Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A fővárosi éjszakában Oszi néven közismert renegát megjárta a hadak útját, volt szakács, felszolgáló és pultos, de az iskolai tananyag húszoldalas, Söntéspult című szakkönyve nem elégítette ki a tudásszomját, és többre vágyott. Grafittisként is működött ifjabb korában, csak nagy rajzokat nyomott, nem tagelt. Szakmailag is nagyban játszik, sokáig dolgozott a nemrégiben a világ egyik legjobb bárjának választott A38 állóhajón, és részt vett az Instant kiépítésében is. Ahogyan a legjobbak, munkaidőn kívül is képzi magát, de ha marad ideje, szeret eltűnni a városból és kivonulni a természetbe. Imádja az underground zenei szcénát, lehet az skandináv gothic metál vagy elektronika, a lényeg, hogy ne mainstream legyen. Eddigi legnagyobb eredményének azt tartja, hogy megbecsült tagja a romkocsmai életnek, és úgy hordják hozzá a vendégeket, mintha valamiféle legenda lenne. Ha azt szeretnéd, hogy Oszi dobjon össze neked egy gin-tonikot, akkor látogass el az Instantba vagy a Fogas Házba!

Profil

Név: Bencze István
Életkor: 31 év
Lakóhely: Budapest
Munkahely: Instant, Fogas Ház

– Miért döntöttél e szakma mellett?
–Azt hiszem, helyesebb, ha azt mondjuk, a szakma döntött mellettem.

– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– Elsősorban legyen türelmes. Önmagával és a vendégekkel is. Legyen udvarias, értsen az emberekhez, le tudjon csillapítani egy problémás vendéget, ha úgy adódik. Picit jó pszichológusnak kell lennie.

– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz?
– Meg kell kóstolni mindent, tudni kell, minek milyen íze van. Ez nagyon fontos.

A verseny menete

Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.

Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.

A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz. 

– Mi a leggyakoribb hiba, amit bartenderek el szoktak követni?
– A lelketlenség. Amikor már hiányzik az élvezet, és ez látható. Nekem a szakmám a hobbim, így a legegyszerűbb és a legjobb.

– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Vörösboros kóla, de ez csak vicc volt. Egy gin martini juice.

– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– El kell fogadni, hogy éjszaka dolgozol, de így nehéz például kapcsolatot folytatni. Nagy harcokat kell vívni. Ez a szakmával jár.

– Mit iszol, ha munkaidőn kívül betévedsz egy jó koktélbárba?
– A jobb helyeken csak annyit kérek, hogy lepjenek meg.

– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– A legegyszerűbb vodka vagy gin limonádéval felhúzva, kevés gyömbérsörrel. Ennél nem tudok egyszerűbbet elképzelni.

– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– Még az A38 állóhajón egyszer letévedt hozzánk egy eléggé unszimpatikus arc, aki agresszív volt a személyzettel, vagyis velünk, a barátnőjével, és a vendégekkel. Kért egy massive attacket, ami egy kemény ital kávélikőrből, ánizslikőrből, rumból. Felespohárban szolgáljuk fel begyújtva, szívószállal kell meginni. Ettől még vidámabb lett, de megkínáltam még eggyel, majd azonnal kitettem a pultra egy vödröt, amit egyből tele is rakott, a teljes bár előtt. Egyöntetű vélemény volt, hogy megérdemelte.

– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Két napja. Elég gyakran megesik szerintem mindenkivel. Sajnos történt olyan is, hogy eltaláltam egy kollégát, akivel az ambulancián kötöttünk ki.

– Mondok három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Limelé, vodka, kicsi érlelt rum, licsidzsúszt vagy licsipürét használnék. Összeráznám, a pohár aljába tennék baracklikőrt, rá a craberry dzsúszt, megpakolnám jéggel, és aztán menne rá a vodkás-licsis ital.

– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– Old Fashion.

– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
– A koktélcseresznye.

– Mi volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– Egyszer egy 400 forintos sörre húsz eurót.

– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– Szívesen kipróbálnám magam külföldön.

Ismerd meg a többi döntőst is!

Itt találod István ellenfeleit!

Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!

(x)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.