Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet véres jelenetekkel vagy látványos akciókkal tarkított, bemutathatja a háború és az élet nehézségeit, láthatunk a bosszú vagy a hősiesség által vezérelt tetteket, de a lényeg, hogy ezeket a remekbe szabott alkotásokat minden férfi újra és újra élvezettel nézi meg. Az összeállításban biztosan megtalálod azt az Oscart nyert férfias filmet, amelyiket te is a kedvenceid között tartasz számon.

 1. 10/10

  No.10 – A szakasz (Platoon – 1986)

  Oliver Stone rendezői karrierjének meghatározó munkája ez a dráma, mely a vietnámi háború eseményeit dolgozza fel. Ez volt az első olyan alkotás, ami kíméletlenül mutatta be az amerikai katonák által a háborúban elkövetett szörnyűségeket. A szakaszt sokszor emlegetik úgy, mint a valaha volt legjobban átélhető háborús filmet, mivel elsősorban nem a látványra, hanem az érzésre apellál. Oliver Stone – aki maga is harcolt Vietnamban – részben saját élményeiből írta meg a háborúba önként jelentkező naiv és lelkes fiatal, Chris Taylor (Charlie Sheen) történetét és pokoljárását. A film 1987-ben Oscar-díjat nyert a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb vágás és a legjobb hang kategóriákban.

 2. 9/10

  No.9 – A rettenthetetlen (Braveheart – 1995)

  A kis híján három órás alkotásban a XIII. századi skót történelem elevenedik meg, ahol Mel Gibson egy szabadságharcos hős, William Wallace alakját formálja meg. A film a 68. Oscar-gálán 5 díjat nyert, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában is Gibson kapta az aranyszobrocskát. Rengeteg harc, erőszak és vér jellemzi a film képi világát, de emiatt egyáltalán nem veszít az értékéből, inkább magasabb szintre emeli a korhű ábrázolás által. Ez egy igaz történet a XIII. századból egy férfi szabadságvágyáról és a szerelemről, Mel Gibson módra.

 3. 8/10

  No.8 – Francia kapcsolat (The French Connection – 1971)

  William Friedkin 36 éves volt csupán, amikor leforgatta minden idők egyik legjobb krimijét. A film sikerét nemcsak a valós helyszíneknek és tökéletesen megformált karaktereknek köszönheti, hanem egy pörgős és szinte brutálisnak is nevezhető életszagú ábrázolásnak, amely végig fent tudja tartani a nézőben a feszült érdeklődést. A mű Robin Morre regényéből, valós események alapján készült, ami az 1960-as évek New York-jában történt meg. Ez az izgalmas krimi, melyet 5 Oscarral és 3 jelöléssel díjaztak, sokak számára olyan alapmű, amit Mother of all Action-Moviesnak, azaz minden akciófilm anyjának is neveznek.

 4. 7/10

  No.7 – A szarvasvadász (The Deer Hunter – 1978)

  A listán a második és egyben utolsó filmdráma, mely a vietnámi háború borzalmait mutatja be. A forgatókönyv alapját Erich Maria Remarque Három bajtárs című regénye adta, amit 1938-ban már egyszer megfilmesítettek. Michael Cimino filmje sokakat megosztott Hollywoodban, mivel a Robert De Niro és Christopher Walken fémjelezte alkotás őszintén tárta a néző elé a háború értelmetlenségét és igazi arcát. A hazatérő katonák hétköznapi életében is folyamatosan nyomon követhető a háború okozta súlyos lelki trauma. Végül a film 5 díjat és 4 jelölést kapott az 51. Oscar-gálán.

 5. 6/10

  No.6 – A tégla (The Departed – 2006)

  Martin Scorsese rendezte bűnügyi thriller olyan nagy sztárokat vonultatott fel a főbb szerepekben, mint Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Mark Wahlberg. Sokan azonban nem is tudják, hogy a film valójában egy remake, hiszen a William Monahan által jegyzett forgatókönyv, a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi filmen alapszik. A történet Bostonban játszódik, ahol az ír maffiafőnököt már hosszú idő óta üldözi a rendőrség, ezért egy nyomozó a legnagyobb titokban beépül a gengszterek közé. A gondok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy a bandavezérnek is van egy téglája a rendőrök között. A fordulatos és izgalmas film 4 Oscar nyert, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv, és a legjobb vágás díját. Ezenkívül Mark Wahlberget jelölték a legjobb férfi mellékszereplő díjára.

