Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kedves gyerekek! Ezen a napon 28 éve még ünnepeltünk. Egyesek az iskolában, mások a munkahelyükön, ez ment a tévében meg a rádióban. Megmutatjuk, milyen volt.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy November 7-e. Magyarországon 1950-ben nyilvánították állami ünneppé ezt a jeles napot, méghozzá ezzel a törvényrendelettel:

Budapest XIII., Reitter Ferenc utca 132., Forgácsoló-Szerszámipari Vállalat. Kádár János látogatása. Az emelvényen jobbról Bornemissza Sándor kerületi tanácselnök, Kiss Péter kerületi párttitkár, szürke öltönyben Grósz Károly budapesti párttitkár, Iványi Pál fővárosi tanácselnök.

Ezt az ünnepet 1988-ban tartották meg utoljára Magyarországon. Szerencsére politikusaink már akkor is megragadták az alkalmat, hogy megajándékozzák a magyar népet mélyenszántó gondolataikkal.

Grósz Károly miniszterelnök jókívánságai nem értek célba, ugyanis az egykori SZU szétesett, mint Kósa Lajos a népszavazással kapcsolatos kérdést hallva.

1988-ban, meg előtte nem volt internet, de volt nyomtatott sajtó. Ők is hozzátették a magukét, mint mindig. Népszabadság, 1988. 11.05.

Ismételjük meg: mindezt 1988-ban írta valaki. Csak hogy érzékeltessük, mennyire nem volt ez régen, ugyanebben az évben egy párhuzamos valóságban jelent meg a Beastie Boys Paul’s Boutique című lemeze.

Olyan fontos ünnep volt ez, hogy még teret is elneveztek róla.

Igen, ez az Oktogon.

1950 és 1988 között az elvtársak minden évben megkoszorúzták a hozzájuk legközelebb eső Lenin-szobrot, vagy valamilyen szobrot, vagy dolgot, aminek köze volt a Szovjetunióhoz. A legfőbb Lenin-szobrot a Felvonulási téren csak a legfontosabb elvtársak koszorúzhatták meg. Sajnos erről nem találtam fotót, de valami ilyesmi volt a hangulat.

Egyébként furcsa dolgok is történtek a Felvonulási téren, ez a fotó például 1965-ben készült a Lenin-szobor előterében.

Kicsit elkalandoztam. Tehát. Ez egy olyan fontos ünnep volt, hogy lett egy November 7-e erőmű Inotán.

Dicső napok voltak ezek, kedves gyerekek! Azért ne szomorkodjatok, hogy nem éltetek akkor, vagy nem emlékeztek rá, mert ez az egész sokkal szánalmasabb volt, mint hinnétek.

Hét fotót ígértem a címben vagyis, adós vagyok még eggyel, de nem akarok még egy bohóc politikust iderakni vagy valami pártgyűlést, inkább jöjjön egy csaj nagy mellekkel.

Boldog November 7-ét, kedves gyerekek!

(Fotók: Fortepan, Cameron Davis)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.