Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Oknyomozás az évszázad egyik legnagyobb rejtélye után, érdekfeszítő gazdasági könyv és Sherlock Holmes módszerének elsajátítása.

23 dolog, amit nem mondtak el a kapitalizmusról

Ha Joon Chang közgazdász a világ egyik legerősebb gazdaságával bíró Dél-Koreában él, így aztán a kapitalizmusról alkotott nézeteit érdemes komolyan venni.

Persze ebben nem csak lakhelye játszik közre, hanem eredeti és provokáló megközelítési módja is – régen olvastunk gazdasági könyvet, ami ennyire világosan, lényegre törően, újszerűen és szórakoztatóan bontja ki ezt a témát. A szerző gondolatébresztő könyvében 23 mítoszról rántja le a leplet. Szellemes fejtegetései során bemutatja, hogyan működik valójában a piacgazdaság, érthetőbbé teszi az egymásnak ellentmondó gazdasági jelenségeket, és rávilágít a politikai események bonyolult hálóját szövögető erőkre.

Célja, hogy a szabadpiacról alkotott illúzióinktól megszabadulva könnyebben megtaláljuk helyünket és szerepünket a kapitalizmus rejtélyes világában. Egy csomó hasonló műből éppen az eredeti látásmód hiányzik, de Chang üdítően friss szemléletet választott.

387 oldal, 2800 forint. Itt megrendelheted.

Mesterelme

Guy Ritchie-nek köszönhetően olyan méretű Sherlock Holmes-revival van, mint még soha, hiszen a pipázó hiperaktív nyomozóval eddig két mozifilm és két tévésorozat is készült az elmúlt években. 

Bizonyára az sem véletlen, hogy Mesterelme címen megjelent ez a könyv is, ami a Holmeshoz hasonló géniuszok működési mechanizmusát mutatja be.

Mi különbözteti meg Sherlock Holmest béketűrő barátjától, John Watsontól – és tőlünk? Mitől válik olyan kimagasló detektívvé, aki még azokat a bűnügyeket is megoldja, amelyek a hétköznapi halandó számára örök rejtélyek maradnak? Ilyen kérdésekre talál választ Maria Konnikova pszichológus és újságíró, ami a megfelelő kombináció egy izgalmas és informatív mű megírásához. A modern idegtudomány legújabb felfedezései alapján magunk is nyomon követhetjük, miként testesíti meg Holmes a jelenben lévő tudatosságot, és minek köszönheti lélegzetelállító logikai képességeit.

Kevés gyakorlással mindnyájan bevethetjük Holmes módszereit és technikáit. Magunk is csiszolhatjuk elménket, hogy a bonyolultnak tűnő problémákat könnyedén megoldjuk, és játszva fejlesszük kreativitásunkat.

352 oldal, 3120 Ft. Itt megrendelheted.

Kennedy

Éppen ötven esztendeje történt minden idők egyik leghíresebb merénylete, a John F. Kennedy-gyilkosság, ami fél évszázad elteltével is az érdeklődés középpontjában áll.  és a konteófanok egyik kedvenc gumicsontja. 

 A JFK-merényletről könyvtárnyi irodalom született, ez a jobbak közül való, ugyanis nem foglalkozik a találgatásokon, kombinációkon alapuló összeesküvés elméletekkel, hanem a tényekre koncentrál.

Bill O’ Reilly könyve a témából fakadóan banálisan egyszerű kérdésekre keresi a választ. Mi történt? Ki ölte meg az elnököt? Milyen erők állhattak a háttérben? Sokféle találgatás kelt szárnyra azóta. A hidegháború kiéleződésével Kennedy több befolyásos ellenfelet is szerzett magának, például Nyikita Hruscsov szovjet vezetőt, Fidel Castro kubai diktátort és Allen Dullast, a CIA igazgatóját. Ezenkívül bátyja, Robert Kennedy igazságügy-miniszter szigorú intézkedései a szervezett bűnözés felszámolására tovább növelte azok számát, akik szerettek volna leszámolni az elnökkel.

A könyv alapján egyébként filmet is készítettek:


380 oldal, 3120 Ft. Itt megrendelheted.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.