Például megvan, hogy Buzz barátnője azért olyan hááányinger, mert igazából fiú?

Jön a karácsony, a pavlovi kapcsolás pedig a Reszkessetek, betörők!-kel annyira egyértelmű ilyenkor, hogy felesleges ragozni (egy példa: nem csak nálunk, de Lengyelországban is kitört az online polgárháború, mikor egyik karácsonyon semelyik adó nem vetítette le). Úgyhogy készüljünk fel Kevinékre, a betörőkre, meg a Szennyes lelkű angyalokra pár kevésbé ismert ténnyel!

1: John Hughes forgatókönyvíró mindössze kilenc nap alatt írta meg az egész filmet

A sztorit pedig az íróval 1989-ben megtörtént eset inspirálta: mikor egy nagy családi nyaralás után hazatérve felvetődött benne a kérdés: Vajon mi lett volna, ha véletlenül itt felejtjük az egyik gyereket?

2: Már eredetileg is Macaulay Culkinra írták a szerepet

Ugyanis Hughes előtte együtt játszott vele a Belevaló papapótló (Uncle Buck) című családi filmben és teljesen őt képzelte el a főszereplő kisfiúként. Ennek ellenére Chris Columbus rendező még másik 200 gyereket is meghallgatott a szerepre. Viszont mikor meglátta Culkint Kevint alakítani, ő is azonnal tudta, hogy ő lesz az.

3: Nem csak egy Culkin van a filmben

Mivel a mindig bepisilő Fuller, a való életben Kieran Culkin, Macaulay Culkin öccse.

4: A film Guinness-rekorder

Míg mindössze 18 millió dollárból rakták össze (ami filmes szinten tényleg nem sok), addig összesen több mint 476 milliót kaszáltak vele, ez volt az első családi film, ami 12 kerek hétig a mozinézettség élén volt és az Államokban minden idők legjövedelmezőbb karácsonyi filmje lett – és maradt is. Nem is beszélve, hogy világszerte az egyik legkedveltebb és legtöbbet sugárzott karácsonyi film.

5: A McCallisterek otthona létezik és látogatható

Winnetkában, a Lincoln Avenue 671-es szám alatt található Kevinék hatalmas háza és nagyon sok turista szeret a mai napig fotózkodni vele. Az akkori lakók mellesleg a forgatási napokon is a házban laktak és reggelivel, kávéval látták el a filmes csapatot.

6: Kevin faházát direkt a filmért építették

És a film után szét is szedték az ikonikus bunkit.

7: Robert de Niro visszautasította Harry Lime szerepét

Csakúgy mint Jon Lovitz, míg aztán Joe Pesci elvállalta – és milyen jól tette, tökéletes Harry!

8: Apropó, Joe Pesci és a kissé túl komolyan vett jelenetek

Mikor Kevint felakasztják a fogasra a film vége felé, Harry megfenyegeti Kevint, hogy egytől-egyig leharapja a kis ujjacskáit. Pesci mindent megtett, hogy Culkin arcán valós félelem látszódjon, de aztán egy kicsit túl is tolta: ugyanis az egyik felvétel során valóban beleharapott Kevin ujjába, ami fel is szakadt.

9: Harry nem volt túlságosan hozzászokva a családi filmekhez

Ezért állítólag igen sokat káromkodott a forgatás közti szünetekben, mert nem volt hozzászokva, hogy gyerekek előtt ezt annyira nem illene.

10: John Candy jeleneteit egyetlen, 23 órás forgatási napon vették fel

A polkás fickó pedig a legtöbb szövegét pedig teljesen improvizálta is – például a ravatalozóban felejtett fiának a sztorija is teljesen helyben jött neki.

11: Az ijesztő kazán igazából nem is kazán

A Pofabe-rolole kazánt eredetileg CGI-al akarta megoldani Columbus, de a költségvetésből nem futotta rá, ezért két srác fényjátékát meg vasrácshuzogatását láthatjuk.

12: A Szennyes lelkű angyalok nem létezik

Kifejezetten a filmhez forgatták, akárcsak a folytatást is, amit a Reszkessetek, betörők! második részében néz Kevin. Azért ez elég kemény, mert a film mai napig is legtöbbet idézett mondatai („Tartsd meg az aprót, te mocskos állat”, „Tízig számolok, hogy eltüntesd innen azt az ocsmány, halszagú pofádat” „Telepumpállak ólommal” stb.) éppen ebből a filmen belüli fiktív filmből vannak.

13: Marvon igazi tarantula mászik

Daniel Stern színész bevállalta, hogy egy igazi pókot eresszenek rá. Azonban a sikolyt csak imitálta, nem akarta megijeszteni a szegény szőröslábút.

14: Marv cukorból készült karácsonyfadíszekre lép rá

Amit vállalt is mezitláb, a hideg hóban viszont extra gumitalpat tettek a lábára. Mellesleg több orvos is bizonyította, hogy a való életben kevés esély van, hogy a Vízi Naplopók túlélték volna Kevin válogatott kínzásait.

15: Buzz barátnője igazából fiú

Buzz, a barátnőd… háááányinger! Megvan, ez a mondat? Nos Chris Columbus rendező direkt azért adott parókát egy fiúra és nem egy lányt használt, mert nem akarta, hogy egy kislány is rosszul érezze magát, hogy csúnyának tartják.

Na, ezek után egy tízes skálán mennyire várod a karácsonyt és az ötvenmilliomodik Reszkessetek, betörők!-maratont? Van egy tippünk:

Egy… kettő… TÍZ!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon