Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manapság a rock and roll nem trendi. Pontosabban sosem volt az, hiszen ez nem egy stílus, nem egy műfaj, nem egy tánc, hanem attitűd és életforma, veszélyesebb, mint Justin Bieber testőrének lenni. Sok bátor kalandor adta már az életét a halhatatlanságért, de vannak olyanok is, akik még a halált is seggbe rúgták és a biológia törvényeit kicselezve ma is élnek és virulnak, de ami ennél is sokkal jobb hír: 60 felett is menők maradtak!

 1. 5/5


  Neil Young

  Életkor: 66

  Ki ő? Egy nótáskedvű, mogorva farmer.

  Mit csinált? Nem, nem Brian Adams a legismertebb kanadai énekes, egyrészt ott a veterán Leonard Cohen, aki inkább költő, mint rock and roller, és persze Neil Young, aki egész pályafutása alatt kitartott a nyers, blues-country alapú középtempós rockzenénél. Young játszott a Buffalo Springfield-ben, a Crosby, Stills & Nash-sel is virágzó volt az együttműködése, saját zenekarával, a Crazy Horse-szal pedig számtalan klasszikus lemezt hozott össze.  A csávó fellépett a Woodstock fesztiválon, vagyis ott volt az ellenkultúra örömünnepén és az egyik első volt, aki megénekelte az illúziók elsorvadását. Az a mutatvány is sikerült neki, hogy miközben mindig hű maradt a védjegyévé váló hangzáshoz, szöveg- és dallamvilághoz, mindig képes volt megújulni, csak amíg évfolyamtársai zenéje fokozatosan finomodott, addig ő egyre recsegősebb szerzeményeket rakott össze. A kultikus Halott emberhez írt filmzenéjéért külön köszönet.

  Mit csinál? Hát, hogy nem stylistokra cseszi el a pénzét, az fix, ugyanis az istenért nem válna meg favágó ingétől, ami éppenséggel illik is hozzá, mióta úgy néz ki, mint egy másnapos texasi farmer, aki két hete nem aludt. Legutóbbi nagylemeze, a Le Noise 2010-ben meglepően nagy kritikai siker lett, ami remek eredmény, mert egy minimalista, kompromisszummentes zaj-orkán az egész mű, amiben az ősforráshoz vezeti vissza zenéjét a szerző.

 2. 4/5

  Steven Tyler és Joe Perry

  Életkor: 63/61

  Kik ők? Az amerikai Jagger-Richards páros.

  Mit csináltak? Megalapították Amerika legnagyobb rock and roll zenekarát, miközben annyi drogot fogyasztottak, amivel Tolna megye összes focipályáját fel lehetne csíkozni. Az aranyévekben egyszerűen Toxic Twins-nek hívták őket, és nem azért, mert a gimiben a kémia volt a kedvenc tantárgyuk, de az ipari fogyasztás később megbosszulta magát, Tyler elmondása szerint igazi pokoljárás volt az elvonókúra. A párosnak amúgy hasonlóan viharos a kapcsolata, mint a Rolling Stones alapítóknak, de nem csak emiatt váltak folyamatosan összehasonlítás tárgyává: Perry játéka és a műfajok, előadók, akiktől merít, szintén Richards-zal helyezi őt egy karámba, míg Tyler mozgása és száj-mérete is teljesen egyértelmű párhuzam. Persze szó sincs koppintásról, inkább az van, hogy a rocktörténelem is mindig újraírja magát, a nyolcvanas években például a Guns N’ Roses vitte tovább ezt a hagyatékot.

  Mit csinálnak? Az Aerosmith elég hisztis zenekar hírében áll, néha egy szappanoperára emlékeztet, amikor próbálják kitalálni, hogy legyen-e turné vagy új lemez. Pályafutásuk azonban egyedülálló abban a vonásában, hogy a kilencvenes években képesek voltak a megújulásra és egy teljesen más generációt tettek rajongójukká. Tyler azóta celeb lett az American Idol zsűrijeként, néha lepotyog a színpadról, de hangja még mindig úgy vág, mint a borotva, Perry pedig otthon limonádézgat villájában. Most arra várunk, hogy végre felénk tolják beesett arcukat, és hogy kiadják a régóta ígért új Aerosmith lemezt.

 3. 3/5

  Johnny Rotten

  Életkor: 56

  Ki ő? A brit nemzet csótánya.

  Mit csinált? Na jó, ő még nincs is túl a hatvanon, és azt sem csípi, ha nem John Lydon néven szólítják, ugyanis már nem a Sex Pistols énekese, ahol felvette ezt a megtisztelő nicket, amit rothadó fogai miatt kapott. Ugyanakkor, aki képes volt életben maradni Sid Vicious mellett, annak helye van ebben a válogatásban és Lydon tudna mesélni egy-két meredek sztorit a hetvenes évekből, amikor végigsöpört a punk-vihar a szigetországon, majd az egész világon. Az énekes személye egyébként megosztja a közönséget, mert bár korábban is voltak remek punk zenekarok, a Pistols robbantotta fel a detonátort, és ebben vitathatatlanul hatalmas szerepe volt (a nemrég elhunyt producer, Malcolm McLaren-nel egyetemben, akivel utálták egymást), másrészt gyakran mondják, hogy a punk mánia egy jól eltervezett, média okos bevonásával járó, precíz ütemterv szerint lejátszott hype volt, amiből sokan húztak hasznot. Erre enged következtetni az a tény is, hogy nagykiadónál jelent meg a Pistols egyetlen sorlemeze, de ki nem szarja le - bárhogy is volt, sokat köszönhetünk ezeknek a gazfickóknak, úgyhogy igyunk egy pohár tablettás almabort az egészségükre.

