Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem mondhatjuk, hogy hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen mindössze 24 éves a verseny egyik legfiatalabb döntőse, de képességei meggyőzték a zsűrit arról, helye van a legjobbak szűk elitjében. Barbackként kezdte, mégpedig azért, mert kellemesebb helynek tűnt a pult, mint a mindig zsúfolt, gőzpárában, forróságban úszó konyha, és ebben igaza is van! A főiskola befejezése óta háromszor annyit tanul, képben akar lenni a folyamatosan alakuló trendekkel. Az alkoholos italokkal való foglalkozás családi tradíciónak számít, egy kis balatoni birtokon már hosszú évek óta működik egy hobbipincészet. Aki szeretne Zolitól rendelni egy Cosmopolitant, nem kell a Balatonig mennie, elég, ha betér a budapesti Boutiq’ Bárba.

Profil

Név: Pethes Zoltán
Életkor: 24 év
Lakóhely: Érd
Munkahely: Boutiq’Bar

– Miért döntöttél e a szakma mellett?
– A szakirányon belül ez tűnt a leginkább emberközpontúnak és szimpatikusnak.

– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– A jó bartender szerintem nyitott, közvetlen, jó humorú. Én pont nem ez vagyok, inkább szerény és visszahúzódó, de igyekszem levetkőzni ezeket a gátlásokat.

– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz?
– Ez az egyik legfontosabb része, ugyanis nem tudsz ízeket összerakni, ha nem ismered az italokat. Rendszeresen kóstolni kell, ez alapvető fontosságú.

A verseny menete

Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.

Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.

A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz. 

– Mi a leggyakoribb hiba, amit bartenderek el szoktak követni?
– A legsúlyosabb hiba az, hogy nem kommunikálnak megfelelően a vendéggel. Nem tudják, hol az a határ, amikor már nem kell beszélni a vendéghez. Vagy az, hogy nem veszik észre azt a vendéget, aki egy tömött pultnál már 20 perce ott áll, mert nem az a fajta, aki pénz lóbálva, hangosan kiabálva rendel.

– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Egy Old Fashion.

– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– Elhivatottság kell, szeresse, amit csinál. És az is fontos, hogy fejlődési lehetőség álljon előtte. Persze kell egy jó cipő is, de nekem fizikailag egyelőre nem túl megterhelő. Nekem például jobb lett a tartásom, amióta pultban állok.

– Mit iszol, amikor munkaidőn kívül betévedsz egy jó koktélbárba?
– Nincs kedvencem. Mindig a bartenderre bízom magam. Elmondom, hogy milyen alappal szeretném, édes legyen vagy savanyú, aztán a többi a bartenderen múlik.

– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– Klasszikus gin tonikot, bodzasziruppal. Utóbbi nyáron otthon is elkészíthető. A poharat rakjuk tele jéggel, 4 cl gin, 2 cl szirup, majd mehet bele kevés citromlé, a maradék pedig tonik.

– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– Nemrég egy pár jött be hozzánk. A hölgy félrehívott és azt mondta, hogy készítsek az őt kísérő férfinek egy pöcsfej koktélt. Amikor kiderült, hogy a kísérője nem más, mint a férje akkor sírtam a röhögéstől.

– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Nagy büszkén mondhatom, hogy üveget itt még nem törtem össze. de majdnem minden este eldob az ember valamit. Egy hónapja egy hámozóval nyesten le egy keveset az egyik ujjam végéből. Ebből is lehet tanulni.

– Mi volt a legfurcsább dolog, amit vendég valaha kért tőled?
– Valaki martinit kért édes vermuttal. Nem tudtam hova rakni, azóta sem tettem túl magam rajta!

– Mondunk három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Egy Cosmopolitant, de ez a hármas rengeteg italnak az alapanyaga.

– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– Valami martini jellegű, whiskey alapú és száraz lenne.

– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
– A kék Curacao. Kicsit visszataszító az a kék ital.

– Volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– 10 ezer forint egy nagyobb számla mellé.

– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– Önmagamhoz képest szeretnék jobban teljesíteni, de konkrét célom az idei évre nincsen.

Ismerd meg a többi döntőst is!

Itt tudhatsz meg többet a Titánokról!

Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!

(x)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.