Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A legjobb karácsonyi vásárokat az osztrákok és a németek villantják, ami nem meglepő, mivel ezt a műfajt ők alapították meg. Az első ilyen vásárt a történelemkönyvek szerint 1294-ben Bécsben tartották, de tudunk még ilyenről Bautzenben (1384) és Drezdában (1434) is. A téli ég alatti forralt boros kirakodóvásárok ma már mindenfelé megtalálhatók, most bemutatunk párat, ha a Vörösmarty téri mellett megnéznél máshol is ilyesmit.

Stockholm, Svédország

A hideg és a hó decemberben északon eléggé adott, de karácsonyi hangulatban Stockholmban sem szenvednek hiányt. A fő hepaj a Skanzenben zajlik, ahol 1903-ban rendezték az első ilyen mulatságot. Rengeteg kaja, kézműves és néprajzi tárgyak, gyerekprogramok várják a fesztiválozókat, ahogy az egy hagyományőrző faluhoz illik. A belépő bő négyezer forintnyi korona forint felnőtteknek, gyerekeknek a fele. További infó itt.

Bécs, Ausztria

A karácsonyi vásárok szerencsére hangulatukban a legkevésbé sem hasonlítanak egy plazára, rendszerint a hangulatért nyomul végig egy ilyen hepajon az ember. Ilyen jellegű barangolásra kézenfekvő megoldás a szomszédos Ausztria. Bécsben például lgalább négy helyen is penge marktok, azaz vásárok találhatók, ilyen a Városháza tér (Rathausplatz) vagy a közeli Maria-Theresien Platzon található karácsonyi falu, a schönbrunni kastély díszudvara, vagy a hagyományos bécsi vásár – az Altwiener Christkindlmarkt – helyszíne, a Freyung tér, netán a hangulatos kis utcácskákkal körített spittelbergi vásár. Ha messzebb is elmennél, akkor meg ott van Innsbruck.

Köln, Németország

Egy olyan helyszín, aminek a monumentális kölni dóm a háttere, csak ütős lehet, és szerencsére a helyieknek volt érzékük a drámaisághoz, és nem a vasútállomás vagy egy lakópark mellé költöztették a legnagyobb vásárukat. A téli szezonban évente kétmillió turista látogat a nyugat-németországi városba, és az a helyzet, hogy egy cseppet sem vagyunk megdöbbenve ezen az adaton. Ha esetleg meguntuk volna a dómhoz közeli vásárt, akkor van még három másik nagyobb dzsembori a városban.

Bolzano, Olaszország

Ha van jobb háttér, mint a kölni dóm, akkor az csakis valamilyen hóborította alpesi hegylánc lehet, és aki az észak-tiroli Bolzanóba látogat, az biztos nem fog vitatkozni ezzel a tétellel. A hegyi kisváros Olaszország legfontosabb és legforgalmasabb karácsonyi vására. A központ a Piazza Waltheren található, és ahogy a képen is látjuk, már-már giccsesen szép.

Brugge, Belgium

A borzalmas magyar című, de zseniális Erőszakik-ban már másfél órában megcsodálhattuk, milyen fantasztikus hangulata van a flamand városnak. Szerencsére a karácsonyba öltözött középkori óváros kevésbé baljós atmoszférájú, mint a filmben. A belépő hat euró, a piac és a főtéren felállított korcsolyapálya délelőtt fél tizenegykor nyit és este nyolckor zár. Mivel Belgium a csokoládékészítés európai fellegvára, a vásár bombasztikusan erős trüffelekben, bonbonokban és egyéb finomságokban. További infó itt.

Prága, Csehország

A cseh főváros legjobb karácsonyi vására a történelmi belváros főterén található. Hagyományos cseh karácsonyi sütik, kolbászok és egyéb nyalánkságok minden mennyiségben, és persze forralt bor, de szerintünk a cseh sört kihagyni Prágában bűncselekmény. A téren felállított hatalmas fenyőfán minden nap öt körül gyújtják fel a fényeket, plusz vannak koncertek és előadások is a téren felállított színpadon. További infó itt.

(Fotók: hivatalos Facebook-oldalak)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.