Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már vizuálisan is eléggé szennyező a legtöbb ilyen csúnyapulcsi, de most kiderült, hogy a gyakorlatban sem túl jó a bolygónak a karácsonyi pulcsik gyártása.

A Hubbub környezetvédelemmel foglalkozó charity-je végezte el a Guardian-en publikált kutatást, mely szerint a hóemberes-rénszarvasos-mikulásos ünnepi pulóverek nagyban szennyezik a környezetet. Az alapítvány 108, kifejezetten karácsonyi ruha anyagát vizsgálta meg, melyek 11 különböző bevásárlóutcából és online webshopból származnak.

A kutatásuk eredménye szerint a ruhák

mellyel a fast fashion egyik legvisszataszítóbb példáinak bélyegezte meg őket az alapítvány. December 13-a, a mai nap pedig kifejezetten a karácsonyi pulcsik vásárlásának nemzeti napja Angliában; ezen a napon többmillió brit vásárol ilyen pulóvert magának.

A gázos a karácsonyi mintás ruhákkal az, hogy a legtöbben csak az ünnepi időszak alatt vásárolják és hordják őket; az év többi részében ugyebár nem. És a kutatás arra is rávilágít, hogy a legtöbben minden évben egy új darabot vesznek maguknak az ünnepek alatt, nem pedig a már meglévő tavalyit hordják újra.

A Plymouth Egyetem nemrég közétett tanulmánya szerint a műszálas anyagok elképesztően károsak a környezetünkre: csak egyetlen mosással 730 ezer mikroműszálat eresztenek ki magukból az ilyen anyagú ruhák, ötször annyit, mint például a pamut-poliészter keverékből készült darabok.

Sarah Divall, a Hubbub projekt-koordinátora így foglalja össze a helyzetet:

A mi javaslatunk pedig egész egyszerűen annyi, hogy ne vegyél ilyet, mert egyrészt csúnyább, mint viccesebb, másrészt meg minek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.