Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van köztük mindennel felszerelt atomprofi, és zsombékosban megbúvó szupercsendes is.

Alaposan utánanéztünk, milyen strandolási lehetőségek várnak idehaza, és a több száz lehetséges célállomás közül kiválasztottunk a legjobbakat. Figyelembe vettük, hogy egy-egy strand teljesen másképp is lehet jó, nem csak az érdekelt bennünket, hol kapunk ingyen még mindent is.

Viszont kicsit súlyoztunk, hogy a két fő strandvidék, a Balaton és Budapest, valamint a többi lehetséges helyszín egyforma arányban kerüljön a gyűjteménybe. A számok pedig nem sorrendet jelölnek, csak sima sorszámok - már csak azért is, mert nem lehet összehasonlítani egy szuperfelszerelt csajozós strandot egy világtól elvonulóssal. A lényeg, hogy ez 20 strand, amit mindenképpen érdemes felkeresni.

Akkor hát ne kerteljünk, strandoljunk!

1. Lidó strand, Vonyarcvashegy

Kétszer is elnyerte a legsportosabb strand díját a Balaton Szövetségtől, ő a kategória címvédője is. Héthektáros zöld terület, homokos partszakasz, szörfiskola, vízisí-pálya, wakeboard, minigolf, vitorlázás, sok egyéb mellett. A kölykök is jól járnak, kézműves sátor, mini olimpia várja őket, sőt akár kincset is kereshetnek.

Ár: Felnőtt napijegy 900 Ft, gyerek 400 Ft, diák 500 Ft, a parkolás ingyenes

2. Gárdony, Sport Beach

Ha nem akarsz messze menni Budapesttől, a gárdonyi Sport Beach és Kemping még többet is nyújt egy mezei strandnál. A fürdés a Velencei-tóban alap, de itt olyan programok is vannak, mint a tóátúszás, a VW márkatalálkozó vagy épp a kerékpáros nap. Rengeteg állandó szolgáltatás, rengeteg sportpálya vár ott, az ország első öko-szemléletű strandján.

Ár: Felnőtt napijegy 850 Ft, gyerek 570, diák 730. A kemping árait itt találod

3. Csillaghegyi Strandfürdő

Budapest egyik legrégebbi és legszebb strandjaként tartjuk számon, amit kellemes park, sőt az ingatlanosok kedvenc jelzőjével „ősfás” park vesz körül. A nagy truváj az átlag strandokkal szemben, hogy egész évben üzemel, és négysávos, 33 méteres, természetes ásványvízzel töltött medencéje van. Ha ez sem volna elég, idén augusztustól új wellnes és fitness részleggel bővül az óbudai csoda.

Ár: Napijegy (mindenkinek) 1000 Ft, hétvégén 1200

4. Délegyházi tavak

Nézzünk szét az agglomerációban is, a délegyházi tavak Pest megye legnagyobb tórendszerét alkotják, és ehhez mindössze 27 km-t kell zarándokolni a belvárostól. Nyolc központi tó, összesen 300 hektárnyi vízfelület, ebbe pedig belefér a szabályozott strandolás szörffel, vízisível, csúszdaparkkal, de vannak nomádabb helyek is, mint a kutyabarát strand, a horgásztó vagy a nudistastrand. Itt tényleg nem csak egyetlen, hőgutával fenyegető délutánt lehet kibekkelni, mert még quad-centrum, lovarda, kondi- és billiárdterem is van.

Ár: Felnőtt napijegy 1000 Ft, kutya 500 Ft, 10 alkalmas bérlet (embereknek) 5000 Ft

5. Balatonberény, Községi strand

Az egyik legszebb és legtisztább fürdőhely a Balcsinál, amellett a Kék Hullám Zászló büszke tulajdonosa, egyben a leginkább kerékpárbarát balatoni strand. A főbejárat előtt halad el a balatoni kerékpárút, az Ultrabalaton lassan legendás nyomvonala, odabent a strandon pedig minden csapatsportot űzhetsz (a jéghoki kivételével). És (sok egyéb mellett) bérelhetsz kajakot, ami talán nem olyan trendi, mint berregni valamivel a vízen, viszont legalább olyan jó szórakozás.

Ár: Felnőtt napijegy 600 Ft, gyerek 450 Ft

6. Balatonlelle, Napfény strand

Útban a Napospart utcai csoda felé már lelazulhatsz kicsit a mellette lévő hajóállomást nézegetve, odabent pedig sekély, lassan mélyülő, tengerpartot idéző homokos strand vár, ami méltán lett a lazább pancsolásra vágyók és a kisgyerekesek kedvence az elmúlt években. Szauna, pezsgőfürdő, nyakzuhany, masszázsfal is van, tehát senkinek nem kell úszóbajnoknak álcáznia magát, lehet élményfürdőzni felhőtlenül.

