Az új Call of Duty az oroszokra keni az Öbölháború egyik vitatott amerikai bombázását
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az idei Call of Duty visszatér a sorozat legkedveltebb sztorijához, és azt a Price századost hozza vissza, aki a Modern Warfare-trilógia központi alakja volt. A játék helyszíne az orosz és amerikai érdekek ütközőzónája, a fiktív közel-keleti ország, Urziksztán, amit ráadásul még az Al Qatala nevű terrorszervezet is rettegésben tart.

Az egyjátékos kampány története során tehát renegát orosz csapatokkal és terroristákkal is alaposan meggyűlik a bajunk. Az Activision ráadásul igen naturalista képi világot választott, így a háború borzalmait ezúttal nagytotálban kapja az arcába a játékos. A jelek szerint azonban a valószerű megközelítés a tények szintjén már nem igazán volt annyira fontos a készítőknek.

Ahogy a Vice is rámutatott, az egyik küldetésben az alkotók éltek egy igen komoly csúsztatással, ami még akkor is szembeötlő, ha tudjuk, hogy alapvetően egy fiktív országban, egy fiktív konfliktus szolgáltatja a sztori hátterét.

Az Öbölháború történéseit ismerő játékosok a The Highway of Death című küldetésben találkozhatnak az izmos ferdítéssel. Ebben a misszióban a főhős egy mesterlövész puska társaságában várja az ellent egy falu szélén. A távolban egy kiégett autókkal gazdagon beterített, lebombázott autópálya látható, melyről a játék egyik főhőse, a szabadságharcos Farah elmondja, hogy azt az oroszok bombázták le, amikor egy urziksztáni városból megindult a menekültáradat a hegyek felé.

A háttérben látható a játékbeli Halál autópályája az "orosz" pusztítás nyomaival

A borzalmas és indokolatlannak tűnő orosz pusztítás motívumával ezúttal az a legnagyobb baj, hogy az kísértetiesen hasonlít egy valós eseményre, ami szintén a Halál autópályájaként vált ismertté,

1991. február 26-án, a háború vége előtt két nappal egy járműoszlop indult el a Kuwaitból Bászrába vezető 80-as autópályán. Bár a konvojban menekülő katonák járművei is voltak, abban a legtöbb történész egyetért, hogy a menet nem jelentett tényleges katonai fenyegetést. Ezt azonban az amerikaiak máshogy gondolhatták, hiszen a járműoszlop ellen szőnyegbombázást, majd légicsapást hajtottak végre, mellyel a becslések szerint 200 - 600 embert öltek meg.

A konvoj a légicsapás következtében szinte teljesen megsemmisült. A túlélők beszámolói szerint a bombázás után gyalog indultak haza, miközben az égből a Szaddám Huszein parancsára felgyújtott olajkutak miatt fekete eső zuhogott rájuk. (Ezt a borzalmat a Bőrnyakúak című Sam Mendes-film egyik látványos jelenete is megidézi.)

A Halál autópályája a valóságban

Kísérteties a hasonlóság a valóság és a játék között, épp csak az előbbit az amerikai retorika szükségesként, az utóbbit pedig a játék készítői háborús bűncselekményt állítják be. Történelemhamisításról persze nem beszélhetünk, de azért mindenképpen érdekes a dolog.

Olvasd el a játéktesztünket is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.