Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyi helyen forgatott már a Die Hard 5 stábja. Miért a Szigeten ne tennék, ha már pont itt vannak? Adunk néhány ötletet, hogyan lehetne kihasználni az új helyszíneket amúgy "dájhárdosan", miközben egyértelműen törekszünk a win-win helyzetre.

Még mindig nálunk forog a Die Hard 5. Ilyen hosszú ideig talán még Gesztesi Károly sem állt kamerák előtt Budapesten, pedig az már nagy szó. A stáb lassan már minden fővárosi helyszínt bejárt, de mivel öröm, bódottá, elindult a Sziget, lehet, hogy kicsit át kellene alakítani a forgatókönyvet a hihetetlen látvány, a még durvább akció és a hatalmas tömegjelenetek mellé. Arról nem is beszélve, hogy sztárzenekarokat lehetne becsábítani a filmbe úgy, hogy meg sem kérdezzük őket, akarják-e. Hát mi ez, ha nem egy hatalmas, epic win? Sas Tamást alázó fordulatokkal becsempészhetnénk büszkeségünk új helyszíneit is, a főbb támogatókat, „mindenkinek legyen már egy kicsit jó” alapon. A Player máris javasolna néhány változtatást a sztoriban.

Tigrisharc

Helyszín: a fából készített tigrisszobor, Hello Wood

A Sziget Nagyszínpada körül izzadva ólálkodó McClane hadnagyot egy gyanúsan kinéző, promóciós kólát osztogató, orosz akcentussal beszélő férfi megkínálja egy palack erősen cukormentes hűsítővel, amit a hőségben kitikkadt akcióhős hálálkodva el is fogad. Pár perccel később döbben csak rá, hogy a kólaárus maga volt a bemaszkírozott főellenfél, aki egy friss fejlesztésű ruszki drogot csempészett az italba. McClane beparázott állapotban a számára éltre kelt fatigris ellen fordul egy felfújható, pontokért szerezhető Jim Beam gitárral, melyet egy részeg fesztivállátogatótól oroz el cudar tekintettel.

Kötélen lövöldözés

Helyszín: a lesikló kötélpálya

John McClane kúlságfaktorát senki sem kérdőjelezheti meg, egy akciófilmben pedig mindig elfér még eggyel több kúl lövöldözős jelenet. Főhősünknek pont a Snoop Dogg koncert után kell átvágtatnia a Nagyszínpadot a főbejárattal összekötő műanyag útvonalon, ami elnézve az egybefüggő, zombiként tántorgó tömeg méretét nehézkessé válik. A szinte összeolvadt emberi ezerlábúból kiszálló édeskés, mindent eltakaró füst sem segít az ügyön. De McClane problémamegoldó képessége legendás, kihasználja az út felett meghúzódó lesikló kötélpályát, melynek végében két börtönviselt arcú gépfegyveres férfi próbálja meg főhősünket egy menzai krumplipüré állagával egyenértékű masszává lőni. Na de emberünket keményfából faragták, előhúz gatyájából két félautomata fegyvert, melyet lesiklás közben nem átall használni célja elérésének érdekében.

Harc az óriáskeréken

Helyszín: óriáskerék, még szép

Ha már lett idén egy London Eye-t alázó, szépséges Sziget Eye-unk, miért ne amortizálnánk le? Persze nem a Tökös, a török… féle leszakadó óriáskerék elől menekülést ajánlanánk, mert több lenne a halott, mint egy felgyújtott hangyabolyban, de ha mondjuk egy kisebb kabinban elindított harc a székekből kimászás után elfajulna, majd látványos, kapaszkodás közbeni kvázi pörgőrúgásokkal megspékelve fajzana el, roppantmód epikusan festene a vásznon. Persze mindezt éjszaka kell elképzelni, amikor az óriáskerék fényárban úszik.

Érkezés vízen

Helyszín: Sziget VIP hajótaxi

McClane órája fenyegető hangon ketyeg, ugyanis az orosz főellen pontosan fél óra múlva, azaz éppen a The Stone Roses fellépése alatt tervez bombát robbantani a fesztiválon. A világmegmentőnek gyorsan be kell jutnia a Szigetre, a problémát a BKV hajójáratával próbálja meg abszolválni, de legnagyobb meglepetésére nem fér fel a járműre. Akkor szembesül a ténnyel, hogy létezik Sziget VIP hajótaxi, melyre erélyesen fel is száll, és kedvenc fegyverével nyomatékosítja, hogy ő bizony siet. A sofőr persze vele is kifizetteti a 2900 Ft fuvardíjat, mint mindenki mással, de 10 perc alatt, tüchtig módon meg is érkezik a fesztivál területére. Arról nem is beszélve, hogy egy dunai hajós lövöldözésnél nincs is szebb a mozivásznon.

Világsztár zenekar olcsón

Helyszín: Nagyszínpad

McClane megpróbál átvágtatni a Nagyszínpad előtti tömegen, amikor hirtelen rádöbben, hogy egy LMFAO/Korn/The Killers koncerten van. Borúsan a távolba néz, de ez bőven elég idő arra, hogy megszólaljon a Sexy and I Know It, a Did My Time, vagy a When You Were Young, már ha gonoszak akarunk lenni. Meg sem kell kérdezni az érintett feleket, hogy ráérnek-e a forgatásra, ellenben csúnya pereknek nézhetünk elébe, ha meglátják magukat a moziban, és félrenyelik a nachost.

Színes fény, rohanás

Helyszín: Luminárium

Na de milyen jól mutatna a fényekkel megtámogatott Luminárium egy egymás elől rohangálós jelenethez, ahol a főellen és McClane egymás konstans, kardio edzésre tökéletesen alkalmas üldözése közben a kígyózó sort galád módon megelőzve berohannak a felfújt sátornak látszó, egyébként zseniális tárgyba, amiben persze annak labirintus jellege miatt nem találják egymást. Majd kirohannak. Willist a még mindig sorban álló tagok egyike egy precíz mozdulattal a nyakára irányzott (természetesen lassított felvételen repülő) korsó Dreherrel bünteti meg.

Ebből is látszik, hogy rengeteg a lehetőség a Szigeten, az új és a régi helyszínek bármilyen hollywoodi produkcióban jól néznének ki, még ellenfényben is. De akkor ajánlanánk leginkább a fesztivált a nálunk forgató stábnak, ha a Glastonburyn szeretnének forgatni, de vagy nem rendezik meg, vagy túl drága. Mi minden lehetőségre kaphatóak vagyunk.

Fotók: Márton Botond/Sziget

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.