Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kellemes kötelességünknek teszünk eleget akkor, amikor az egyik legjobb téli időtöltésre, a jégkorizásra szeretnénk felhívni a figyelmet. A korábban megjelent vidéki szabadtéri koripályákat bemutató cikkünk után következnek a legjobb fővárosi szabadtéri jégfelületek.

Műjégpálya, Városliget

Budapesten viszonylag sok lehetőség adódik, ha az ember szeretne egy kicsit korcsolyázni: a fedett jégcsarnokok mellett számos szabadtéri lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére, és valljuk meg, a szabadban azért csak jobb korizni, mint egy csarnokban. Kezdjük a sort mindjárt a legismertebbel és a legnagyobbal, a jégpályák királynőjével, a Városligeti Műjégpályával. A Hősök tere és a Vajdahunyad vára között található koripályán a belépő hétfőn és kedden 900 forint, szerdától péntek délelőttig 1200 forint, péntek délutántól vasárnapig pedig 1400 Ft alkalmanként.

Természetesen lehetőség van bérlet megváltására is, amivel tíz alkalmon egy korizás árát tudjuk megspórolni. A korcsolyaélezés 1500 forintba kerül, ha valaki pedig szeretne jobban megtanulni korizni, akkor erre is van lehetősége oktató segítségével. Ha pedig már mi lettünk a pálya ördögei, nincs más dolgunk, mint levenni a hölgyeket a lábukról, ehhez pedig keresve sem találhatnánk jobb helyszínt a romantikus városligeti műjégnél, ahol forralt borral, teával és egyéb finomságokkal tehetjük még különlegesebbé a szabad ég alatt való korcsolyázásunkat.

Jégterasz, Aréna Pláza

Kevésbé, vagy inkább máshogy romantikus helyszín a Keleti pályaudvartól nem messze található Aréna Plazához tartozó szabadtéri korcsolyapálya. A hét minden napján reggel nyolctól délután kettőig, majd délután háromtól este tízig – pénteken és szombaton éjfélig – nyitva tartó jégre hétköznapokon a belépő 1100 Ft egy időszakra (délelőtt vagy délután), a hétvégi idősávokban 1300 Ft, aki pedig egész nap szeretne csúszkálni az egykori lóversenypálya lelátója és a bevásárlóközpont közötti területen felállított pályán, annak 1900 forintot kell leperkálnia a bejáratnál. Vannak még családi jegyek és bérletek is, amelyek még kedvezményesebbé tehetik az ottani korizást, és lehetőség van egyéni korcsolyaoktatásra is.

A koriélezés 1500 forintba kerül, a büfé kínálatában megtalálható a mindenféle italok között természetesen a forralt bor is, aki pedig megéhezett, az akár Jégbár Burgerrel is csillapíthatja az éhségét. A koribérlés egy órára 600, kettőre 1100, háromra 1500, négy órára 1800 forint, minden további óra 300-ba kerül. A lényeg pedig a végére marad: hétvégenként és a téli szünet szinte minden estéjén jégdiszkó vár mindenkit, akinek nem elég a csúszkálás, de még táncolni is kedve támadna.

Eiffel tér

A szabadtéri koripályák sorában a következő pesti helyszín a Keleti pályaudvar után most a Nyugati, illetve az amellett elterülő Eiffel tér. Az ott felállított jégpályán immáron harmadik éve korcsolyázhatnak az erre vállalkozók. Igaz az előbb bemutatott jégteraszhoz képest ez egy kisebb pálya, azonban a belváros közepén található, és az árai is szerényebbek. A 4-es–6-os vonalán lévő szabadtéri pályára a felnőtt belépő 600 Ft, a diák pedig 500 Ft, ám ez egész napos korizásra jogosít. A nyolc alkalomra szóló bérlet felnőtteknek 4200, diákoknak 3500 Ft.

Az Eiffel téri pályán csupán 1200 forintot kérnek a koriélezésért, a kölcsönzés felnőtteknek 1200, diákoknak 800 forint, lehet tanulni és jégdiszkózni is. Akár forró csokira, akár borra, akár gyorséttermes hamburgerre vagy gyrosra vágyik az ember, az Eiffel tér környékén mindent megtalálhat.

Óbuda, Fő tér

A három pesti helyszín után most következzen egy budai, pontosabban egy óbudai szabadtéri jégpálya. Immár hagyományosnak mondható, hogy az Árpád híd budai hídfőjétől nem messze található óbudai Fő téren az adventi időszakban – a karácsonyi vásárral párhuzamosan – egy korcsolyapályát is felállítanak a tér közepére, ahol így aztán igazi polgári környezetben, a múlt század hangulatát idéző díszletek között csúszkálhatunk a jégen, a tervek szerint január végéig marad a pálya.

A korcsolyapályán reggel nyolctól este nyolcig lehet korcsolyázni, ráadásul ingyen, csupán a koribérlés kerül pénzbe. A pálya mellett értékmegőrző is működik, és webkamera, amelyen élőben láthatjuk, mennyire zsúfolt éppen az óbudai jég.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Lenyűgöző természet – A Föld elrejtett kincsei

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.