Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manapság a rock and roll nem trendi. Pontosabban sosem volt az, hiszen ez nem egy stílus, nem egy műfaj, nem egy tánc, hanem attitűd és életforma, veszélyesebb, mint Justin Bieber testőrének lenni. Sok bátor kalandor adta már az életét a halhatatlanságért, de vannak olyanok is, akik még a halált is seggbe rúgták és a biológia törvényeit kicselezve ma is élnek és virulnak, de ami ennél is sokkal jobb hír: 60 felett is menők maradtak!

 1. 5/5


  Bruce Springsteen

  Életkor: 62

  Ki ő? A Főnök nagy F-fel.

  Mit csinált? Sokak szerint mindig ugyanazt a számot írta meg, ahogy az AC/DC is, de akinek kifogása van, írjon legalább egy ilyen dalt. Első lemeze 1973-ban jelent meg, két évvel később már az amerikai rocktörténelem egyik legfontosabb kiadványát (Born To Run) tudhatta maga mögött, majd minden évtizedben összehozott legalább egy kulcslemezt, leghíresebb a hatalmas eladásokat produkáló Born In The U.S.A. Springsteen talán a legamerikaibb előadó, akár stadionhimnuszokat, akár férfias kesergőket ír, világéletében farmernadrágban és ingben nyomult, ezért sosem ment ki a divatból, mellette cameózott a Pop, csajok, satöbbiben és Oscar-díjat is kapott a Philadelphia főcímdaláért.

  Mit csinál? Valószínűleg azt, amit mindig: épp egy színpadról jön le, vagy megy fel. A Főnök gyakorlatilag egész életében turnézott és sokkal inkább munkamániájáról, mint drogos-piás botrányairól híres. Jelenleg a Wrecking Ball című vadiúj sorlemezével rukkolt elő, amihez természetesen koncertsorozat is kapcsolódik. Az kevésbé jó hír, hogy az összes környező országban fellép a mester, csak nálunk nem, mi mindenesetre megnézzük őt Bécsben és be is számolunk az eseményről.

 2. 4/5

  Tom Waits

  Életkor: 62

  Ki ő? Az ördög angol hangja.

  Mit csinált? Ha azt mondjuk: költő, zenész, színész, az olyan, mintha meg sem szólaltunk volna, Waits világában ugyanis meg kell mártózni, ha látni akarjuk igazi szépségét. A reszelős hangú beatnik kocsmatöltelékből ugyanis a popkultúra egyik legkarakteresebb szerzője lett, szövegei mocskosan gyönyörűek és gyönyörűen mocskosak, a mi Kiss Tibink sem lenne olyan, amilyen nélküle. Ahogy a legnagyobb szólóelőadók, ő is minden évtizedben letett az asztalra egy csúcsművet, jellegzetes hangszerelését csontzenének nevezte el, ami hamar fogalommá vált, mellette film- és musical score-t is írt, makulátlan színészi karrierje során pedig mindig testhezálló szerepeket vállalt, akár cameoról (Kávé és cigaretta), akár főszerepről (Törvénytől sújtva) van szó. Scarlett Johansson feldolgozáslemezének köszönhetően az is megismerhette a nevét, aki még sosem könnyezett meg egyetlen Bukowski novellát sem.

  Mit csinál? Ahogy a szintén 62 éves Springsteen, ő is tizenhetedik sorlemezét hozta össze. A Bad As Me a tavalyi év egyik legjobb munkája, ezzel is bizonyítva, hogy Tom bá’ képtelen hibázni. Már csak egy európai turnébejelentés kéne, de nagyon!

 3. 3/5

  Iggy Pop

  Ki ő? Mr. Punk Rock, a maga csupasz valójában.

  Életkor: 64

  Mit csinált? Hát hogy nem ruhásboltokban vásárolt magának pólót, az hétszentség! Az elpusztíthatatlan jelenség Jim Newell Osterberg néven született, a zenei pálya akkor vált vonzóvá számára, amikor látta Jim Morrisont színpadon 1967-ben. A Stooges-zal már akkor punkot játszottak, amikor még nem is volt neve a műfajnak, zenésztársaival egy Fun House nevű kecóban laktak, amihez képest a Ragyogás Szépkilátás Hotele vidám vurstlinak tűnhetett. Iggy az aranyévekben napi szinten fogyasztott annyi drogot, amitől a teljes Glee stáb kipusztulna, hobbijai közé tartozott a vérrel történő falfestés, ő volt az első stage-divingoló frontember, farkát is szerette kalandtúrákra benevezni, önszántából vonult be elvonóra, majd Berlinbe költözött, David Bowie-val haverkodott, a német fővárosban pedig mindketten korszakalkotó lemezeket hoztak össze. Pop szólókarrierje azóta is töretlen, legutóbb 2009-ben adott ki egy rendhagyó munkát Préliminaires címmel, amin dzsesszes-sanzonos dalok sorakoznak.

