Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tény, hogyha egy jó kis fővárosban szeretnénk eltölteni pár napot, akkor Budapest elég jó választásnak tűnhet mindenki számára. De az embernek van egy olyan furcsa indíttatása, hogy ha már fővárosba akar menni, akkor nem a sajátjába, főleg, ha van a közelben néhány könnyen elérhető másik is. Épp ezért mi most egy kicsit kitekintünk Magyarországról, a szomszédos országok fővárosai közül ezúttal a horvátországi Zágrábba ugrunk el.

Autóval? Vonattal?

Amióta nagy nehezen elkészült a M7-es Letenyéig tartó szakasza, azóta autóval (a határon való esetleges várakozást nem beleszámítva) körülbelül  három és fél óra autózással juthatunk el a horvát fővárosba a magyar fővárosból. Az útvonal viszonylag egyszerű, Budapestről irány az M7-es, aztán hadd szóljon egészen 343 kilométeren át.

Ha valaki nem szeretne autózni, sőt kimondottan szeret vonatozni, akkor az most nagyon jó helyen jár. Zágrábba ugyanis naponta kétszer indul vonat Budapestről, reggel 6.15-kor a Keletiből, és 13.11-kor a Déliből. A menetidő ugyan kicsit hosszúnak tűnhet (kb. 6 és fél óra), jó társaságban, vagy egy könyvvel a táskánkban azonban ez semmiség. A vonatjegy ára pedig egyenesen pimasz, oda-vissza a teljes árú jegy 8500 forintba kerül.

Burek után ámulat

Zágrábba megérkezve első dolgunk legyen, hogy azonnal bemegyünk a főtérre, a villamossínek keresztezte Ban Jelacic térre: ugorjunk be az egyik pékségbe egy jó kis burekért, majd máris megtalálhatjuk a turisztinfót. A térről indul ki minden, amire szükségünk lehet az itt töltött időnk alatt. Ez valójában mindösszesen a villamos lesz valószínűleg, merthogy Zágrábban minden izgalmasabb helyre el tudunk jutni villamossal, és gyalog, esetleg bringával.Persze van buszközlekedés is, de az minket nem nagyon fog érinteni.

Visszatérve a belváros közepének számító térhez: onnan indulva egyből választhatunk, hogy piacozni, avagy máris kulturálódni szeretnénk-e inkább. Bármelyik mellett döntünk is, mindegyik körülbelül ötven lépésnyire kezdődik. A piac konkrétan a térről felfelé vezető lépcsők végén van, míg az első látnivaló, a Katedrális kicsit jobbra, felfelé.

A világ legkisebbje

Ha már a legnagyobb, Alpoktól délkeletre fekvő, gótikus stílusban épült katedrálist szemügyre vettük, abban biztosak lehetünk, hogy még nem ért véget a templomlátogatásaink sora, mert egyet még tutira be fogunk célozni, akár akarjuk, akár nem. Ez pedig a horvát címeres tetővel díszített Szent Márk templom lesz a Felsővárosban (Gornji Grad), ahova akkor is érdemes felmenni, ha amúgy nem szeretjük az ilyesmit. A déli kapu feletti szobrokat kötelező szemügyre venni!

A feljutásnak ismét két módja van, az egyik gyalogosan (közel kétszáz lépcső, tehát semmiség), a másik viszont a lépcsők mellett működő sikló, amely a világ legrövidebb siklója címmel büszkélkedhet, így aztán teljesen egyértelmű, hogy kihagyhatatlan a körülbelül 200 forintba kerülő néhány másodperces utazás.

Múzeumok, galériák dögivel

Eztán a felsővárosban lehet sétálgatni egy nagyot, ahol múzeumok, galériák is várnak ránk természetesen. Érdemes mondjuk megtekinteni a Naiv Művészetek Horvát Múzeumát, vagy a Zágrábi Városi Múzeumot, de akár a Mijo Kovacic Galériára is érdemes rászánni egy kis időt. Ezenkívül persze a városban találhatunk még bőven múzeumokat és galériákat, szóval akik ilyen irányú érdeklődéssel bírnak, azok sem fognak unatkozni.

Magamutogatás, stírölés, kaja-pia

Természetesen nem maradhat ki egy kis korzózás az indián nyárban vagy a kora őszben sem, erre pedig egyértelműen az egyik legalkalmasabb rész az Ivana Tkalcica utca, ahol egymást követik a jobbnál jobb kiülős vagy beülős helyek, ahol aztán kedvünkre iszogathatunk egy keveset, vagy akár el is fogyaszthatjuk jól megérdemelt ebédünket, vacsoránkat. Amúgy nagyon tudjuk ajánlani a Felsővárosban való sétálgatást is esténként, ott is számos programra bukkanhatunk.


Szurkolj kedvedre!

A sportkedvelők is nagyon jó helyen járnak, hiszen nincs olyan hétvége, hogy a számos klub (NK Dinamo, NK Zagreb, KK Cibona, KK Zagreb, RK Zagreb) valamelyik zágrábi foci-, vagy kosárcsapata épp ne otthon játszana, csak arra kell figyelni, nehogy egy másik fővárosi csapat mezében érkezzünk meg a meccsre. Annak ugyanis nem feltétlenül örülnek a hazai szurkolók.

Egy kilométer magasból

Még nem tettünk említést arról, hogy Zágrábnak is van ám saját hegye, de így a sport révén gyorsan bepótoljuk ezt is. Zágráb ugyanis az egyetlen olyan főváros, ahol sí-világkupa futamot rendeznek. A villamossal, majd lanovkával megközelíthető 1033 méter magas Sljeme csúcsra akkor is érdemes felmenni, ha épp nincs hó, ugyanis gyönyörű kilátás tárul elénk a csúcsról, mozgékonyabbak pedig természetesen gyalogosan is felsétálhatnak idáig.


Pénz és szállás

Árak tekintetében Horvátország és ezen belül Zágráb is egy kicsit talán drágább, mint Budapest, de ez a különbség azért nem annyira vészes, hogy pár nap alatt elverhetnénk az egész vagyonunkat. Egy darab vonaljegy 12 kunába kerül, ami jelen állás szerint ötszáz forintot tesz ki, és egyszeri utazásra jogosít. A hostelekben 11–13 ezer forint egy kétágyas szoba egy éjszakára, ugyanez háromcsillagos verzióban 13–17 ezer forint körül már elérhető. Ha valaki apartmant bérelne, az is találhat már ebben az árban szállást.

Érdemes egy hétvégét rászánni Zágrábra, meghálálja, abban biztosak lehetünk. Akinek pedig van még ezután is néhány napja, az utazzon el a tengerhez is egy kicsit, ha teheti!

Még több remek utazási ajánlat a Playeren!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.