Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eleve furán indul neki az ember egy olyan filmnek, amit a kritikusok az égig magasztalnak, a nézők viszont utálnak. Pedig a Boldog karácsony jó. Bár én is kritikus lennék, vagy mi a fene.

A néző azért utálhatja ezt a filmet joggal, mert Anna Kendricktől valami nagyon feelgood könnyedséget vár, és tulajdonképpen nem is kap mást a világ, csak éppen teljesen más csomagolásban érkezik a karácsonyi hangulat. A Happy Christmas eleve amerikai művész mozikba, itthon pedig tévére érkezett, kb. két fillérből készült, a forgatókönyvvel pedig nem szöszmötölhettek tovább kb. egy esténél. Mert hogy ebben a filmben bizony nem történik semmi.

82 percen keresztül bámulod egy család életét karácsonykor. Kelly és Jeff, a kisgyermeküket nevelő házaspár befogadja a férfi bajos hugicáját karácsonyra, aki eléggé problémás eset, fogalma sincs, mit akar az élettől, vagy magától, aztán csak úgy zajlanak a mindennapok. De ezek a mindennapok semmivel sem zajlanak másképp, mint ahogy az életben zajlanának. Nincsenek nagy gesztusok, nincsenek nagy szerelmek, csak sok pia, némi fű, egy normálisan működő házaspár, egy nehézkesen működő, de szerethető testvér.

Anna Kendrick a problémás húg szerepében nem tesz mást, mint létezik a kamera előtt. Mint ahogy az ötlettelen írónőt alakító egykori Két pasi meg egy kicsi-szereplő, Melanie Lynskey (ő volt Rose) sem itt izzadt meg a színészi játékban, hiszen nem is ez a dolga. A film nagyon alattomosan láttat bele egy teljesen normális család életébe, ahol még a nehezen kezelhető tag is szimplán normálisnak tekinthető, attól függetlenül, hogy valóban elszúr majdnem mindent az életében.

Az a jó a Boldog karácsony-ban, hogy bár tulajdonképpen sztorija sincs, tökéletesen lefest egy hangulatot. Nincsenek túlspilázott szereplői, még a mellékszereplőként behozott Lena Dunham is abszolút kedvelhető a maga kis hebehurgyaságával, és igen, végre van egy film, ami nem egy elcseszett kapcsolatról szól, hanem olyan házasokról, akik bármi jön, mindent könnyedén megoldanak.

Ja, hogy ez nem annyira érdekes vagy látványos? Hát mi mást szeretne látni az ember karácsonykor, mint egy jól működő világot, minimális problémák megoldását, megbocsátást, szeretetet és Anna Kendricket, aki szeretné, ha húznák a haját szex közben?!  Na ugye? Megértem a nézőt, akinek ez kevés, de aki fogékony a kedves, ám nem túl mozgalmas, viszont a giccstől a legtávolabb helyezkedő feelgood-mozikra, az nézze meg az HBO Go-n. Egy pillanatra sem tipikus karácsonyi film.

7
  • Nagyon jó, de nem túl mozgalmas hangulatfilm
  • Minden a végletekig életszagú
  • Olyan, mint belekukkolni egy átlagos család életébe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.