Rossz ötlet, felejtsd el! – Országok, melyektől a külügy is óva int
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megnéztük a Külügyminisztérium honlapját, hogy milyen helyeket nem ajánlanak utazásra. A listán van fél Afrika, a Közel-Kelet és egy–két meglepetés is.

Afganisztán, Ázsia

Melyik részére ne? Sehova.
Miért? Az Egyesült Államok és szövetségesei ott vívják a terrorizmus elleni háborújukat, amelynek legújabb fejezete éppen 12 éve tart.

Algéria, Afrika

Melyik részére ne? Az ország teljes déli része (Bechar, Tindouf, Ardar, Tamanrasset, Illizi wilayák, azaz megyék területe), valamint a líbiai és tunéziai határ mellett Tebessa-tól délre 50 km-es sávban fekvő, és a tunéziai határ melletti 50 km-es sávban fekvő területek, továbbá az Algírtól keletre található Boumerd és Bouira és Tizi Ouzou wilayák területe.

Miért? Ugyan 2011-ben véget ért a majdnem húszéves szükségállapot, de a helyzet nagyon feszült és instabil, rengeteg a tüntetés, zavargás.

Bissau-Guinea, Afrika

Melyik részére ne? Sehova. Egyikre se.
Miért? Tavaly fegyveres puccsal szerezte meg a hatalmat a hadsereg. Aki mégis oda keveredik, az kerülje a feltűnést, az utcákon összegyűlt tömeget és a katonai létesítményeket – tanácsolja az angol külügyminisztérium.

Burkina Faso, Afrika

Melyik részére ne? Boulsa városától északra fekvő részre, különös tekintettel a mali és nigeri határvidékre.
Miért? ENSZ-alakulatok és a kormányerők sem tudják fenntartani a békét, idén júniusban is összecsaptak szeparatista tuaregekkel.

Burundi, Afrika

Melyik részére ne? Sehova. Egyikre se.
Miért? Úgy fest, hogy az évekig tartó polgárháború véget ért, de szakértők szerint a helyzet gyorsan megváltozhat. Ruandából autóval állítólag biztonságos belépni az országba, de indulás előtt azért tanácsos tájékozódni.

Csád, Afrika

Melyik részére ne? A líbiai, nigériai, nigeri és a közép-afrikai köztársasági határvonal 30 km-es körzetén belül; Sila, Ouaddi, Wadi Fira, Ennedi, Borkou és Tibesti régiókba; Faya Largeau várostól 30 km-re északra eső területekre.
Miért? 2011-ig Szomália mellett ez számított a világ leggázabb helyének. Polgárháború sújtotta, anarchiába visszasüllyedt valami, amit nehéz államnak nevezni. Májusban „rossz szándékú egyének” által végrehajtott puccsot hiúsítottak meg a kormányerők.

Dél-Szudán, Afrika

Melyik részére ne? Tulajdonképpen az ország egészére, de kivételt képez a főváros, Dzsuba, továbbá Central Equatoria, Eastern Equatoria és Western Equatoria szövetségi állam, ahol a biztonsági helyzet pillanatnyilag elfogadható, de kellő körültekintés ennek ellenére javasolt az oda történő utazáskor is. A három említett szövetségi állam esetében nem ajánlott ugyanakkor a tartózkodás a Közép-afrikai Köztársasággal, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, valamint Ugandával és Kenyával közös határvonal 50 km mélységű sávjában.
Miért? A polgárháború sújtotta Szudán egyes részein fegyveres hadurak és hordáik uralják az országot, de emberi jogi szervezetek szerint a hadsereg milíciái is rendszeresen követtek el emberiesség elleni bűntetteket. Ott működik a Janjaweed terrorszervezet, amely népirtás, csonkítás, nők megerőszakolása mellett gyerekkatonák kiképzésével vált hírhedtté.

Dzsibuti, Afrika

Melyik részére ne? Eritreával és Szomáliával határos területeire.
Miért? Az említett országokban működő fegyveres bandák gyakran csapnak át emberrablás és rablás céljával az ország határain belülre.

