Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Diktatúra 2.0 a történelem nagy elnyomó rezsimjeit és zsarnokait mutatja be, és azt is elmondja, hogyan lehet megdönteni őket.

Az arab tavasz a diktatúra és a demokrácia közti csata szédületes momentuma volt. Szírián és Jemenen tüntetések söpörtek végig, miközben Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában diktátorok fejei hullottak. Ugyanakkor az arab világ csak az egyik front az elnyomás elleni harcban, amely Venezuelától Kínáig, Oroszországtól Malajziáig, illetve Ukrajnától Burmáig terjed. Ha meg akarja tartani a hatalmát, tucatnyi ország autokrata rezsimének előre nem látott és pusztító veszéllyel kell szembenéznie: a saját állampolgáraival.

William J. Dobson, az elismert újságíró, kitűnő elemzésében egy bennfentes jártasságával tárja fel a mai autokrata rezsimek belső működését, és a szabadság jövőjéért vívott küzdelem kulisszái mögé is bepillantást nyújt. Noha a kötet más országok állampolgárainak szabadságért vívott küzdelmeiről szól, számunkra is fontos tanulsággal szolgál arról, hogyan őrizhetjük meg saját függetlenségünket."

Így szól a könyv fülszövege, ami összefoglalja a lényeget, bár nem adja át, hogy mennyire intenzív és izgalmas darab Dobson munkája, és mennyire nem hasonlít egy középiskolai történelemkönyvre. Az első fejezetben mindjárt találkozunk a világ egyik legérdekesebb üzletemberével, Peter Ackermannal, aki diktatúrák megdöntésére specializálódott. Igen, jól olvastad: 2002-ben megalapította az Erőszakmentes Konfliktusok Nemzetközi Központját, amely workshopokat és tréningeket szervez elnyomás elleni harc témában. Bringing down a Dictator – azaz Megbuktatni egy diktátort című dokumentumfilmjét egy halom nyelvre, köztük arabra, fárszira, vietnamira és kínaira is lefordították, grúz aktivisták pedig azt állították róla, hogy a film nagy mértékben segítette őket 2003-ban Eduárd Sevardnadze, akkori grúz elnök megbuktatásában.

Ez csak egy a tucatnyi izgalmas interjúból és sztoriból, amit a Diktatúra 2.0 című könyvben találhatunk.

Hossz: 340 oldal
Ár: 3360 Ft
Itt megveheted.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.