Szórakozás gyilkos űrlényekkel - A legjobb pillanatok az Alien-univerzumból

Idén 35 éves lett a kis Alien. Szerencsére a jubileum alkalmából fel is köszönthetjük, A nyolcadik utas: a Halál ugyanis ismét vászonra került, ennek örömére a Vox mozimagazin szeptemberi számában összeszedte mindenki 25 kedvenc jelenetét és utalását az Alien-univerzumból.

A harc

Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen (2004)

Inkább amiatt írjuk ide ezt az intergalaktikus bunyót, hogy emlékezzünk rá: volt ilyen is, és hogy tanuljon belőle az emberiség – semmi szükség ilyen buta crossoverekre, megnézésük ugyanis az életből áldozott drága idő, amit annyi szép dologra lehetne fordítani. Mondjuk az első rész sokadik újranézésére…

A tojás

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Mi az: tojás és meglepetés van benne? Nem, nem a Kinderre gondoltunk, hanem az első részben a találkozásra a szétnyíló kis ocsmánysággal, amiből a nem túl jóindulatú facehugger ugrik ki, hogy parazita maszkot képezzen áldozata arcán. Abba ne is gondoljunk bele, mi lenne, ha valaki arc helyett farral közelítene felé…

A felirat

Szárnyas fejvadász (1982)

Mintha valami intergalaktikus képernyővédő lenne, ugyanis a Szárnyas fejvadászban ugyanaz a piros, Purge feliratot és számsort mutató screen látható, mint A nyolcadik utas: a Halálban – utóbbiban ráadásul kétszer is feltűnik.

Az úszkálás

Alien 4 - Feltámad a halál (1997)

A negyedik rész legemlékezetesebb pillanata később jön összeállításunkban, de volt még egy érdekes próbálkozás, ami ennyi idő elteltével is sokaknak beugorhat a nem túl okos negyedik felvonásra visszaemlékezvén. Igen, ez az úszva menekülés, ami nem a CGI történelem csúcsa, pláne nem az Alien-filmek ikonikus pillanata, de legalább kiderült, hogy ügyesen úsznak a szörnyecskék.

A kés

A bolygó neve: Halál (1986)

Csak akkor vegyél részt ilyen bátorságpróbán, ha a kés markolata egy android kezében van, ők ugyanis még ilyen őrült tempónál sem hibáznak. Hudson (Bill Paxton) arca azért nem ilyen nyugalomról árulkodik.

A vita

Sikoly 2 (1997)

Wes Craven szépen telepakolta a Sikoly-filmeket a zsánerre való utalásokkal, sőt más filmekre is kikacsint. Így lehet, hogy az órán okoskodó tanulók filmfolytatásokról kezdenek el beszélni, és persze A bolygó neve: Halál híres sora is előkerül, ami listánkban kicsit később kerül majd elő.

A macska

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A filmtörténelem egyik leghíresebb cicája, Jones mindig megérzi, ha baj van, de a macskák kiismerhetetlenek, ezért jobban is figyelhetne rá szegény hősünk, amikor próbálja magához csalogatni az állatot, miközben a hamar felnőtté cseperedett szörny ágaskodik fel mögötte.

A kutya

A végső megoldás: Halál (1992)

Macska már volt, most egy másik házi kedvencet hoznak be a képbe, de ez a cuki kis jószág sajnos pont olyan csúnya véget ér, mint oly sok emberszabású ebben a sorozatban. Az állatvédők nem találtak kedvenc jelenetükre…

A fejfedő

Időbanditák (1981)

Ki számított volna arra, hogy ebben a törpe-kalandban is előkerül Ridley Scott univerzumának egyik legmarkánsabb formája, ráadásul elég hangsúlyos helyen. A gonosz kalapjáról van szó, ami egy az egyben úgy néz ki, mintha egy facehugger ölelné hátulról.

A mutánsok

Alien 4 - Feltámad a halál (1997)

A negyedik rész nem sok emlékezetes pillanattal gazdagította a filmtörténelmet, de ha valamit kiemelnénk, az a látogatás lenne a 7-es szobában, amikor fény derül arra, miért is van egy 8-as szám Ripley klónjának a kezén. Aztán tesz is róla a főni, hogy lángra lobbanó haragja nyomot hagyjon.

A koponya

Ragadozó 2 (1990)

Van, aki képeslapokat gyűjt, van, aki koponyákat. Ráadásul különböző fajoktól. A Predator gyűjteményében nem az emberi koponya a legkülönlegesebb, sokkal veszedelmesebb ellenfelet is le kellett győznie, méghozzá az Alient, de a Xenomorph tekintélyt parancsoló fejcsontja is ott díszeleg a kollekcióban.

A cikk a Vox mozimagazin szeptemberi számában folytatódik!

Szöveg: Hlavaty Tamás

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon