Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mielőtt mindenki rohanna a már most tele lévő plázákba, szeretnénk felhívni a figyelmet a különböző adventi/karácsonyi vásárokra, amelyek nem csak ajándékvásárláshoz megfelelő helyszínek, hanem hangulatukkal programként is nagyszerűek.

Vörösmarty tér, Budapest

Kezdjük mindenki kedvencével, a budapesti Vörösmarty téren található vásárral. A tér központi elhelyezkedésének köszönhetően minden fővárosinak, vagy a fővárosba látogatónak könnyedén elérhető: a Deák téren minden metró megáll, onnan meg már csak pár perc séta a Váci utca eleje. Amire számíthatunk: zsűrizett népművész- és kézműves portékák a standokon és a látványműhelyekben, falra vetített karácsonyi díszek a Gerbeaud Házon, milliónyi ajándékötlet a család minden tagjának, kulturális programok két színpadon.

Aki pedig a hatalmas kavalkádban megéhezik, keresve sem találhat hazaibb étkeket kínáló helyet – még a közeli turistalehúzós magyaros éttermek is nyugodtan bezárhatnának erre az időszakra. Mangalicakocsonya, sült kolbász, töltött káposzta, sparhelten sült lepény, halételek, sült gesztenye, kürtős kalács, italok közül pedig forralt bor, forró puncs, tea – megvásárolható (de nem visszaváltható!) karácsonyi vásáros bögrékben is kérhetőek –, vagyis tényleg minden van, amire szükség lehet egy kis karácsonyosdi közben.

Vajdahunyad vára, Budapest

Maradunk továbbra is a magyar fővárosban, és a kisföldalattival elrobogunk a Vörösmarty térről a Hősök terére, illetve a Vajdahunyad váráig, ahol szintén rendeznek adventi vásárt, december elsejével kezdődően. Természetesen hozzájuthatunk mindenféle jó minőségű, hagyományosnak mondható kézműves termékekhez, de még a kortárs művészetet is bevették a kalapba, modernebb iparművészeti portékákkal is találkozhatunk, olyanokkal, amelyekkel máshol bizonyára nem. A polgári környezetbe bújtatott karácsonyi vásár is kecsegtet némi gasztronómiai élménnyel: a szokásos konyhán kívül különböző ízesítésű forralt borok, a mézes standon kapható sokféle méz és mézből készült ez-az, és ki tudja, még mennyi finomság csábíthat el minket.

Lesz kulturális program is bőven: koncertezik például a BeshodroM, Gryllus Vilmos, a Téka, Ferenczi György és a Racka Jam, lesz bábszínház a gyereknek a Mézeskalács Palotában, olvasósarok mindenkinek, akik pedig hétvégén érkeznek, azok a Mikulás-hintóra pattanva a környék összes látványosságát megnézhetik (Közlekedési Múzeum, Vidámpark, Állatkert, Hősök tere, Mikulás Gyár, Szépművészeti Múzeum…).

Dóm tér, Szeged

Szegeden, a Dóm téren november végén nyíló különleges hangulatú adventi vásáron az adventi máglya óriási izzó fahasábjai adják a fázósoknak a melegedési lehetőséget, ami természetesen látványnak sem utolsó, de ott lesz még például egy hatalmas adventi koszorú is, jó nagy gyertyákkal díszítve, a vásározók között pedig rendre fel-feltűnnek a lelkes betlehemezők.

Minőségi népművészeti és kézműves ajándékok mellett lesznek persze programok is, mint például a bálaszínház, és az izgalmas bálalabirintusban is bóklászhatunk egyet. Az igazi hangulatot azonban – ahogy a szervezők is mondják – a kellemes baráti beszélgetések, a reklámmentes vásárlás, a természetes anyagokból felépített vásári épületek és a jó emberek adják. Érdemes elutazni Szegedre mondjuk a párunkkal egy hétvégére, sétálgatni a vásárban, és megvenni neki titokban azt, amiről láttuk, hogy annyira beleszeretett.

Bécs

A Budapesttől mindössze két–két és félórányi autózásra levő Bécsbe menni karácsonyivásározni egy időben nagyon trendi dolog volt. Mostanra a trendisége talán egy kicsit alábbhagyott, és már nem csak sznobizmusból választják sokan ezt a kis utazást. Érdemes: több helyszínen is különleges hangulatú adventi vásárokba futhatunk bele. Akár a polgári hangulatú Városháza teret (Rathausplatz) vagy a közeli Maria-Theresien Platzon található karácsonyi falut, akár a császári hangulatú schönbrunni kastély díszudvarát, vagy a hagyományos bécsi vásár – az Altwiener Christkindlmarkt – helyszínét, a Freyung teret, netán a hangulatos kis utcácskákkal körített spittelbergi vásárt választjuk, biztos, hogy csalódni nem fogunk.

A forralt bor, a puncs, a wurst, na meg a Mozart golyó biztosan elvarázsol, és kellően karácsonyi hangulattal tölt fel mindenkit, aki nekivág ennek a kis túrának. Bécsbe egyébként vonattal is érdemes elutazni, egy felnőttjegy 25–33 euróba kerül (az utóbbi ár bécsi tömegközlekedésre is jogosít), a vonat pedig a Mariahilfer Strasse egyik végén, a Westbahnhofon áll meg.

Graz

Célpont lehet egy másik osztrák város, Graz is. Szombathelytől 130 kilométerre azért is érdemes ellátogatni, mivel már olyan közel van az Alpok hegyeihez, hogy már önmagában ez az élmény is közelebb visz minket a karácsony és tél érzéséhez, de ha számításba vesszük még azt is, hogy a festői városban is igazi osztrák karácsonyi hangulatba futhatunk bele, teljesen egyértelmű, hogy valamikor ezt is ki kell próbálnunk.

A Városháza előtt, az óvárosi ferencesrendi negyedben, a Vaskapunál, a Färberplatzon, és számos más helyszínen megrendezett adventi vásárokon különleges ajándékokat lelhetünk fel szeretteinknek, és persze mi magunk is telítődhetünk a karácsonyi hangulattal, miközben puncsot vagy teát szürcsölgetünk, hallgatjuk az advent csilingelő hangjait, vagy épp korcsolyázunk a Karmeliterplatzon, ahol amúgy egy úgynevezett gyermekvilág is várja az ide látogatókat.

Szóval plázákból ki, és irány a szabadtéri karácsonyi vásárok világa!

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Téli extrémsport-ajánlónkhoz – Csússz, tekerj, használd a telet!

(Fotó: Graz Tourismus, Weihnachtsdorf, Flickr)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.