Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hajdúságból érkezett, és ötévnyi nyíregyházi kitérő után két éve Budapesten él családjával. Három gyermeke van, és ha felnőve majd bartendernek szeretnének állni, akkor nem beszélné le róla őket. A munkája a szenvedélye. Kosárlabdázott, a pultban zajló munkát is csapatjátékként kezeli. Halk szavú, nehéz egyéniség, mint egy 12 évig tölgyfahordóban érlelt whiskey. Egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy saját fejlesztésű, Viejo Nuevo névre hallgató koktélja a párizsi Buddha Bár itallapján is szerepel. Ha meg szeretnéd kóstolni, nem kell a francia fővárosig menned, elég, ha betérsz a budapesti Buddha Bárba.

Profil

Név: Ádám Sándor
Életkor: 29 év
Lakóhely: Budapest
Munkahely: Buddha Bár


– Miért döntöttél e szakma mellett?
– Tulajdonképpen a véletlen műve, hogy így alakult. Láttam egy újsághirdetést, amelyben mixertanfolyamot hirdettek, és a legjobbaknak munkát ajánlottak. Ez az utóbbi nagyon megfogott, mert akkor nem volt állásom. És nem mellékesen nagyon tetszik a szesztilalom időszaka, az amerikai '20-as, '30-as évek.

– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– Mindig olyanná kell válni, mint a vendég. Jó emberismerőnek kell lenni: a ruházatból, abból, ahogyan köszön a vendég, már tudni kell, kivel állunk szemben.

– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz egy bartendernek?
– Ez rendkívül fontos dolog. Ha valaki kér egy Cosmopolitant, és kér egy másodikat fél óra múlva, annak akkor is ugyanolyannak kell lennie. Rengeteg ital van a világon, szinte két lábon járó lexikonná kell válni. Én ebben nem vagyok annyira jó, de igyekszem.

A verseny menete

Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.

Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.

A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz. 

– Mi a leggyakoribb hiba, amit bartenderek el szoktak követni?
– Nem szabad nagyképűnek lenni, akkor sem, ha az ember sikeres. Ha valaki elhiszi, hogy nagyon jó, és megáll a fejlődésben, az óriási hiba.

– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Egy daiquirit a mixertanfolyamon, de egyáltalán nem ízlett.

– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– Ez egy más világ, kicsit szürreális. Az éjszaka egészen más arcát mutatja meg az embereknek, meg kell tanulni alkalmazkodni ehhez.

– Mit iszol, ha nem dolgozol, és betévedsz egy jó koktélbárba?
– Old Fashiont szoktam inni. Egyszerű, de ugyanakkor összetett. Csodálatos ital.

– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– Egy long drinket, egy gyömbérsörös, fűszeres rumos italt ajánlanék. Sok jéggel és lime-mal remek ital.

– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– Egyszer besétált hozzánk két partidresszbe öltözött, mutatós hölgy. Meg mertem volna esküdni, hogy valamilyen különleges koktélt fognak kérni, végül két pohár csapolt sör lett belőle.

– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Két hete, amikor elejtettem egy vizes boston shakert. Az üvegrésze össze is tört, én pedig tiszta koktél lettem.

– Mi volt a legfurcsább dolog, amit vendég valaha kért tőled?
– Egyszer kértek egy Piña Coladát jég nélkül, cukormentesen. Nagyon rosszul nézett ki.

– Mondok három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Tennék hozzájuk négy kis bazsalikomlevelet, kevés angosztúra bittert és 1,5 cl fahéjszirupot. Aztán 4 cl vodkát, 2 cl limelét, 4 cl cranberry dzsúszt. Duplán leszűrném, és egy ipszilon pohárban szolgálnám fel.

– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– 15 éves Havannát. Nagyon jól eltalálták az egyensúlyát. A karamell, a tölgyfa, a vanília, a rum nagyon összhangban van benne. Szeretem.

– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
– Talán a mentát, mert nem könnyű leszedni a leveleit.

– Mi volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– Még Nyíregyházán dolgoztam. Két whiskeyre és két pohár sörre kaptam 10 ezer forintot.

– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– Fejlődni szeretnék, kurzusokra, versenyekre járni, szakmai kapcsolatokat építeni.

Ismerd meg a többi döntőst is!

Itt tudhatsz meg többet a Titánokról!

Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!

(x)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.