Ár: Felnőtt napijegy 800 Ft, gyerek 300 Ft (hároméves korig ingyenes)

7. Abádszalók, Tisza-tó strand

Az ország legnagyobb Tisza-tavi strandja, a vízi sportok paradicsoma óriáscsúszdával, jet-skivel, vízi bobbal, kajakozással, és sok egyéb nyalánksággal, ugyanakkor itt két, teljesen eltérő irányba is fordulhat a szórakozásunk. Van ugyanis diszkó, meg koncertek (lásd még: Abádszalóki Nyár programsorozat), viszont a szelídebbek tanulmányozhatják a helyi élővilágot. A honlapot viszont nem frissíthették egy ideje, mert a tavat a „vízpartot kedvelők Mekkájának” nevezi.

Ár: Felnőtt napijegy 800 Ft, diák 500 Ft, a városban szállóknak ingyenes

8. Zugló, Paskál Strand és Gyógyfürdő

Budapest legfiatalabb standja (since 1989), kilenc medencével, számos wellnes-szolgáltatással, nem akármilyen gyógyvízzel. Idéznénk a honlapot: „Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.” A legmelegebb merülőmedence 42 Celsius-fokos, míg a normál, 33 méteres úszómedence 26 fokos. Amikor a területet feltárták, 1735 méter mélyre lefúrtak, és 70 fokos víz tört elő, méghozzá ezer liter/perc. Ha így nézzük, nem is olyan sok a mostani 42.

Ár: Felnőtt napijegy 2500 Ft (hétvégén 2700 Ft), gyerek, diák 2100 Ft (hétvégén 2300)

9. Szentendre, Postás strand

Ha kiszakadnál a túlszabályzott városi keretek közül, de nem autóznál ezért fél napot, remek megoldás Szentendre. 150 méteres homokos partszakasz, gyorsan mélyülő vízzel, igaz, kevés árnyékos területtel. Ahhoz képest, hogy szabadstrand van öltöző, két büfé, játszótér, focipálya, teniszpálya, szóval a nagy szabadsággal együtt is adottak az alapvető civilizációs feltételek. Nyáron bármikor mehetsz, és még a kutyádat is viheted.

Ár: nincs

10. Balatonmáriafürdő, Vitorlás utcai szabadstrand

Máriafürdő nem a Copacabana, és éppen ezért jó. Amikor már azt gondolnád, az egész Balatont mindenestül felparcellázták és beépítették, találsz egy helyet, egy talpalatnyi füvet, egy maréknyi iszapot, meg egy hosszú, keskeny mólót, ami együtt egy szabadstand. Ez tényleg vadregényes, a sekélyben sűrű nádas, ha becammogsz a vízbe húsz métert, már alig találsz vissza, mert csak az összefüggő nádmezőt látod. Ki kell szemelned hát egy stéget, az lesz a bázis, körülötted a végtelen nyugalom, szemben a mokány tanúhegyek, itt-ott egy-egy lebegő csónak. Ilyen lehetett a Balaton, amikor a civilizáció éppen csak megérkezett a partjára.

Ár: nincs, még büfé sincs

11. Keszthely, Városi strand

Azon ritka helyek egyike, ahol nem (csak) a strand a főszereplő: az 1864-es épületet tíz éve korhű stílusban felújították. Kuriózum a Balaton-alakú élménymedence, és a trópusi hangulatot idéző zenés szórakozóhely, amelyet szellemesen Viviérának neveztek el. Ide akár egy hónapra is leköltözhetsz, mert Keszthely önmagában is sok érdekességet kínál, a környéken is van mit felfedezni, de a stand felszereltsége sem piskóta: játékterem, mini golf, asztalitenisz, légvár, trambulin, gokart, vízen járó labda (Zorb), vízibicikli, snooky, napozóágyak, óriáscsúszda, elektromos csónakkölcsönző, masszázs, strand-könyvtár. Már ez utóbbi miatt megéri kipróbálni.

Ár: Felnőtt napijegy 800 Ft, gyerek 560 Ft

12. Orosháza, Gyopárosfürdő

Élményfürdő, gyógyfürdő, parkfürdő – ez mind megtalálható az Alföld gyöngyének becézett komplexumban. Vannak terápiák (szénsavas fürdő, iszappakolás, súlyfürdő, víz alatti gyógytorna, masszázs), és űzheted a tipikus strandsportokat. Nyaranta „minden hétre jut egy-két nagyobb népünnepély”, sokszor többnapos szórakoztató-kulturális programok, továbbá gasztronómiai, sport és helytörténeti programok, mint például az augusztus 20-i hagyományos Kenyérünnep. De ha mindez hidegen hagy, simán napozhatsz is.

Ár: Felnőtt napijegy 3000 Ft, diák 2200, szolgáltatástól függően számtalan variáció

13. Csepeli Standfürdő

Out of the blue választás, elismerjük, de hát a délpestieknek is szeretnénk kedvezni. És nekik nagyon is jó megoldás Csepel termálfürdővel, normális (értsd: 50 méteres) medencével, szaunával, élménymedencével. Kerékpártároló is van, meg szépen gondozott parkos rész, kulturált, kellemes strand, és a főváros egy jelentős részének igen közel van.

