Tíz érv, amiért tuti Karintiába akarsz menni síelni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az osztrák-olasz határon fekvő Karintia régió gyönyörű síparadicsom, amit nem látatlanban ajánlunk. Az egész évben havas és mégis napsütötte hegyeken négy napig síeltünk és elmondjuk azt a tíz érvet, ami miatt már most elkezded pakolni a léceket a kocsiba.

1: Festői táj

Januárban az a szerencse ért, hogy egy kis csapattal négy napra elmehettem síelni az osztrák Nassfeld már előre szépnek beharangozott hegyei közé. A hajnali indulás utáni kisbuszos bebóbiskolásból pár óra múlva ébredtem fel, és a reggeli alvás félárbócos-csipás kómájából azonnal kipattintotta a szemem az elém táruló táj.

Az Alpok déli oldalának hegyei szájtátósan bámulatosak: a vakítóan fehér, tiszta hegyláncok, az őket itt-ott csíkozó, sűrű fenyvesek, a kristálykék tavak és az egész táj szédítő mélység-magasság tánca még a sícipő gondolata nélkül is lélekemelő látvány.

2: Szikrázó napsütés – egész évben

Az Alpok-adriai régióban fekvő Karintia tartomány olasz határán fekszik Nassfeld síparadicsoma, amely síveteránok közt méltán vált híressé napsütötte pályáiról. Igazolni tudjuk: egy ködösebb-zimankósabb nap kivételével végig gyönyörű napsütésben fürödtek a környező hegyek. Nassfeld beceneve nem véletlenül az Alpok legnagyobb napozóterasza: már az év elején is, de kora tavasszal méginkább hétágra süt a nap, tökéletes látásviszonyokat és vidám sípályákat biztosítva a téli sportok szerelmeseinek. Többéves felmérések alapján kb 850 az évi napsütéses órák száma: ezzel Nassfeld meg is nyerte az Alpok napversenyét.

3: Száz százalék hógarancia

Nem alaptalan egy sítúra megszervezésekor az a félelem, hogy a megfelelő mennyiségű hó hiánya miatt az egész út katasztrófára van ítélve – ugyanis ha egy dolog kell a síeléshez, az a hó. Karintiában – és személyes tapasztalatom alapján Nassfeldben – nem kell tartanunk semmi ilyesmitől: a síparadicsom különleges mikroklímájának köszönhetően decembertől április közepéig nincs olyan, hogy nincs hó. Ha valami deus ex machina folytán mégsem lenne elég hó, akkor is nyugi van: a legmodernebb hóágyúkkal telebombázzák és az egész szezon alatt havasan tartják a pályákat.

4: Sídilettánsoknak és profiknak

Karintia egyik legnagyobb előnye, hogy nullától százig bárki elsíelgethet a pályáin, ugyanis minden korosztály összes síelési igényét ki tudja elégíteni. Míg egyes síparadicsomok a kezdőknek kedveznek, de a tapasztaltabbakat viszont untatják, mások pedig a vérprofiknak kínálnak csupán merész lesiklásokat, amire az amatőr síelők még egy félős pillantást sem mernek vetni, addig Karintiában egy helyen találhatunk minden szint számára megfelelő pályákat.

Oké, az igazsághoz hozzátartozik, hogy én ekkor “siklottam először” (= ekében halálfélelemmel fékeztem) így számomra nem a piros, kék vagy fekete pályák vártak, hanem a (kissé megalázó) pingvines pálya, ahol miközben próbáltam magam állva tartani, hároméves osztrák kiskrapekok fütyültek el mellettem. De végülis ez is demonstrálja a lényeget: minden szint számára van itt elég izgalmas pálya, ahol nyugodtan síelhetünk.

5: Lazulás a hüttékben

Két síelés között a legcsodálatosabb dolog beülni egy meleg és barátságos hüttébe, ami a hegyi vendéglőket jelenti. Az osztrákok nagyon értik ezt a vendégszeretet és vendéglátás dolgot: hatalmas mosollyan hozzák ki a hatalmas adag ínycsiklandó, tradícionális osztrák fogásokat, meg a hozzájuk dukáló korsó búzasöröket (és az egyensúlyérzékükben biztosak számára rövideket is).