  Mit csinál? Iggy szervezete egy acél váz, amin csak a bőr öregszik, az viszont félelmetesen. Most minden bizonnyal ezt a bőrt sütteti Miami-i lakása kertjében, vagy Los Angelesben lóg cimboráival, esetleg beugrik segédkezni néhány haver lemezén, vagy feltűnik egy-egy filmforgatáson. Ennél jobb hír, hogy ha friss lemez nincs is, turné lesz, amely keretében ezúttal a VOLT fesztivált méri be a punk Terminátor.

 4. 2/5

  Ozzy Osbourne

  Életkor: 63

  Ki ő? Batman.

  Mit csinált? Feltalálta, szabadalmaztatta és azonnal népszerűvé tette a metal műfajt a Black Sabbath frontembereként. Ozzy az angliai Astonból származik, munkás családban született, a zenekar befutása előtt volt autóduda tesztelő és vágóhídi munkás is – aki többet szeretne erről tudni, olvassa el az Én, Ozzy című önéletrajzi kötetet, amin rojtosra fogja nevetni magát. Leírhatatlan mennyiségű drog ment keresztül a szervezetén, ezért most úgy mozog, mint egy reumás zombi, a ’80-as évek teljesen kiestek az emlékezetéből, a veszett denevérfej-leharapós mutatványát viszont remekül dokumentálta az utókor. A fiatalok leginkább a ”viccesen káromkodó fasziként” ismerik az MTV valóságshow-jából, amiben Ozzynak sikerült az, ami Steven Tylerrel teszi őt egy karámba: a média hype ellenére is megőrizte hitelességét.

  Mit csinál? Tavalyi Scream lemezével Budapesten is járt, ahol egy locsolóslaggal szórakozott két éneklés között és nem hozta magával Zakk Wylde alkotótársát, akinek fő hobbijává ekkoriban az üres sörösdobozok szétroppantása vált, és ez nem tetszett a makulátlan múltú énekesnek. Most azonban újra együtt kelnek útra a nehézfiúk (néhány állomáson Slash is feltűnik majd), amihez a Black Sabbath reunion szomorú fordulata is kellett: a zenekar eredeti felállása nem tud turnézni Iommi betegsége és Ward duzzogása miatt.

 5. 1/5

  Keith Richards és Mick Jagger

  Kik ők? Egy bizonyos The Rolling Stones nevű zenekar alapítói.

  Életkor: 68/68

  Mit csináltak? Bár a két legenda esetében nem beszélhetünk felhőtlen kapcsolatról, talán pont a szeretlek is meg nem is viszonyból fakadó pezsgés miatt váltak hatékony alkotópárossá. Richards jellegzetesen száraz riffjeinek sokat köszönhet a rockzene, továbbá kevés előadóhoz kapcsolódik annyi anekdota, mint hozzá. Saját elmondása szerint annak köszönheti életét, hogy mindig vagyonokat fizetett azért, hogy a legtisztább anyagot kapja, míg környezetében annyian haltak meg, hogy Lichtenstein önálló hadsereget toborozhatna belőlük. Jagger is kivette a részét a jóból, de ő mindig is playboy volt. Keith elmondása szerint neki órákig tart, amíg egyáltalán kimászik az ágyból, míg Mick már hajnalban telefonál, mert egy energiabomba, aki 70 felé közelítve is folyamatosan pörög, színpadi mozgása pedig még mindig olyan élénk, hogy az erről szóló Maroon 5 slágert is a listák élére táncoltatta.

  Mit csinálnak? Richards kiadott egy hiánypótló önéletrajzot, ami azonnal bestseller lett, de a gitárt sem hanyagolta: Vintage Vinos lemeze 2010-ben jelent meg. Azóta maximum cimborák oldalán tűnik fel egy-két koncerten, míg Jagger a SuperHeavy szupergruppban nyomatja a trendi reggae popot Josh Stone és A. R. Rahman oldalán. Sajnos az ígért utolsó Stones turnéról egyelőre nincs hír.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.