Ár: Felnőtt napijegy 2200 Ft (hétvégén 2400 Ft), gyerek: 1000 Ft

14. Külker Park

Ajánljunk a budaiaknak is, nem is akármit: a II. kerület árnyas, lombos, roppant kellemes miliőjében húzódik meg a Külker Park, ahol nem csak medence van, de úszásoktatás is, rendezvényeket, nyári táborokat is szerveznek, aki pedig odaragad az idillbe, és előbb-utóbb ráun a napozásra, befizethet a salakos teniszpályák egyikére.

Ár: Felnőtt napijegy: 3200 Ft, diák 2200 Ft

15. Balatonakali Községi strandja

Árnyas fák, sok ingyen parkolóhely, a kötelező óriáscsúszda mellett számos más nyalánkság. Ellentétben a déli parttal itt már néhány lépés után mély, úszásra alkalmas a víz. Strandröplabda, streetball, strandfoci mind van, és ügyesen kitalálták, hogy sávokban legyenek árnyékos és napos területek a napozáshoz/pihenéshez. És még az egyik legújabb magyar sporttalálmány, a teqball is kipróbálható.

Ár: Felnőtt napijegy 600 Ft, gyerek 350 Ft, diák 440

16. Pünkösdfürdő, strand

Mi kellemesebb lehetne egy nyári napon, mint áztatni a lábad a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos langyos karsztvízben, méghozzá egy 1935-ben, Hajós Alfréd tervei alapján épített fürdőben? Megkaphatod Pünkösdfürdőn, ahol a rózsalugasok közt három medencét is találsz, jó hír, hogy a szokásos élmény- és gyerekmedence mellett rendes, 50 méteres úszómedence is van. Úszás után egy 25 személyes finn szaunában frissítheted fel magad.

Ár: Felnőtt napijegy 1900 Ft (hétvégén 2000 Ft), gyerek 1500 Ft

17. Rukkel-tó, Waterpark

Egy újabb kimondottan gyerekbarát hely, jó minőségű vízzel, kutyák nélkül. A kemping az idén nem üzemel, így vélhetően még nyugisabb lesz a hely. Az viszont csak természetes, hogy itt sem csupán fürdeni meg napozni lehet: hosszú csúszdák, homokozó, vízibicikli, wakeboard is van, és mindehhez csak 25 kilométert kell autózni, mígnem eljutunk Dunavarsány mellé.

Ár: Felnőtt napijegy 2000 Ft, diák 1500 Ft, gyerek 1000 Ft

18. Szigliget, Községi Strandfürdő

Egy újabb balatoni stand, ami kivívta a Kék Hullám Zászlót, amihez tisztának, rendezettnek, jó állapotúnak és jól felszereltnek kell lennie, minőségi szolgáltatásokkal. Klasszikus strand a szokásos szolgáltatásokkal, viszont mindent magas nívón hoz, extrának talán a Baywatch-feelinget árasztó díjtalan elsősegélynyújtást és vízimentő-szolgálatot nevezhetjük. És ne felejtsétek megkóstolni a büfékben a sült keszeget!

Ár: Felnőtt napijegy 700 Ft, gyerek 300 Ft

19. Balatonföldvár, szabadstrand

Ajánlunk még egy balatoni szabadstrandot, ami nincs messze Budapesttől, és ha valamikor van értelme a „jó kompromisszum” kifejezésnek, akkor itt biztosan. Nagyon jól karbantartott strand, a szórakoztatóipar kimerül egy focipályában, viszont van öltöző, és vannak kiváló büfék, ráadásul ha nem kifejezetten mászókát keresel, gyerekbarát is, mert egy ideig csak lábszárig ér a víz. Kikapcsolódásként elszürcsölhetsz egy kávét a kikötőben ringó hajókat nézve, vagy felsétálhatsz a magas partra, ahol kilátó meg újabb büfé vár.

Ár: nincs, viszont a parkolásért fizetni kell

20. Gyenesdiás, Diási Játékstrand

Ha szeretnél egy kis nyugtot a kölyköktől, akkor itt a helyed! A legcsaládbarátabb strand kategória címvédője, méghozzá azért, mert nem csak homokozó van, meg mászóka, de mindenféle szolgáltatások is a sportversenyektől a minidiszkóig. Közben a felnőttek napozhatnak a stégen, de ha aktívabbak, közel egy tucatnyi sportot kipróbálhatnak, vagy lóghatnak az ingyenes neten.

Ár: Felnőtt napijegy 850 Ft, gyerek 500 Ft, a parkolás ingyenes

Ha pedig valamiért véletlenül épp arra vetődnél,

Itt a bizonyíték, hogy Las Palmas több mint egy hatalmas strand - Roadster

Las Palmas a Kanári-szigetek egyike, népszerű üdülőhely, ám van egy másik arca is, egy sokkal kevésbé ismert, vad és civilizálatlan oldala. A La Palma vulkán csúcsa 2300 méter magas, és gyakran böki át a szigetet fedő felhőtakarót, ilyenkor nem nehéz az embernek távol éreznie magát mindentől, ami ember alkotta.

Egy biztos, ha ilyennel mész ki, rólad beszélnek majd a csajok egész nap!

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.