Május, hogy bírjunk el veled, ha ennyi lemezt, filmet és koncertet hozol egyszerre? Íme minden, amit imádni fogunk a következő pár hétben.

MOZI

A hívás

Bemutató: május 2.

Halle Berry egy tapasztalt telefonos operátort alakít, akihez egy napon egy elrabolt lány jelentkezik be. Jordan, a sokat látott nő nekiindul, hogy kiderítse, hol tarthatják fogva a fiatal lányt.

Jurassic Park 3D

Bemutató: május 2.

Ha 2D-ben vetítenék újra, akkor is megnéznénk, de a hírek szerint annyira jól sikerült a 3D-konverzió, hogy kötelezően újranézőssé válik a Jurassic Park. Tény, hogy előbújt belőlünk is a gyermek a hír hallatán.

Kolibri kód

Bemutató: május 9.

Jason Statham a hírek szerint megcsillogtathatja színészi tehetségét is új filmjében. Ettől függetlenül teljesen természetesen tapad majd nagy valószínűséggel kezeihez néhány fegyver, legalább egy autó kormánya, illetve női mellek is.

Mellékhatások

Bemutató: május 9.

Csavaros thriller Rooney Marával, Jude Law-val és egy rakoncátlan gyógyszerrel a főszerepben, amiről semmit sem árulhatunk el, hogy nagyobb legyen a meglepetés. Nem a kertész a gyilkos, ennyit talán mégis…

A nagy Gatsby

Bemutató: május 16.

Baz Luhrmann nagyszabású könyvadaptációja Leonardo DiCaprio főszereplésével egy titokzatos férfiról, aki fényűző élete mögött régi szerelme visszahódításáról ábrándozik. A történet a sokadik megfilmesítés ellenére is élvezhető lesz, a színészek remekek, a látvány pazar. Mi kellhet még a boldogsághoz?

Sötétségben – Star Trek

Bemutató: május 16.

Az előzetes kritikák szerint kifejezetten remek lett az új Star Trek-film, és pontosan erre is számítunk, már csak azért is, mert J.J. Abrams és a színészgárda sem nagyon ismerik a hiba fogalmát. Nem is lesz itt hiba, maximum csak azt kell eldöntenünk, hogy 3D-ben vagy 2D-ben akarjuk megnézni a nagy művet.

Halálos iramban 6.

Bemutató: május 23.

Vin Diesel és Paul Walker már megint kormányt ragadnak, mert ehhez értenek a legjobban. Már bejelentették a hetedik részt, szóval nem maradunk száguldozás nélkül jövőre sem.

Másnaposok 3.

Bemutató: május 30.

A trilógia most már tényleg befejező darabja teljesen más irányba tereli az eseményeket, nem lesz berúgás, másnap, lesz azonban Las Vegas és a régi új szereplők is visszatérnek. A készítők meglepő sztorit ígérnek. A másodiknál csak meglepőbb lehet.

KONCERT

Luke Vibert (UK)

Akvárium Klub, május 4., 22:00

A Ninja Tune egyik fenegyereke az Akváriumban pakol feszes alapokat, hogy jól induljon a májusi koncertszezon. Arcon és fejen pörögni szinte kötelező.

Greg Haines (UK) & Carlos Cipa (GER)

Akvárium Klub, május 29., 20:00

A két fellépő srác külön-külön már bizonyított az Akvárium színpadán: Carlos Cipa egy esős októberi nap játszott esti mesébe illő romantikus zongoraszólót, Greg Haines pedig nemrég megalapított The Alvaret Ensemble nevű formációjával ejtett minket ámulatba. Most ketten együtt vezetnek minket furcsa, de szeretni való vidékekre.

Depeche Mode

Puskás Ferenc Stadion, május 21.

A Delta Machine remek lemez lett (kritikánkat itt olvashatod), így különösen nagy szeretettel várjuk a Depeche Mode-ot az egykori Népstadionba, hogy játsszon nekünk róla ezt-azt. A legutóbbi bécsi lemezbemutató annyira energikusra sikeredett, hogy teljes bizonyossággal mondhatjuk, könnyen ledőlhetnek a Stadion falai. Vagy ez nem is annyira nagy szó?

Green Day

Bécs, Krieau, május 29.

Mivel hozzánk már megint nem jön el a banda, kénytelenek leszünk egy bécsi lóversenypálya felé venni az irányt, ahol fogadni maximum csak annyira lehet, hogy valóban a legjobb formájában van-e a hármasfogat. Ha valóban jók, ne felejtsünk el adni nekik egy kockacukrot. Menjünk busszal a ShortScore-ral, talán még felférünk rá!

!!! (US)

A38, május 2., 20:00

Új lemezzel, nagyszabású európai turné keretei között tér vissza Magyarországra a remek kaliforniai dance-punk zenekar, a !!! (ejtsd: csk-csk-csk). A május 2-i A38-as fellépés szinte az első alkalom lesz, hogy élőben meghallgassuk az Európában április 30-án megjelenő THR!!!ER című album friss és minden bizonnyal szó szerint ropogós anyagát. Előttük az öttagú Socalled melegíti be a pályát elképesztő zenei koktéljával.

Goldie (UK)

A38, május 3., 23:00

Goldie-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A világ egyik legbefolyásosabb dj-je, producere, aki mellesleg grafittiművész, breaktáncos, színészkedik és még egy sor egyéb dolgot csinál immár húsz éve a zene egyik meghatározó figurája. A Hajón a kíváncsiaknak megmutatja, miért.

