Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sacha Baron Cohen talán legnépszerűbb karaktere nem véletlenül tért vissza. Amerika sokkal kiábrándítóbb hely, mint valaha, és ezt a saját szemeddel kell látnod.

Miközben Cohen sikeresen pozícionálgatja át magát komédiásból drámai színésszé olyan sorozatokkal és filmekkel, mint Az izraeli kém vagy A chicagói 7-ek tárgyalása, amiért sokak szerint akár Oscart is kaphat, nem felejti el azt sem, hogy honnan jött. És ahonnan jött, az a Föld politikailag leginkorrektebb bugyra. Ami egyébként manapság már egy nagyon necces hely, de miközben minden annyira kínosan PC lesz, hogy már jóformán viccelni sem szabad semmivel sem, Cohen tudja, hogy azért kell átvágtatni a szabályokon, mert az emberek ingerküszöbét a túlzott politikai korrektség miatt már nehéz átlépni bármivel is.

Borat már 14 évvel ezelőtti mozifilmjével (és korábbi jelenéseivel) sem volt éppen lágy és krémes, ráadásul minden idők egyik legundorítóbb bunyójelenetével is lesokkolta a jónépet, most viszont jóval tovább megy. Többször kerülnek elő pöcsök a folytatásban, mint kellene, jóval öncélúbb sokszor, de a végére annyira a helyére rántja a képet, hogy már megint csak tapsolni tudsz annak, amit ez a faszi produkál. Igaz, eggyel-kettővel (vagy néggyel) kevesebb undorító jelenettől nem csorbult volna a folytatás humora, sőt, de így is nagyon okosan fel van építve, ráadásul olyan dolgokat mond a jelenkorról, amikről nagyon is beszélni kell.

A sztori szerint Borat büntetését tölti, mivel lejáratta, és gazdasági válságba taszította hazáját az első filmmel. Kazahsztán miniszterelnöke azonban feladatot ad neki, mivel látja, hogy Donald Trump barátsága hasonló országokat tett naggyá: vigye el neki Johnnyt, a szexmajmot ajándékba, így talán Kazahsztán megmenekülhet a gazdasági válságtól, amit Borat okozott. A tudósító aztán el is utazik Amerikába, de a majom helyett kénytelen lányát, Tutart igazgatni, és a tervek szerint odaadni Mike Pence-nek ajándékba.

Lehet félni, hogy a szokásos „nincs ötletünk a folytatásra, ezért behozzuk a főhős sosem látott gyerekét”-fordulattól az egész kínossá válik, de itt nem ez a helyzet. Tutar, és az őt alakító Maria Bakalova ugyanis remek karakter, akinek feladata van, az, hogy a női egyenjogúságra úgy hívja fel a figyelmet, hogy az ne lerágott csontként hasson, közben pedig egy még annál is fontosabb, mindent meghatározó problémát járjanak körbe apjával: a mindenhonnan érkező hazugságok káros hatását.

Mert hát igen, lehet kínosan feszengeni a székben, amikor sokadjára jönnek a „nőknek a ketrecben a helye, és nincsenek jogaik” poénok, amiket néha egy-egy hirtelen érkező pöccsel tarkítanak, de nagyjából a film második felében elkezdik helyre rakni a sokszor tényleg kellemetlen poénok által teremtett helyzetet, és kiderül, hogy a Borat 2 ugyan tényleg sokszor túlságosan is öncélú, de azért van szíve.

És persze az a célja, hogy amennyire lehet, feltérképezze 2020 US&A-jét, ahol már menő rasszistának lenni, ahol az összeesküvés-elméletek hihetőbbnek tűnnek, mint a tudomány, és ahol a butaságnál már csak a kétszínűség a veszélyesebb. De hát ugye ez nem csak az USA-ra, vagy ahogy ő hívja, Yankeelandre jellemző, de ezt most hagyjuk.

Ezért igaz volt, amit a filmről híreszteltek, hogy olyan, mintha Sacha Baron Cohen azt játszaná, hogy ő Borat, aki azt játssza, hogy ő Sacha Baron Cohen. Magyarul Boratnak, aki eleve egy álca, álcát kell öltenie ahhoz, hogy inkognitóban maradjon, de közben mégis úgy viselkedik, mint Borat. Ez azért nem kis feladat Cohentől, de teljesíti, persze azért finom színészi játékot nem érdemes tőle várni egyetlen percig sem.

Azt viszont bátran lehet, hogy a végén egy olyan pontra visz, amit persze lehet sejteni, mégis valahogy akkor üt igazán, amikor az ember látja. Súlyos, néha kifejezetten kellemetlen trip a Borat 2, de szüksége van rá a világnak. A saját szemeddel kell látnod, meddig süllyedt az emberiség. És nincs kétség afelől, hogy van-e még lejjebb. Hát hogyne lenne?! Az is biztos, hogy mindenki meg fogja magyarázni a viselkedését, perelni fog, kibúvókat keres, még akkor is, ha nyilvánvalóbb a nyilvánvalónál is, hogy a filmben előforduló emberek egy része szörnyű. Borat azért jött vissza, hogy te is lásd, miben élsz. Ha szerinted ez oké, akkor nagyon nagy baj van. De ha Borat képes a változásra (egy kicsit), akkor te is képes vagy.

A film az Amazon Prime-on nézhető, magyar felirat és szinkron egyelőre nincs, de valószínűleg valaki hamarosan hozzánk is behozza.

Nézd meg, hogyan kérdezték a rajongók Boratot, mert legalább annyira szórakoztató, mint maga a film:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.