Az olasz határtól öt perc sétányira fekvő Nassfeld hüttéinek menüje az osztrák és olasz konyha ellenállhatatlan fúziója: a forró, friss, egyszerüen ízletes fogások között egy sem volt, amit ne habzsoltam volna be gondolkodás nélkül.

6: A Millenium Expressz esete a gasztronómiával

Önmagában turisztikai csali Nassfeld egyedülálló sífelvonója, amin utazni csak annyira volt szájtátós élmény, hogy az államat valahol az első völgyeknél hagytam el felfelé menet. Ez a hatezer méter hosszú, ezerháromszáz méteres magasságon átívelő felvonó minden hegynek személyesen bemutat és az ember nem győzi hova kapni a fejét, hogy le ne maradjon egyikről sem.

Az Alpok lélegzetelállító panorámáját a tizenhét perces út alatt lehetetlen elunni – de aki még eközben is extra szórakozásra vágyik, az idén kipróbálhatja az Alpok leggyorsabb főzőtanfolyamát is: Karintia szakácsai a felvonóban tizenhét röpke perc alatt megtanítják a sígourmet-knak, hogyan kell hamisítatlan, helyi kasnudlt (túróval töltött tésztát) készíteni.

7: Síelésen kívüli aktivitások

Kis képzavarral élve Nassfeld a snowboardosok Mekkája: a száztíz kilométeres pályákon speciálisan hódeszkásoknak kialakított high jumpok, railek, free ride részek, plusz egy komplett snow-cross park is gondoskodik a megfelelő adrenalinlöketről. De emellett még olyan extra-extrém aktivitásokra is benevezhetünk mint a carving, a skifox, a snowbike vagy a snowskate – a lista végtelen, maximum csak a bátorságunk véges.

8: Magyar oktatók

Ha kezdő síelők vagyunk vagy a csapatban valaki az, akkor jól jön egy síoktató. A léces lámpalázban nem nehéz még a saját nevünket is elfelejteni, nemhogy egy idegen nyelvet. Nassfeldben ez nem lehet akadály: kifejezetten kérhetünk magyar oktatót, ugyanis sok fiatal honfitársunk telepedett le a napsütötte karintiai hegyek közé, tárt karokkal várva, hogy beleessünk a kezdeti ügyetlenkedéskor (tudok azonosulni).

9: Kedvező árak, új kedvezmények

Nassfeld mézesmadzagjának tényleg méz van a végén: az eddig felsorolt előnyök mellett kiemelt ajánlataikkal és akcióikkal szeretnék a helyi síélményt elérhetővé tenni mindenki számára. Oké, legyünk őszinték: a síelés sosem lesz a legolcsóbb sport, de érdemes figyelni az olyan kedves apróságokra mint az ingyenes sítároló és a csupán tizenegy eurós síkölcsönzői napidíj, ami az átlag osztrák áraknak a töredéke. A síbérletek és a szálláshelyek áraiban is igyekszenek a legvendégbarátabbak lenni: mellék- és köztesszezonokban kedvezményes árakon élvezhetjük a felhőtlen téli aktivitásokat Nassfeldben.

10: Tiszta életöröm

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban azért éri meg leginkább Karintiába látogatni, mert egyedülálló kikapcsolódásban lehet részünk. Péter, a síoktatónk egyik nap így fogalmazott: Tudjátok, a problémák valahogy nem érnek fel ide. Egy félmosollyal visszakérdeztem: Miért, elakadnak hatszáz méteren? Ő pedig egy százwattos-csak-síoktatóknak-van-ilyen vigyorral felelte, hogy Igen, pontosan.

A Nassfeldben eltöltött négy napom csak bizonyítja a tételt: a vendégektől kezdve a vendéglátókon át a síspanyolcsizmámat felcsatoló személyzetig mindenkin érződik valami gondtalanság és emelkedettség. Itt, a természet ölelésében valóban ki tudunk szakadni a hétköznapi, városi darálásból és olyan kétezer méterrel felülemelkedni minden problémánkon a napsütötte hegyek magasában.

Na, megvettek kilóra az osztrák hegyek? Akkor további infókért és ajánlatokért látogass el a Karintia.com vagy a Nassfeld.at oldalára.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.