Death Rattle (UK)

A38, május 8., 20:00

Egy kitűnő, titokzatos londoni eletro-pop férfi + nő duó, amely két éve alakult, s ma már a legnagyobb európai fesztiválokon lép fel. Előttük bemelegít a Lites & Cokes.

Caravan Palace (FR)

A38, május 17., 19:30

Ahogy a Gotan Project a tangóhoz, úgy a Caravan Palace elektro-swingje Django Reinhardt dzsesszenéjéhez és a francia cigányzenéhez nyúl vissza, amelyek ugyanolyan fontos szerepet kapnak náluk, mint a legmodernebb elektronika, hogy muzsikájuk szédületesen élvezetes és táncra perdítő legyen. Előttük a mindig friss, üde, vicces és játékos francia Gill'us melegít be remek elektro-funkjával.

Culprate (UK)

A38, május 17., 23:00

Dubstep, trap, glitch hop, grime, hiphop, drumstep, dnb, electro, midtempo és ezek fúziói egész este. Főszerepben a basszus és egy nem akármilyen fellépőgárda.

ALBUM

Primal Scream – More Light

Megjelenés: május 6.

Bobby Gillespille kisbarátai legtöbbször (értsd: mindig) valamilyen drog hatásának áldásos következményeként ír dalokat. Ezúttal valami lazítót sikerült szerezniük, a More Light első klipes dala, az It’s Alright, It’s OK ugyanis akár nyári slágernek is nevezhető. Részünkről rendben van.

Little Boots – Nocturne

Megjelenés: május 5.

A szöszi Victoria Christina Hesketh, vagy ahogy jobban ismerjük, Little Boots nem nagyon kapkodta el második lemezét, négy évet kellett várni a Nocturne-ra, amiről már négy klipet is kaptunk, az elsőt ráadásul 2011-ben. Ez volt a Shake, ami a csapból is kifolyt a maga idejében. A lemezről csak annyit mondunk, hogy a Simian Mobile Disco James Fordja, az UNKLE Tim Goldsworthyje és a Hercules and Love Affair Andy Butlere hozták a tető alá.

She & Him – Volume 3

Megjelenés: május 7.

Számunkra tökmindegy, hogy Zooey Deschanel moziban, tévében vagy lemezen szerepel, azt nagy eséllyel bírni fogjuk. Bandája, a She & Him harmadik lemeze nyári semmittevéshez biztosan tökéletes lesz.

Vampire Weekend – Modern Vampires of the City

Megjelenés: május 14.

Bár egyik kedvenc partizenekarunk kicsit sötétebbnek titulálta harmadik lemezét, az első két közösbe bedobott dalból maximum a Steps számít annak, a Diane Young igazi partihimnusz, ami jó eséllyel minden indie-bulin elhangzik majd. Ha nem, akkor ott valami baj van.

Texas – The Conversation

Megjelenés: május 20.

Mivel Sharleen Spiteri bandája legutóbb 2005-ben adott ki lemezt (Red Book), és az is sem volt már túl izgi, kifejezetten kíváncsiak vagyunk, mit tud mutatni ennyi év után az egykori szupersztár popbanda. Spiteri hangja a régi, így ha bármi történik, az biztosan elviszi majd a balhét.

Thirty Seconds To Mars – Love Lust Faith + Dreams

Megjelenés: május 21.

Nem múlhat el év Magyarországon 30STM koncert nélkül, ha van új lemez, ha nincs, jönnek, mert szeretnek minket. Az idei VOLT Fesztivál-fellépésüket viszont most friss album is indokolja, amelyről az első klip kicsit elektronikusabb formában tálalja mindazt, amit korábban mutatott a banda.

Daft Punk – Random Access Memories

Megjelenés: május 21.

Nincs nagyon mit mondani erről a lemezről, már mindenki tud mindent (ha mégsem, olvass róla az Urbanplayeren) az év legjobban várt albumáról van szó, legendás közreműködőkkel, és egy olyan nyitó kislemezzel, amit máris sokan a nyár legnagyobb slágerének tartanak. A hiba lehetősége teljességgel kizárt.

The National – Trouble Will Find Me

Megjelenés: május 20.

Egy rakás vendégzenésszel készült fel hatodik lemezére a The National, a prominens névsorban ott integet Sufjan Stevens, Richard Reed Parry az Arcade Fire-ből és St. Vincent is. Kellemes borongásnak, komoly magasságoknak és mélységeknek nézünk elébe.

Alice In Chains – The Devil Put Dinosaurs Here

Megjelenés: május 28.

Igencsak nagy sallert osztott ki a banda azoknak, akik nem tettek volna nagy tétet az újjáalakulás minőségi mivoltára, pedig az új énekessel, William DuVallal felvett Black Gives Way to Blue zseniális lemez lett, a méltó folytatásra pedig minden esély meg is van, az első két klip, a Hollow és a Stone ugyanis hozzák a szokásos színvonalat.

Crystal Fighters – Cave Rave

Megjelenés: május 28.

November 13-a még nagyon messze van. A Crystal Fighters A38-bulija esedékes azon a napon, tehát lesz bőven időnk memorizálni a Cave Rave szövegeit. A megjelenésig pedig szokjuk a You & I folkos pajkosságát!

Tricky – False Idols

Megjelenés: május 28.

Sötét pillanatok, szevasztok! Hónap végén jön Tricky új lemeze, amely továbbra sem a kacagós vidámság jegyében fogant. Az első klip alapján visszatérünk a beteg utazások földjére, de hát ezért szeretjük Trickyt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz remek film az „annyira szar, hogy az már jó” kategóriából

További cikkeink a témában