Valószínűleg nem tudod, ki az a Ray Fisher, ha nem vagy megszállott rajongója a DC filmes univerzumának. Nyugi, most már nem is kell megtanulnod a nevét!

Ray Az Igazság Ligája című képregényfilmben alakította Cyborg karakterét. Erről a moziról azt érdemes tudnod, hogy annak idején még Zack Snyder kezdett el vele dolgozni, aki végül nem tudta befejezni a filmet, ezért a DC filmes univerzumát terelgető Warner átigazolta a korábban a Marvelnél Bosszúállók-mozikat rendező Joss Whedont, hogy fejezze be az alkotást.

És mégis, hogyan sikerülhet egy olyan film, amiből hiányzik egy egységes alkotói koncepció? A dologba Whedonnak is beletört a bicskája, Az Igazság Ligája bántóan középszerű lett.

Aztán úgy alakult, hogy a stúdió végül Snydernek is megadta a lehetőséget, hogy bemutassa a saját változatát, amit az HBO Max fog a képernyőkre küldeni minisorozat formájában. Az is egy dolog, hogy van-e értelme közepes filmeket utóforgatással, újraeffektezéssel, és újravágással kikalapálni, de egyrészt ez úgyis kiderül a premiert követően, másrészt pedig ez a cikk most nem erről szól.

Inkább arról, hogy Ray nagyon nem jött ki jól a film befejezésére leszerződött Whedonnal. Annyira nem, hogy

Tehette ezt szerinte azért, mert a viselkedését a film két producere, Geoff Johns és John Berg is elnézte neki.

Toxikus

Ez mostanában legalább akkora varázsszó, mint a szexuális ragadozó. A polkorrektség látszatát fenntartani igyekvő Hollywood egyenesen retteg ettől a szótól, a sajtó pedig ugrik rá, mint gyöngytyúk a takonyra. A szexuális ragadozó lett a 2010-es évek végének sikkasztó vezérigazgatója, a toxikus környezetet pedig egy valamire való (cancel)kultúrember csak olyan undorral az arcán hajlandó kiejteni a száján, mintha egy lepratelepről beszélne.

Ezt valósznűleg Ray Fisher is tudta és addig ismételgette a varázsszót a Twitteren és a sajtó munkatársai előtt, amíg a Warner kénytelen volt elvégeztetni egy független vizsgálatot, hogy akkor most Whedon tényleg tapló volt-e a forgatáson vagy sem.

Ő itt Ray Fisher, alias Cyborg

És akkor most álljunk meg egy szóra! Simán előfordulhat ugyanis, hogy Fishernek igaza van, és Whedon tényleg gyökér módon viselkedett a stábtagokkal. (Ezt sejteti egyébként az Aquamant alakító Jason Momoa és a Wonder Womant játsszó Gal Gadot nyilatkozata is, akik kiálltak a Fisher által kierőszakolt vizsgálat mellett.)

Egyúttal tegyük is fel a kérdést, hogy ha mondjuk Whedon tényleg azzal kezdte a forgatást, hogy körbeköpködte a kamerákat, rászólt Gadotra, hogy „passzírozza már bele a picsáját a jelmezbe, mert kurvára unja már a szarakodást”, Fishertől meg megijedt, mert „bocs, nem vettelek észre a sötétben!”, akkor

Van azért néhány olyan rendező, akinek nagyon sokat köszönhet a filmművészet, és akik ennek ellenére is – vagy pont ezért? – elképesztő surmók voltak. Hogy mást ne mondjunk, Alfred Hitchcock legendásan nagy seggfej volt, aki sokszor nemcsak a szerep kedvéért bőgette meg a női kollegáit, és még a nagy Stanley Kubricknak is megvolt a módszere arra, hogy az idegösszeomlás szélére taszítsa a színésznőit, ha épp erre volt szükség.

Nicsak, gyökér!

Ki tudja, miért, az élete első jelentősebb szerepét maga mögött tudó Ray Fisher úgy döntött, hogy nem elégszik meg azzal, hogy a sajtó néhány napig a sirámait visszhangozta és ezzel igen kellemetlen helyzetbe hozta a rendezőt. Közben a nyilvánosság egy milliméterrel sem került közelebb a tényekhez, hiszen Fisher minden esetben megállt ködös célozgatásoknál. Soha nem osztotta meg a követőivel, pontosan mi történt a forgatáson, csupán a már ismert varázsszavakat ismételgette, mint például toxikus, nem helyénvaló és társai.

Közben megindult az ide-oda mutogatás. A Warner például azt állította, hogy Fisher nem működik együtt a vizsgálatban, sőt, akadályozza azt, amire ő azt válaszolta, hogy komoly aggályai merültek föl a vizsgálat függetlensége tekintetében.

Az eljárás végül hozott is eredményt, meg nem is. A Warner közölte, hogy be fog vezetni bizonyos korrekciós intézkedéseket, ami feltehetőleg azt jelentheti, hogy valamilyen módon felelősségre vonják a bűnösöket, felülvizsgálják a protokollt, a sértetteket pedig kompenzálják. Whedon ezután kénytelen volt otthagyni az HBO egyik készülő sorozatát, szóval felizzott a homlokán a skarlát betű, de Fishernek ez sem volt elég.

A Twitteren arról tájékoztatta a követőit, hogy felhívta őt a DC Films elnöke, Walter Hamada és azt javasolta neki, hogy Joss Whedon és Jon Berg elviszik a balhét, ha Fisher a továbbiakban eltekint Geoff Johns felelősségre vonásától. Erre ő nemet mondott, aztán egy interjúban hazugnak és a legveszélyesebb bűnsegédnek nevezte Hamadát, majd kijelentette, hogy

És akkor most kellene eldönteni, hogy a dologban a kisembernek a gonosz multi elleni harcát látjuk-e, vagy egy színész vergődését, aki bosszút esküdött egy stúdió ellen, mert szerinte ott szar emberek csinálnak filmeket.

Bármelyik verzió játszhat, de egy biztos: a készülő The Flash-moziban a pletykák ellenére Cyborg már biztosan nem fog szerepelni, ami csak annak okozhat meglepetést, aki ennél a bekezdésnél kezdte el olvasni ezt a cikket.

Walter Hamada, továbbra is a DC FIlms elnöke

Még az is lehet, hogy Fishernek sikerült derékba törnie Whedon karrierjét, és a rendezőnek ezután a térdén csúszva kell könyörögnie munkáért, az viszont még ennél is valószínűbb, hogy ő maga legalább ilyen nehezen fog szerepeket kapni a jövőben.

Fisher ebben a sztoriban annyira agresszíven követelte az igazságát, hogy abba maga is belebukott. Mégis, ki akarna egy olyan színészt foglalkoztatni, aki a vitás ügyeit egyenesen a nyilvánosság elé cibálja, és közben úgy ad ultimátumot az őt foglalkoztató stúdiónak, mintha eddig bármit is letett volna az asztalra?

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.