Elefántcsontpart, Afrika

Melyik részére ne? Sehova.
Miért? Ugyan nem háborús övezet, de a választások környékén rengeteg a politikai tüntetés és zavargás. Utoljára 2012-ben volt ilyen, akkor a tömeg több nagykövetséget is megtámadott.

Eritrea, Afrika

Melyik részére ne? Sehova.
Miért? Az éppen húsz éve függetlené vált állam 1998 és 2000 között háborút vívott a szomszédos Etiópiával. A határvidéken azóta is rengeteg a katona, a fegyveres konfliktus esélye igen magas.

Etiópia, Afrika

Melyik részére ne? Az eritreai, a szomáliai, a szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetébe, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeire (Fik, Degehabur, Gode, Korahe és Warder).
Miért? Erős katonai jelenlét az utcákon, Al-kaida-tevékenység, a határvidéken fosztogató-gyilkoló szomáliai fegyveresek, feszültség az eritreai-etiópiai határon.

Észak-Korea, Ázsia

Melyik részére ne? Sehova.
Miért? Ha akarnánk se tudnánk belépni a sztálinista diktatúrába – jelenleg. Kim Dzsongun a tervek szerint síparadicsomot szeretne nyitni az ország északi részében, de az ötven éve koncentrációs táborokat üzemeltető rezsimnek még hosszú utat kell megtennie addig, hogy ez létre is jöjjön.

Fülöp-szigetek, Ázsia

Melyik részére ne? Mindanao szigetére és az azt körülvevő szigetvilágba.
Miért? Az említett szigeten fegyveres csoportok rendszeresen csapnak össze a hatósággal. Ezek a terrorista szervezeteknek minősített szervezetek pokolgépes robbantásokért és nyugati turisták elrablásáért is felelősek.

Grúzia, Ázsia

Melyik részére ne? Az ország szakadár területeire (Abházia és Dél-Oszétia), valamint ezen adminisztratív határok melletti öt–tíz km- es sávba.
Miért? Ellenőrizetlen fegyveres csoportok élnek emberrablásból.

Haiti, Közép-Amerika

Melyik részére ne? Az egész országba ne.
Miért? A 2010-es földrengés egy egyébként is rosszul működő államot döntött romba, amelyben azóta is a káosz uralkodik. Közbiztonság nulla, vagy afelé tendál, igaz, sokat javult 2010 óta. Turistákat gyakran rabolnak ki- és el, akár már a repülőtérről kilépve.

India, Ázsia

Melyik részére ne? Jammu és Kashmir államba, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államokba (különösen Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh) és a pakisztáni határvidékre.
Miért? A muszlim többségű állam szeretne elszakadni Indiától, de a kormányerők ezt nem nézik jó szemmel. Az állam kvázi katonai megszállás alatt áll, gyakoriak a fegyveres összecsapások, robbantások.

Irak, Ázsia

Melyik részére ne? Sehova.
Miért? Ugye nem kell mondanunk?

Irán, Ázsia

Melyik részére ne? Keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részeire; kurd területekre (török és iraki határvidék); katonai szempontból érzékeny területekre (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke).
Miért? A határvidékeken terrorszervezetek működnek, amelyek több alkalommal öltek meg nyugati turistákat. Az amerikai és nyugati utazókkal szemben az iráni kormány igen érzékeny, az amerikai külügy például arra hívja fel a figyelmet, hogy hatóságok sok esetben követhetnek turistákat, átkutathatják szállodai szobájukat stb. Katonai létesítmények közelében még véletlenül sem szabad fotózni, mert börtönbüntetés lehet a vége.

Japán, Ázsia

Melyik részére ne?A Fukushima prefektúrában található Namie, Futaba, Okuma és Tomioka települések területére, valamint a Fukushima Dai-ichi atomerőmű közvetlen környezetében található területre.
Miért? 2011 márciusában cunamihullám tört be a helyi atomerőműbe, amelynek következtében négy reaktorépület is megsérült. Csernobil óta ez volt a legsúlyosabb atomkatasztrófa.

Folytatása következik! Addig nézd meg, mik a világ legveszélyesebb helyei, a nem vénnek való vidékek!

(Fotók: EU Humanitarian Aid, the US Army, m1k3y, un photo, sca, coleen taugher)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.