Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A legifjabb titán eredetileg környezetvédelem szakon kezdett a sulijában, de eltanácsolták, és visszatekintve ennél jobbat nem is tehettek volna vele. Vendéglátói vonalra került, ezzel pedig talán örökre megpecsételődött a sorsa. 14 évig igazolt belső középpályásként focizott Szegeden, de profi szinten ma már csak a pult mögött irányít. Energikus, jó humorú srác, aki a vendégek kedvéért akár a pultot is felgyújtja, akár esténként kétszer is. Attila a tökéletes bizonyíték arra, hogy jó bartenderekkel nem csak a fővárosban lehet találkozni, hanem például Szegeden, a No1 Pubban is. Talán még a pultot is begyújtja, ha szépen kérjük.

Profil

Név: Fülöp Attila
Életkor: 23 év
Lakóhely: Szeged
Munkahely: No1. Pub

– Miért döntöttél e a szakma mellett?
– 
Egyszer letévedtem egy pubba, és nagyon megtetszett az ott tapasztalható atmoszféra. Egy mixer éppen üvegeket dobált, ami a közönségnek – köztük nekem is – nagyon tetszett. Négy év telt el, és most ugyanabban a bárban dolgozom, és én is üvegeket dobálok.

– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– Tudni kell nyugodtan viselkedni, ez rendkívül fontos. El kell tudni magadat adni, kicsit showmannek kell lenni.

– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz?
– Minden italt ismerni kell, vagyis a szakmai tudás elengedhetetlenül fontos a sikerhez.

A verseny menete

Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.

Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.

A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz. 

– Mi a leggyakoribb hiba, amit bartenderek el szoktak követni?
– Nekem számít, hogy ha egy kevert italt készítenek nekem, akkor lássak minden lépést. Én úgy dolgozom, hogy a vendég minden mozdulatomat lássa, hogy mit és abból mennyit teszek a pohárba. Ez sok helyen nincs így, és ez baj.

– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Hiába gondolkozom, ez most nem jut eszembe.

– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– Az állóképesség nagyon fontos. Egész éjjel rohangálni a pultban kemény dolog! És még azt is hozzátenném, hogy családosoknak nem nagyon ajánlott ez a meló, mert nehéz szinkronizálni a normális életvitelt folytató családtagokkal.

– Mit iszol, ha munkaidőn kívül betévedsz egy jó koktélbárba?
– Vagy nagy kedvencemet, gintonikot, vagy tesztelem a hely Mojitóját. Az mindig sokat elmond egy bárról.

– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– Egy whiskey-alapú dolog. Egy High Ball vagy egy Old Fashion, lehetőleg minőségi whiskeyből.

– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– A munkánkból adódóan előfordul, hogy nőnemű vendégek megtalálnak bennünket ajánlatokkal. Egy hölgy egyik este odacsúsztatta a számát, és rettentően fűzött, de mivel akkor volt barátnőm, nem adtam be a derekam. Pár perc múlva azt láttam, hogy ugyanez a hölgy már egy kollégámat támadta be hasonló stratégiával. Néha történnek ilyen tanulságos esetek.

– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Ezen nem sokat kell gondolkodnom: tegnap.

– Mi volt a legfurcsább dolog, amit vendég valaha kért tőled?
– Egyszer kértek tőlem egy Mojitót, de cukor helyett édesítővel, szénsavmentes vízzel, menta nélkül. Mondtam, hogy rendben, de felelősséget nem vállalok érte. Aztán egy esküvőn pedig rendeltek tőlemPiña Coladát, de úgy, hogy ne legyen benne pezsgő. Mondtam az úrnak, hogy bízza csak rám, nem lesz benne!

– Mondok három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Alapból a Cosmopolitan ugrik be. Nincs is bajom ezzel az itallal, mert rengeteget el szoktunk adni belőle!

– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– Szeretem a gintonikot, de nincs kiemelt kedvencem.

– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
– A fehér címkés Jim Beam.

– Mi volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– Még tanuló felszolgálóként egy hotelben egy reggeli felszolgálása után kaptam tízezer forintot. Ez akkor, tanulóként elég jólesett.

– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– A fejlődés a célom, mert még rengeteget kell tanulnom.

Ismerd meg a többi döntőst is!

Itt tudhatsz meg többet a Titánokról!

Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!

(x)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.