Nyerd meg China Mieville, a sci-fi fenegyerekének új könyvét!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Három példányt sorsolunk ki a szerző új regényéből, a Krakenből az Agave Könyvek jóvoltából.

Mi volt az Agave Könyveknél megjelent első China Mieville-regény címe?

A) Perdido pályaudvar, végállomás
B) Konzulváros
C) Armada

A határidő szeptember 25., szerda éjfél, a válasz betűjelét a jatek@player.hu e-mail címre küldd, a tárgyrovatba írd azt, hogy Agave. Sok szerencsét minden játékosnak!

Mieville, a fenegyerek

„Öröm olvasni ezt a fiatal szerzőt, aki puszta kézzel rángatja ki a science fictiont abból a holtágból, ahol egy ideje magatehetetlenül lebeg” – írta róla az angol Guardian. A negyvenéves szerző nem szereti a címkéket, szándékolt célja, hogy könyvről könyvre másképpen mondja el történeteit, de ha be kell skatulyáznunk, akkor valahol a fantasy és az SF határán mozog, a Konzulváros például határozottan az utóbbi kategóriába tartozik. Hogy tovább soroljuk az ellentmondásokat: a kigyúrt, kopasz, fülbevalós Miéville szociálantropológiát tanult az egyetemen, egyik kedvenc témája a közel-keleti politika, kreatív írást tanít egy egyetemen, és tíz évig tagja volt a brit szocialista pártnak, amelyből idén januárban lépett ki egy elmérgesedett vita után.

A sztoriról

A londoni Természettudományi Múzeumból eltűnik a világ egyik legnagyobb preparált polipja, az Architeuthis dux. A megmagyarázhatatlan bűncselekmény – miként kerülhetett ki a gigászi üvegtartály a bezárt teremből? – azonban csak a kezdet, amely még ennél is bizarrabb események láncolatát indítja el. A fejlemények szökőárként sodorják el a rendkívüli példány preparátorát és egyben a bűntény felfedezőjét, Billy Harrow-t.

A racionális tudóst elnyeli a modern London mágikus birodalma, ahol szekták vívják vallásos bandaháborúikat, a kultuszrendőrség az apokalipszis elhárításán fáradozik, és groteszk orgyilkosok dolgoznak az embernek már semmilyen értelemben nem nevezhető maffiafőnököknek. Billy helyzetét nehezíti, hogy az Architeuthis dux teremtőjeként hirtelen túlságosan is fontos személlyé válik abban a másik nagyvárosban, ahol a lényt valódi istennek tartják. A kérdés pedig innentől már nem egyszerűen az, hogy ki tervelte ki a páratlan bűntényt – hanem az, hogy vajon melyik szekta akarja egy halott isten segítségével elhozni a nagy, végső apokalipszist? A Konzulváros szerzőjének urban fantasyje sötéten humoros, közben mégis véresen komoly regény; rendkívüli ötletekkel teli utazás egy őrült és titokzatos London szívébe.

Itt pedig egy hetven oldalas részletet olvashattok a Krakenből.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.