 6. 5/10

  No.5 – Gladiátor (Gladiator – 2000)

  Egy film, ami még senkinek nem okozott csalódást, és az ezredfordulón meghatározta a nők szemében az igazán férfias férfi mintáját. Az ókori történelemben játszódó alkotást Ridley Scott rendezte, Russell Crowe és Joaquin Phoenix főszereplésével. Crowe személyesíti meg Maximus Decimus Meridiust, a Római Birodalom egyik legvitézebb hadvezérét, aki rabszolgasorba kerül és gladiátor lesz belőle. Annak ellenére, hogy rengeteg benne a véres harci jelenet, a film elsősorban nem ezekre, hanem a becsületes, a hősies, és a férfias jellem ábrázolására épít, és emiatt nevezhető az egyik legférfiasabb filmnek. A 12 Oscar-jelölésből 5 díjat nyert, a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb vizuális effektusok, a legjobb jelmeztervezés, és a legjobb hang kategóriában.

 7. 4/10

  No.4 – Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men – 2007)

  A Cormac McCarthy azonos című regénye alapján készült alkotás 2008-ban 4 Oscar-díjat nyert a 8 jelölésből. A film hatalmas elismerést és visszatérést hozott a híres rendezőpárosnak, a Coen fivéreknek. Az alkotás eddig egyedüliként érte el, hogy összesen 354 jegyzett kritikus helyezte el a 2007-es évértékelő listájának legjobb tíz filmje között. A Nem vénnek való vidék azóta már kultikus filmmé vált, hiszen annak ellenére, hogy kissé lassan hömpölyög, mégis mindvégig képes fenntartani a feszült figyelmet, és a vége főcím után is hosszú ideig a hatása alatt tart még minket.

 8. 3/10

  No.3 – Nincs bocsánat (Unforgiven – 1992)

  Clint Eastwood a főszerep mellett ellátta a rendezői és produceri feladatokat is. Ekkor jelölték először a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscarra és első ízben nyerte el a legjobb rendező és legjobb film díját (2005-ben a Millió dolláros bébivel megismételte ezt). Ez egy igazi klasszikus western, melynek sikeréhez Gene Hackman és Morgan Freeman is nagyban hozzájárult. Amikor valaki a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, az mindig is örök téma lesz a férfias filmek világában. Abban a világban, aho egyáltalán nem számít a kor, csakis a tettek. Az alkotás a legjobb film kategória mellett, még 3 díjat sepert be - Clint Eastwood rendezése mellett - a legjobb férfi mellékszereplőként jutalmazott Gene Hackmant érdemes megemlíteni.

 9. 2/10

  No.2 – Rocky (Rocky – 1976)

  Természetesen nem hiányozhat a listáról az egyik legférfiasabb Oscar-díjat nyert film, a Rocky sem. Sylvester Stallone legendás akció-drámája, amely egyből a szupersztárok közé emelte őt. Stallonét a forgatókönyv megírásánál a Chuck Wepner és Muhammad Ali 1975. március 24-én lezajlott legendás mérkőzése ihlette, amikor is a teljesen esélytelennek tartott Wepner 15 meneten át képes volt küzdeni a nagy bajnok ellen, és végül csak a meccs utolsó pillanataiban tudta Ali kiütni őt. Ráadásul Wepnernek a 9. menetben sikerült Alit padlóra is küldenie. Ez a sokak által komolytalannak és nyilvános viccnek tartott összecsapás hatalmas harcot hozott, így Wepner azon kevés bunyósok közé emelkedett, akik tizenöt menetet keresztül voltak képesek harcolni minden idők egyik legjobb bokszolója ellen. A legendássá vált küzdelem mellett Stallone akkori élethelyzetét is beleszőtte a filmbe, mivel kezdő és nyomorgó színészként és forgatókönyvíróként, képtelen volt befutni és kitörni az ismeretlenség homályából. A számtalan eredménytelen próbálkozás után a United Artists filmstúdiónak végül megtetszett az ötlet, azonban Rocky alakját olyan már befutott sztárokkal akarták megformálni, mint Robert Redford, Ryan O'Neal, Burt Reynolds vagy James Caan. Stallone azonban a hatalmas összeg hallatán sem volt hajlandó lemondani a főszerepről, így végül ő játszhatta el az önmagának írt szerepet. A film óriási siker lett, 10 Oscar jelölést kapott, amiből 3-at meg is nyert. A legjobb film, a legjobb rendező, és a legjobb vágás kategóriában vihette haza az elismerést. Sylvester Stallonét Rocky Balboa megformálásáért pedig a legjobb férfi főszereplő díjára jelölték.

 10. 1/10

  No.1 – A Keresztapa (The Godfather – 1972)

  Ez az egyik legtöbbet idézett és a legjobban ünnepelt film a férfiak körében. Mario Puzo azonos című regényéből került a vászonra Francis Ford Coppola rendezésében. A főszerepekben Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan látható. A film minden idők egyik legnagyszerűbb alkotása, melyben az 1970-es években hatalmon lévő olasz maffiózó családok életébe kapunk betekintést. Tizenegy Oscar díjra jelölték, amelyek közül megkapta a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Marlon Brando), és a legjobb eredeti forgatókönyv (Francis Ford Coppola és Mario Puzo) elismeréséért járó díjat.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.