  Mit csinál? A jellegzetes kiejtéséről és görnyedt testtartásáról híres ikon (az utóbbi egy súlyos gyerekkori betegség szövődménye) újonnan a Public Image Ltd.-del nyomul, amit a Pistols szétesése után alapított és sokak szerint sokkal előremutatóbb, egyedibb muzsikát sikerült gyártani. A PIL a koncertek mellett új lemezt is ígér, amire 20 éve nem volt példa, emellett John mindig magára vonja valami botránnyal a közvélemény figyelmét: vagy valakit ócsárol a szakmából, vagy azt nyilatkozza, hogy szeretné, ha Justin Timberlake játszaná őt a tervezett életrajzi filmjében. Lydon már rég nem underdog, senki ne várja tőle, hogy kartondobozban lakjon Camden Town-ban, inkább megmaradt szimplán pofátlan showman-nek, ami mindig is a legjobban ment neki. A Country Life vajreklám-felkérés elvállalására azért alhatott volna még egyet.

   

 4. 2/5

  Bob Dylan

  Életkor: 70

  Ki ő? Amerika megszólaló lelkiismerete.

  Mit csinált? Dylan a legnagyobb élő legendák között is kiemelt jelentőségű, mindig valami titokzatos köd lengte körbe, ami egyrészt kiismerhetetlen személyének köszönhető, másrészt annak, hogy a legritkább esetben nyilatkozik a sajtónak, ezért mindig a dalai segítségével kommunikált a külvilággal és mesélt magáról, környezetéről. Dylan volt nincstelen vándor, androgün protest hős, folk közösséggel szembeforduló Júdás, műfaji innovátor, régi idők új dalait, és új idők régi dalait megéneklő rocker-költő… aki többet szeretne tudni, nézze meg az I’m Not There - Bob Dylan életei című Todd Haynes filmet, amihez azért némi háttértudás is szükségeltetik. Dylan 50 éve zenél, most készül 35. sorlemeze, megjelent 58 kislemeze és 13 koncertalbuma, és 70 fölött sem tud leállni, a több száz szám között ennek ellenére kevés olyan van, amiben ne lenne legalább egy olyan sor, amiért más azonnal lepaktálna az öreg ördöggel is.

  Mit csinál? Dylan nyugodtan játszhatná hatalmas összegekért klasszikus számait, melyek közül több más zenekaroknak is hatalmas sikert hozott (The Rolling Stones: Like A Rolling Stone, Jimi Hendrix: All Along The Watchtower), de ő képtelen visszafogni a kreativitását, ezért szépen készítgeti sorlemezeit, legutóbb például egy kevésbé erős karácsonyi lemezt hozott össze. Emellett rajzol, fest, nemrég pedig Mark Knopfler cimborájával turnézgatott.

 5. 1/5

  Lemmy

  Ki ő? A rock and roll rugója.

  Életkor: 66

  Mit csinált? Dave Grohl (akiről pár évtizeddel később írunk majd egy hasonló összeállításban) valahogy így nyilatkozott a Lemmy című dokumentumfilmben: „Bassza meg az összes hatvanas évekbeli rock and roll hős, aki otthon ücsörög. Tudjátok Lemmy éppen mit csinál? Biztos egy újabb rohadt lemezen dolgozik!”. Lemmy valóban a rock and roll életforma nagykövete galaxisunkban, sosem állt le egy pillanatra sem. 1945 Szentestéjén született, majd gyakorlatilag a teljes rocktörténelmet végigkísérte: volt Jimi Hendrix roadja, zenélni a Beatles egyik liverpooli koncertje után kezdett, ő tanította Sid Vicious-t basszusgitározni, később a Hawkwind-ba került, igazán legendássá azonban a Motörhead basszer-énekeseként vált. Jelenleg egy lyukban él Los Angeles-ben a második világháborús ereklyéivel, ritkán tartózkodik otthon, gyakorlatilag a turnébuszban lakik, de ha hazatér, többnyire a Rainbow klubban lóg haverjaival, vagy számokat gyárt. 30 éves kora óta a mai napig nem adja alább napi egy üveg whiskey-nél, számold ki, ha mered, hogy ezzel mit lehetne megtölteni, az általa megdugott csajok száma pedig egyes jelentések szerint 1200-ra tehető, ami szintén nem rossz arány egy faragatlan bibircsókos cowboy-tól. Aki zenélni kezd, és legalább kicsit nem akar rá hasonlítani, az jobb, ha azonnal eladja hangszerét és normális polgári életet kezd.

  Mit csinál? Úton van, whiskey-t iszik, cigizik, zenét ír, csajokat fogdos, szerencsejátékozik. Amíg ő él, egyensúly van az erőben!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.