Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Björk ma lett fél évszázados és szerintünk a világ egyik legeredetibb énekesnője. Születésnapja alkalmából egy kis csokor válogatást gyűjtöttünk össze az utánozhatatlan hangú, egyéniségű és stílusú énekes-dalszerző dalaiból. Til hamingju með afmælið Björk! Boldog születésnapot, Björk!

Björk első szólóalbuma 1993-ban jelent meg és a Debut címet kapta. Már abban az évben platinalemez lett az Egyesült Államokban és az NME az év albumának választotta. Nem is csoda, ezen van az egyik kedvenc számunk tőle, a Human Behaviour.

Ugyanebben az évben adta ki a Venus as a Boy single-t, amin imádjuk a címadó számot, de a nagyon groovy There's More to Life Than This-t is - emlékszem, ez még megvolt kazin, tekertem vissza rá sűrű ceruzával.

Az 1996-ban kiadott Post című stúdióalbumáról a Hyperballad és az Army Of Me a kedvenc dalaink:

Ezután eltelt pár sikerekkel tűzdelt év Björk karrierjében, de a következő hatalmas robbanást kérdés nélkül a Homogenic című stúdióalbuma hozta meg. Szerintünk a zenetörténelem egyik legikonikusabb albumfotója is ez:

Az elektromos-kísérleti-trip-hop-artpop-altrock albumról ezek a kedvenceink:

Hunter

All Is Full Love

Három évvel később Björk főszerepet kapott Lars Von Trier: Táncos a sötétben című filmjében. A zenés dán filmdrámában Björk Selmát alakította, egy látássérült, a valóságtól kissé elrugaszkodott, álmodozó anyát, aki végül nagyon szomorú véget ér. A szomorú, de magával ragadó filmben elhangzó szinte összes dalt Björk írta (a filmet el sem tudjuk képzelni ezek nélkül), a nagy sikerű számokból pedig abban az évben ki is adták a Selmasongs nevű albumot. Habár keserédes dalok, mégis nagyon megmozdítanak az emberben valamit. Ezeket nagyon imádjuk róla:

Cvalda 

I've Seen It All - Thom Yorke-al

2004-ben megérkezett Medúlla nevű albuma, melynek Oceania című száma annyira epik lett, hogy az azévi, athéni nyári olimpia nyitóceremóniáját Björk nyitotta meg ezzel a dallal. Szeretjük, nagyon túlvilági dal.

Három évre rá jelent meg Volta című albuma, melyről az Earth Intruders című szám azonnal a slágerlistákon landolt. Álljon is itt:

De a kedvenc számunk erről az albumról mégis talán a Declare Indipendence, nagyon zseniális szám, imádjuk, ahogy totál elborul a végére:

Az izlandi énekesnő úgy volt, hogy hazánkba is ellátogat 2012-ben, de sajnos hangszalag-gyulladás miatt le kellett mondania a Balaton Soundos koncertjét. Idén pedig egy mini európai turnéját is félbeszakította, pedig augusztus végén úgy volt, hogy Csehországban is játszik, ami nincs messze, na (Izlandra egy picit melósabb kijutni). Mindenesetre reméljük, hogy a kísérleti-alternatív-pop-rock – műfajban (mondjuk ki: BJÖRK műfajban) alkotó énekesnő egyszer eljut Magyarországra is.

Boldog születésnapot Björk, csak így tovább és ha lehet, nézz el errefelé is!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.