A nyugalom világa. Egy ismeretterjesztő sorozat, ami tényleg nem akar mást, csak hogy kicsit kisimuljanak az idegeid. Mindehhez pedig szupersztárok asszisztálnak.

Gyakorló apukaként az összezártságban estére néha tényleg tele van a tököm az egész világgal. Amikor az ezredik „apaaaa” után (ez nagyjából délre tehető) már nem tud annyira őszinte lenni a mosolyom, amikor az egész napos zajtól fáj a fejem, amikor olyan rohadt fáradt vagyok az egész napos meló-ügyintézés-gyereknevelés szentháromságtól, hogy tulajdonképpen ahhoz sincs kedvem, hogy elmásszak az ágyig, sokszor nem különösebben esik jól megnézni már egy buta, de látványos filmet sem, ami kikapcsolja az agyam, de mégis jó lenne valamit nézni, ami nem vesz igénybe. És akkor jött az HBO GO és A nyugalom világa.

Ez kicsit úgy hangzik, mintha valami irdatlan hülye kabaré egyik poénja lenne, A nyugalom világa, ahol valaki nagyon puhán beszél valami nagyon kis semmiségről, te pedig kötögethetsz serényen a gőzölgő teád mellett. Tulajdonképpen ez félig igaz is, mivel tényleg nagyon finoman beszélnek különféle emberkék mindenféle témákról, miközben olyan képek pörögnek a szemeid előtt, hogy nincs az az isten, hogy ne simuljanak ki az idegeid. De ez is a lényeg, olyan témák bemutatása olyan képekkel, amitől az ember azonnal elfelejti, hogy nemrég még ideállapotban volt, mint egy túlvezérelt szereplő a Mónika Show-ban.

A World of Calm tulajdonképpen egy applikáció sorozat-kiegészítése. A Calm egy olyan app, ami segít meditálni, szorongást levezetni, jobban aludni, a siker érdekében pedig nem átall ismert hangokat is bevetni. A Calm készítői összefogtak az HBO-val, és megmutatják, hogyan lehet mindezt egy sorozattal is megoldani. Elég ügyesen és hatékonyan.

Ez nem egy átlagos természetfilm. A lényeg teljesen más, mint általában. Itt nem csak azt figyeled, hogy mennyire gyönyörű a bolygónk, hogy mennyire szépek is a különféle mesterségek, miközben végig brutális operatőri munkával próbálják izomból fenntartani a figyelmed. A nyugalom világa igazából egyszerre bevonz és hátralép. Csodálatos képeket mutat, de otthagy velük, nem akar izgalmas és hangos lenni, inkább csendben marad, és ez a csend valami eszméletlenül jól tud esni bárkinek.

Így is leköt, főleg azért, mert meg tud döbbenteni azzal, mennyire élvezed, ha néha nem szólnak közbe, ha csak az óceán hangjait hallod, miközben egy teknőst látsz úszni hosszasan, vagy ha szép képekkel megtámogatva figyeled, ahogy tészta készül. Mert ez mind lehet meditatív, relaxációs élmény is, ha az ember jól tálalja. Minden, amihez odafigyelés kell, minden, ami csak úgy önmagában szép, az képes az embert kirángatni bármiből.

Itt pedig gyönyörű képekből van a kerítés, na meg hangokból, mégpedig világsztár hangokból, az epizódokat ugyanis olyan színészek narrálják, mint

Keanu Reeves, Kate Winslet, Nicole Kidman, Oscar Isaac, Lucy Liu, Mahershala Ali, Zoë Kravitz, Priyanka Chopra, Idris Elba és Cillian Murphy.

Ez a lista már önmagában elég lenne ahhoz, hogy bármilyen sorozatot megnézz, még ha csak hangban is vannak ezek a fantasztikus színészek jelen.

De ez a sorozat nemcsak szép, érdekes és „szupersztáros”, hanem hasznos is. Az HBO Max, illetve itthon az HBO GO azért ad sokat vele, mert míg mondjuk a Netflixnél ott a Headspace – Útmutató…-széria, ami megtanít meditálni vagy nemsokára a második évaddal jól aludni, ez a 10 rész is többet ér el, mint egy átlagos sorozat, a mentális egészségedre figyel, olyan helyekre visz, ahová már hasonló produktum ilyen szinten nem nagyon szokott. Építeni próbál, és nem akar belőled elvenni semmit. Nem akar az érzelmeidre hatni. Csendet teremt.

Nem is azt várja el, hogy meditálj, csak azt, hogy arra a bő 20 percre figyelj oda, ő pedig megoldja helyetted a melót. És ha valamikor, hát most, az összezártság, depresszió, egyre növekvő frusztráció korszakában annyira jó elfogadni ezt egy sorozattól. Nem nagyszerű, de szép és eléri a célját. Magyar felirattal nézheted az HBO GO-n.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.