Orson Welles művére általában úgy szokás tekinteni, mint az amerikai filmtörténelem legelismertebb alkotására. Nos, a Rotten Tomatoes szerint ez többé már nagyon nem így van.

A kritikákat összesítő oldalon ugyanis eddig a film 100 százalékon állt, ami azt jelenti, hogy nem akadt olyan kritikus az elmúlt nyolcvan évben, aki rosszat mert volna írni az Aranypolgárról. A makulátlan értékelés annak volt köszönhető, hogy az alkotásról szóló – és az oldal által is jegyzett – 115 kritika egytől-egyig pozitívan értékelte a filmet.

Ennek akkor lett vége, amikor a Rotten Tomatoes szerkesztői néhány hete hozzácsapták az eddigi írásokhoz egy bizonyos Mae Tinée 80 évvel ezelőtt a Chicago Tribune-ben publikált kritikáját, melyben a szerző rendesen lepontozta Welles mesterművét. Apró érdekesség, hogy Mae Tinée nem egy létező személy, hanem csak egy álnév, amit a negyvenes évek elején a Tribune szerzői használtak, amikor kritikát kellett írniuk.

A névtelen újságíró imígyen okoskodott:

Bár manapság már szentségtörés lenne ilyesmit leírni az Aranypolgárról, akkoriban még bátrabban hallathatták a hangjukat azok, akiknek nem jött be Welles munkája. Ezzel a nyolcvan éves írással a film el is veszítette 100 százalékos értékelését, és 99 százalékkal visszacsúszott a második helyre.

És hogy mi került a helyére? Nos, ezt magadtól tutira nem találnád ki, ezért segítünk:

Oké, nekünk is tetszett...

...de azért ezt az aranyos kis játékmackós filmet nehezen tudnánk egy lapon említeni az Aranypolgárral.

(via)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.