Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Foreign Policy című mérvadó külpolitikai magazin közzétette szokásos évi listáját a világ legveszélyesebb államairól. Tizenkét tényezőt figyelembe véve rangsorolták az országokat, fontos volt a közellátáshoz való hozzáférés (oktatás, egészségügyi ellátás), nézték a menekültek számát, az emberi jogi helyzetet, az adott kormány legitimitását. Ebben a cikkben tíz államot mutatunk be, de annyit előre elmondunk, hogy Észak-Korea nem lesz benne, mert még a 25-ös listára sem fértek fel.

Pakisztán

Szélsőséges iszlám szervezetek, évtizedes határviszályok Indiával, hárommillió afgán menekült, a kormánytól szinte függetlenül működő hadsereg és korrupció. Ne felejtsük: itt bujkált évekig Bin Laden, olyan húsz kilométerre az egyik legnagyobb pakisztáni katonai központtól.

Haiti

Haiti a nyugati hemiszféra legszegényebb országa, a lakosság nyolcvan százaléka a szegénységi küszöb alatt él. 2010-ben egy erős földrengés romba döntötte az országot, ráadásul 2012-ben két hurrikán is lecsapott. Emellett Haiti a Dél-Amerikából érkező kábítószer-forgalom egyik tranzitországa. Sok arrafelé a fegyveres banda, és az emberrablások száma is magas.

Jemen

Az arab országot tarják az Al-Kaida fészkének, a jemeni sivatagban van a szervezet központja. Mindez nyílt titok, tulajdonképpen hagyják őket nyugodtan dolgozni. A lakosság 45 százaléka a létminimum alatt él, ráadásul ez az ország az emberkereskedelem egyik fellegvárának is számít.

Afganisztán

Egy évtizednyi amerikai megszállás után Afganisztán kilátásai szarabbul néznek ki, mint valaha. A talibán uralja a vidéket, a kormány pedig képtelen nemzetközi támogatás nélkül fenntartani a rendet ebben a majdnem-államban.

Csád

Itt a legalacsonyabb a várható élettartam az egész világon, mindössze 49,44 év. Nincs infrastruktúra, szociális háló, ráadásul valahogy el kellene tartaniuk félmillió szudáni és közép-afrikai köztársaságból érkezett menekültet.

Szudán

2007 óta az ENSZ és az Afrikai Unió katonai egységei igyekeznek fenntartani a rendet az országban, kevés sikerrel. Tavaly 16 békefenntartót öltek meg, az évek óta húzódó népirtásoknak pedig 300 ezer áldozata volt – 2007 előtt. Hárommillióan menekültek el lakóhelyükről, a kormány korrupt, és tehetetlen az erőszakkal és az emberrablásokkal szemben.

Kongói Demokratikus Köztársaság

Ez az ország a példa, hogy benne lehet a nevedben az a szó, hogy demokratikus, de nem feltétlenül kell, hogy ez jelentsen is valamit. A 90-es évek közepe óta szinte folyamatosan tart a polgárháború, amelynek évente tízezrek esnek áldozatul, ráadásul folyamatosan menekülnek hozzájuk (igen, hozzájuk) a szomszédos Ruandából és Burundiból. Az ország 70 százaléka a létminimum alatt él, az éves átlagkereset 80 ezer forint.

Közép-afrikai Köztársaság

Szeretnél ilyen késes kisgyerekkel találkozni kutyasétáltatás közben? Mi nem. Az afrikai országban rendszeresen puccsolják meg a kormányokat, vagyis inkább a kormánynak tűnő képződményeket, így aztán nem meglepő, hogy az ENSZ az országba küldött egy halom katonát, attól tartva, hogy komoly népirtás kezdődhet meg. A tavalyi helyezéséhez képest a KaK hat helyet rontva majdnem vezeti a listát.

Szomália

22 évnyi polgárháború után mi maradhat egy országból? Szinte semmi, és erre a kelet-afrikai ország a bizonyíték. Szomáliában hadurak gyakorolják a hatalmat, a várható élettartam csak 51,58 év, a gyermekhalálozási arány nagyon magas, tíz százalék, és akkor még ott vannak a nemzetközi vizeket veszélyeztető kalózok is. Nem egy turistaparadicsom.

Dél-Szudán

Alig három éve létezik a világ legfiatalabb állama, és jó mélyen kezdi meg karrierjét. A Szudánból kiszakadt Dél-Szudán történelmének második évében, 2013-ban máris behúzhatott egy polgárháborút, aminek következtében egymillió ember veszítette el az otthonát, negyedmillióan pedig az országból is elmenekültek.

(Forrás: Foreign Policy, Reuters)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.