Harminc évvel ezelőtt mutatták be minden idők egyik legismertebb és legkiválóbb gengszterfilmjét.

Martin Scorsese a '90-es évekre már ünnepelt rendező volt, olyan, mára már klasszikussá avanzsáló alkotásokkal, mint az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Komédia királya és a Krisztus utolsó megkísértése. A Nagymenők alkalmával a rendezőzseni egy irodalmi alapanyaghoz nyúlt (ahogy mondjuk Coppola a Kersztapa esetében), talán ennél is fontosabb azonban, hogy a film történetét valós események ihlették. Jimmy Conway karakterét egy James Burke nevű bűnözőről mintázták, aki többek között a Lufthansát is kirabolta, de Henry Hill figurája sem kitaláció.

A film előkészületei

A hírek szerint Scorsese semmi esetre sem szeretett volna több bűnügyi filmet forgatni, azonban elolvasta Nicholas Pileggi (aki egyébként a szkript megírásában is részt vett később) Wiseguy című művét, mely lenyűgözte a mestert, véleménye szerint ugyanis egy korábbi mű sem mutatta be ennyire hitelesen a szervezett bűnözés világát. Nagyon hasonló megállapítást tett egyébként minden idők egyik legismertebb filmkritikusa, Roger Ebert is.

Scorsese egyébként a könyv elolvasása után felhívta a mű szerzőjét, és elmondta, hogy ez az a könyv, melyre egész életében várt. Az író pedig a legenda szerint azzal reagált, hogy "Én pedig nagyon régóta vártam erre a hívásra."

További érdekesség, hogy a szkript tökéletesítése nagyon hosszú időt vett igénybe, összesen tizenkét vázlat készült. A film címe eredetileg Wise Guys lett volna, azonban két korábbi alkotás (egy tévésorozat és egy mozifilm) miatt a készítők az utolsó pillanatban más címnek szavaztak bizalmat.

Az a kezdetektől fogva nem volt kérdés, hogy Scorsese az egyik legfontosabb szerepet régi harcostársára, Robert De Niróra szeretné bízni. Ray Liotta beválogatása azonban már annál érdekesebben alakult. De Niro ajánlotta a rendező figyelmébe a színészt, aki a Valami vadság című filmben nyújtott alakításával lenyűgözte kollégáját. Scorsesét rögtön meggyőzte az a "karizma és kisugárzás", mely áradt Liottából, a stúdió azonban egy ismertebb nevet szeretett volna.

De Niro az előkészületek során rengeteget konzultált Hill-lel, ugyanis szeretett volna minden apró részletet megtudni a karakteréről.

És ezt tudtad?

  • A hírek szerint Scorsese annyira figyelt minden apró részletre, hogy ő maga kötötte Ray Liotta nyakkendőjét
  • Jimmy Conway szerepét Al Pacinónak is felajánlották, azonban ő félt a beskatulyázástól, így nemet mondott a munkára
  • Ray Liotta Harvey Dent szerepét utasította vissza ezért a filmért
  • A színészek rengeteget improvizáltak a forgatás során, ezek közül sok benne maradt a kész alkotásban is
  • Joe Pesci a filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat
  • Egy 2007-es, igencsak nagyszabású lista minden idők 92. legjobb filmjének titulálta a Nagymenőket

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.