Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Antarktiszon végzett 2013-as kutatások során bukkantak rá arra a jégbe fagyott több mint 100 éves dobozra, ami magában rejtette a 22 sosem látott (cellulóz-nitrát) negatívot.

A helyreállítás nem volt egyszerű, hosszú folyamat végén sikerült csak a filmeket óvatosan elválasztani egymástól, majd a felületükről eltávolítani a penészt, de így is csak néhányat tudtak előhívni belőlük.

A kutatócsapat tagjai úgy gondolják, hogy a fotókat a brit-ír felfedező, Ernest Shackleton által vezetett 1914 és 1917 között zajló körutak egyikén, az 1915-ös balul sikerült Ross Sea Party elnevezésű expedíció során lőtték.

102 éve azért indultak útnak az Antarktiszra, hogy utánpótlási raktárakat létesítsenek a felfedezők számára a jeges földrész Új-Zélandhoz közeli részén. A kikötés után nem sokkal azonban a hajó horgonya elszakadt és elsodródott a parttól.

Az ott ragadt emberek közel egy éven keresztül küzdöttek az életükért, mire az Aurora nevű hajó megmentette őket. A csapat fotósa addigra már meghalt, de fotóit az egyik kunyhóban tették.

(Forrás: Bored Panda)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.