Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Rázkódó és izgő-mozgó székek, arcba permetező víz… Vajon tényleg ez a mozizás jövője? Kipróbáltuk, és lehet, hogy van benne valami.

Bemutatták az első európai 4DX-termet, mit ad isten, pont Budapesten, a Westend Cinema Cityjében, ami első hallásra parasztvakításnak hangzik. Mert tényleg szükségünk van arra, hogy egy adott pillanatban vizet permetezzenek az arcunkba? Kell nekünk lehűlés és szél, amikor vihart látunk a vásznon? Akarjuk, hogy összerázódjon bennünk a gondosan megfőzött ebéd, amikor egy autósüldözést nézünk, a székeink pedig olyan vadul kezdenek mozogni, mint egy zárlatos masszázsfotel, amit legalább három A kategóriájú démon szállt meg?

A kérdésre egyszerű a válsz: attól függ, mit nézünk. Mert a 4D már sokkal inkább hasonlít egy vidámparki moziszimulátorhoz, mint a hagyományos moziélményhez, így nem árt, ha nem mély drámával próbáljuk ki az új technológiát. Az első nézhető film azonban remekül kihasználja a lehetőségeket, ugyanis a Pi életével nyílik a Westend mozijának átalakított 3-as terme.

Itt van nekünk ez a szó szerint színes-szagos 4DX, amely lényege, hogy úgy érzed magad, mintha részese lennél a filmnek. Ennek elérése érdekében a négyesével, tömbösítve lerakott ülések velünk mozognak, rázkódnak, a háttámlájukból a fülünkbe fújhat a levegő (vagy csak egy mögöttem ülő, perverz mozinéző szórakozott), a velünk szemben lévő székből pedig illat, levegő és víz is érhet minket. Arról nem is beszélve, hogy állítólag a terem ködösítése és buborékokkal telefújása is megoldott. És igen, még fingszagot is kapunk, az Adam Sandler-fanatikusok legnagyobb örömére. Az új ülések kényelmesek, az átlagnál az alattuk megbúvó mechanika miatt értelemszerűen magasabban helyezkednek el, láb- és kólatartó azonban akad.

Utóbbi kérdéseket vet fel, mivel ki lenne az normálatlan, aki egy 4D-s filmre egy pohár kólával ül be, aztán egy kis rángatózás után felrázza az egészet? Hogy fogsz popcornt tartani a kezedben, ha szinte biztosra veheted a zacskó tartalmának elpergetését? Oké, persze, nem kell azért attól tartani, hogy betegesen durva mozgásokat végeznének a fotelek, de bőven elegendő rázkódásra képesek ahhoz, hogy meggondold a kólavásárlást a büfében. A nachosszal befürdesz, azt garantáljuk!

A több mint egymillió eurós vállalkozás először az előbb említett Pi életével indít, 21-étől pedig jönnek Croodék, az ősemberek, akik szintén tudnak majd mit kezdeni az új teremmel. Itt azonban egyáltalán nem lesz vége a sztorinak, hiszen napjainkig 69 blockbuster bruttósított verziója készült el, olyanoké, mint például a Die Hard – Drágább, mint az életed, az Alkonyat utolsó részei, vagy az Avatar.

A sajtóeseményen mindjárt bele is leshettünk tízpercnyi Pi élete-csodába 3D-ben, és azt kell mondanunk, a film esetében nem hatott parasztvakításnak a technológia. A süllyedés közben a hullámok ritmusára mozgó székek, szélvihar és szénaszag fokozta az élményt, az azt követő A csodálatos Pókember esetében viszont már kevésbé működött a varázslat, bár a füstszag és a mögöttünk valóban fújtató Gyík (vagy az a bizonyos perverz néző) hatásosnak bizonyult. Azért hiányoltuk Emma Stone illatát.

Mindezért természetesen emelt helyárat kell kicsengetnünk, ami azt jelenti, hogy az alap jegyárakhoz dobjunk hozzá nagylelkűen egy ezrest, így egy 2D-s film esetében 2590 Ft-ot, míg egy 3D-s esetében 2990-et hagyunk majd a kasszában. Hogy nem minden címet fogunk így megnézni, az biztos, de egyszer-egyszer be lehet vállalni egy látványos, akcióorientált film esetében, mert láthatóan ezek használják majd ki igazán a 4D-t, ami szórakozásnak egyáltalán nem utolsó. Pont olyan, mintha egy nagyon jó vidámparkban lennél. És ezentúl biztos, hogy nem fogsz elaludni egyetlen filmen sem, mert a széked vagy az a bizonyos perverz mozinéző egy óvatlan pillanatban úgyis a füledbe fúj hátulról.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.