A Disney nem akarja, hogy a magyar torrentezzen. Vagyis de. Vagyis nem. Vagyis…
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Üzleti okokra hivatkozva (értsd: mivel a hazai eladások elmaradtak az elvárttól) beszünteti a magyar blu-ray forgalmazást a Disney. Az első fecske, A galaxis őrzői már csak DVD-n tehető be a karácsonyfa alá. Ezzel csak egy baj van…

Hogy a Disney utálja a torrentezést, amire rákényszeríti az országot. Persze, joggal utálja, mert a torrentezés rossz, úgyhogy ne torrentezzünk, mert a torrent rossz, értem? Ha esetleg Full HD-tévével rendelkezünk (valószínűleg igen), elég kevés eséllyel szeretnénk DVD-minőségben élvezni egy jó Marvel-filmet, a pixeles Amerika kapitány azért mégsem kóser látvány, Űrlord lazasága is jobban fest 1080p-ben, urambocsá 3D-ben, amit magyar felirattal még akkor sem fogsz tudni megvenni, ha pajkosan kacsintasz a Media Markt raktároslányára, hogy ugyan már, pult alól oldja meg okosban.

A Disney mostantól nem forgalmaz magyar vonatkozású blu-rayt. Mert a magyar ember inkább letölt. Akkor már inkább töltsön, tényleg. De nem, várjunk csak, hát nem pont a kamerás, torrentes, illegális filmek miatt büntetett meg minket múltkor? De igen, amióta a Disney a fejébe vette, hogy ezek a filmek bizony tőlünk származnak, hetekkel tolta el a magyar mozibemutatók idejét, nehogy túl korán kerüljenek fel a kamerás változatok. Arra mondjuk már nem fektettek túl sok energiát, hogy beléjük is nézzenek, mert a kamerás verziók többségén bizony cirill betűkkel van kiírva a cím. De ez részletkérdés, tényleg.

Mit teszel akkor, ha szükséged lesz egy szinkronos, 1080p-s Disney-filmre? Felmész a torrentre, ahol valaki már összehegesztette a blu-ray-verziót a DVD magyar szinkronjával. A Disney arra sem veszi a fáradságot, hogy egy szál magyar feliratot rakjon a külföldi verziókra. Csak azzal lesz a probléma, ha ezek után megsértődik a torrentezési szokásainkon. Mert persze fogunk rendelni külföldről blu-rayt, de ezzel nem fogjuk megoldani a problémát, ha szinkronos-feliratos verzióra van szükség valamilyen oknál fogva. Még kevesebb blu-ray fog fogyni Magyarországon. Ahogy az egyszeri és megismételhetetlen Szecsődi Karcsi mondta, ez így nem jól van, nagyon nem jól van.

A Disney utálja, ha torrentezel, de már menthetetlennek tartja az országot. Ami nem feltétlenül az ország hibája. Itthon egy blu-ray még mindig drágább a külföldi átlagnál, 5000 Ft sokszor nagy összeget jelent egy-egy vásárlónak, így megvárják az akciókat, amivel természetesen csökken a stúdiók bevétele. Egy londoni HMV-be betérve például szinte a legújabb filmeket is meg lehet venni akciósan, 3 blu-ray 20 font (címenként 2500 Ft), 5 film 30 font (címenként 2300 Ft), ami azért egészen baráti, ennyi filmet bármikor összepakol az ember a kosarába, aztán hazamegy, és indulhat is a Rocco-maraton. Vagy izé, a Disney. Itthon azonban csak ritkán lehet ennyiért kapni HD-filmet, az olcsósítás érdekében pedig akár az extrák is lemaradhatnak a lemezekről, aminek megint nincs sok értelme egy gyűjtő szempontjából.

Szóval menthetetlenek vagyunk, mert a magyar átlagfizetésnek még mindig túl drága a blu-ray, még akkor is, ha karácsony környékén LED-tévé-vásárlási extravaganzára lehet figyelmes mindenki, aki szereti az igazán durva akciófilmeket élőben látni a bevásárlóközpontokban. Tévé van, filmvásárlási kedv nincs. Nagyon jó barátunk lesz a Zavvi. A Disney pedig egyre rosszabb. De legalább ne A galaxis őrzői-vel kezdték volna a sort.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.