Hasznos, szép, mégsem közhelyes – Értelmes karácsonyi ajándékok férfiaknak

A vendéglátóipari egységekben a forralt bor legalább olyan jól fogy, mint a sör, az üzletekben a mikuláscsoki-választék a borokéval verseng, a rádióban pedig a Jingle Bells zenei aláfestése alatt az „idén is kétezer forint az ezüstfenyő métere” a breaking news. Vészesen közeleg tehát a karácsony – és ezzel együtt az ajándékok beszerzésének a sokszor végeláthatatlannak tűnő folyamata is.

December 23., délután négy, és még mindig nincs meg az ajándéka az anyósnak, az öcsédnek és a haverodnak – tiszta mázli, hogy a szüleid ajándékait már beszerezted. Habár évről évre megfogadod, hogy jövőre nem hagyod az ajándékvásárlást az utolsó pillanatra, a tavaly 24-e délelőttjét is sikerült a bevásárlóközpontban töltened. Végül ugyan nem hagytál ki senkit, és még az is lehet, hogy véletlen beletrafáltál, hogy a bátyádhoz melyik parfüm-tusfürdő-neszesszer kombó passzol a legjobban, valljuk be, személyesebb és ötletesebb karácsonyi ajándékokat is lehetett volna venni. Idén az unalmas, elcsépelt, ötlettelen és haszontalan jelzőket elkerülendő, összegyűjtöttünk öt olyan tárgyat, amelyek nemcsak hogy hasznosak, dizájnosak és jól mutatnak bármely férfitársunk lakásában, hanem amelyeket még a család nőtagjai is irigykedve fognak nézni.

1. Kockás pléd

Infó

 • Kinek: nagyapa, após
 • Hol: Gant Home, MOM Park
 • Mennyiért: 40 990 forint

Ruhamárka ide, ruhamárka oda, a Gant lakberendezési almárkája, a Gant Home bármely lakáskiegészítő-márkával felveszi a versenyt. Az amerikai cég 2012-es őszi-téli Home-kollekciójában a vastagabb anyagú, hagyományos színű, főként kockás és csillagos mintájú plédek, ágyneműk és párnák dominálnak, amelyek mind a klasszikus stílusú, mind a minimál dizájnú belső tereknek ütős kiegészítői.

A gyapjúpokrócok nemcsak akkor jönnek jól, ha röpködnek kint a mínuszok, hanem a kanapéra vagy a fotel támlájára hajítva a szobát is otthonosabbá varázsolják. És még csak össze sem kell hajtani.

2. Dizájnos fali bortartó

Infó

 • Kinek: bármely borfanatikus férfirokon
 • Hol: Pack & Rack webshop
 • Mennyiért: 109,82 euró (plusz 37,92 euró szállítási költség)

Ha valaki azt mondja, hogy bortárolás, funkcionalitás és természetesség, nem biztos, hogy egy két méter magasan a falból kilógó fogas jut az eszünkbe, amelyben a borosüvegek fejjel lefele – már-már a fizika törvényeit megkérdőjelezve –, katonás rendben sorakoznak. A Pack & Rack dizájntársaság a fenti kulcsszavakat szem előtt tartva azonban megalkotta a megalkothatatlant: a Vineyard névre keresztelt lebegő bortároló fogas tulajdonképpen egy lyukakkal ellátott fadeszka, amely a falra felszerelve bortartóként funkcionál.

A kifejezetten a borok tárolására kifejlesztett, letisztult megjelenésű deszkalap létrehozását az a gondolat inspirálta, miszerint a borosüvegek és azok címkéi is esztétikai értékkel rendelkeznek, miért rejtsük hát el őket, ha egyszer lakásunk kiegészítőivé is válhatnak. Visszafogott megjelenésének köszönhetően a bortartó – és a borok – bármely térbe jól illeszkednek, sőt a tökéletes összhang érdekében többféle szín közül is választhatunk. Vigyázat, a „melyiket inni” kérdéskörhöz ezentúl a „nézni vagy meginni” dilemmája is párosul!

3. Kétrészes dizájn tálalószett

Infó

 • Kinek: bármely húsimádó férfirokon
 • Hol: Menu Design Shop
 • Mennyiért: 89,95 euró (plusz 9,90 euró szállítási költség)

Nem, most kivételesen nem a sült hús – és nem is a kés – javaslatunk tárgya, mégis megéri továbbolvasni. A dán Norm Architects dizájnerei egy olyan, többfunkciós tálalószettet alkottak meg, mely amellett, hogy nagy eséllyel pályázhat a konyhánk legszebb darabja címre, a közepén lévő, kereszt alakú vágásnak köszönhetően a sült húsunk által eresztett szaftot is összegyűjti.

Az időtállóságot sugalló körforma és keresztmotívum minőségi anyaghasználattal párosul, mely garanciaként szolgál arra, hogy az elkövetkezendő évek steakjei és sült csirkéi a sütőből a bambuszdeszkánkra kerülnek majd.

4. Energiatakarékos dizájnizzó

Infó

 • Kinek: barát, haver, fiútestvér
 • Hol: Dezigen
 • Mennyiért: 8 500 forint (ingyenes házhoz szállítás)

Azt, hogy a hagyományos villanykörték kora már lejárt, mi sem bizonyítja jobban, mint a Plumen energiatakarékos dizájnégői. A brit Samuel Wilkinson által tervezett és a Hulger dizájnmárka által megalkotott Plumen 001 izzó – mely 2011-ben a magas rangú Brit Insurance Design of the Year és a D&AD Black Pencil formatervezési díjakat is elnyerte – egyedien hajlított üvegcsövei nemcsak az izzó fogalmát definiálták újra, hanem az energiatakarékos konstrukciónak köszönhetően környezetkímélő megoldást is jelentenek a hagyományos izzókkal szemben.

A Plumen égőket mindezeken túlmenően nem kell búra mögé rejteni, hiszen bármilyen dróton lógva, önmagukban is jól mutatnak. Az égők zsenialitása – az ökobarát kialakításon kívül – éppen abban áll, hogy a zsinór és a lámpabura megfelelő kiválasztásával bármilyen stílusú és funkciójú helyiség karakterének kialakításához képesek hozzájárulni, legyen az egy ipari stílusú loft, egy minimál dizájnú étterem, avagy egy dizájnstúdió vagy dolgozószoba.

5. Konyakot csak stílusosan

Infó

 • Kinek: főnök, üzlettárs, apa, após
 • Hol: Innoshop
 • Mennyiért: 11 900 forint

A konyak tipikusan az az ital, amelyből egy üveg még az antialkoholistáknál is nagy eséllyel fellelhető. Elrontottad a gyomrod? Igyál egy korty konyakot! Felidegesített a főnököd? Egy pohár konyak mindent megold! A fájdalomtól már nem érzed a fejed? Konyak-konyak-konyak.

Legyünk optimisták, és tételezzük fel, hogy lesznek majd még otthon is olyan szituációk, amikor a Normann Copenhagen talp nélküli konyakos poharai fognak nyélbe ütni egy üzletet vagy tesznek jó benyomást az apósra. Mindez nem is lesz nehéz, ugyanis a szokatlan poharak egyszerre közvetítenek nagyvonalúságot, magabiztosságot és kiforrott stílusérzéket – ennél több pedig mihez kell?

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Karácsonyi mellékletünkhöz
Ajándékot a fa alá, nyugtát a fiókba – Fogyasztóvédelmi tippek karácsonyra

(Képek: GantPackandrackCreativedanesWootwootworld, Bodieandfou)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon