Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar felmenőkkel bíró színész harmincöt éven keresztül alakította a televíziózás történetének legkedveltebb és egyben legslamposabb nyomozóját. A Player piktogrammal tiszteleg a legenda előtt.

Peter Falk ugyan New Yorkban született 1927-ben, de mivel szülei Magyarországról vándoroltak az Amerikai Egyesült Államokba (dédapja állítólag maga Falk Miksa, a neves író, lapszerkesztő és politikus volt), ezért tiszteletbeli honfitársunkként tekintünk rá. Három éves korábban eltávolították jobb szemét, amelynek következtében egész életében üvegszemet viselt. Mielőtt 28 évesen színészi pályára lépett volna, mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett.


Már tíz éve szerepelt tévéfilmekben, amikor 1968-ban megkapta a Columbo című sorozat főszerepét, amelyet 69 részen át egészen 2003-ig alakított. (Érdekesség, hogy 1971-ben egy epizódot a fiatal, mindössze 25 éves Steven Spielberg is rendezett.) Falk a Los Angelesi nyomozót alakításával az egész világon felismerhető branddé formálta: gyűrött esőkabát, félrecsúszott nyakkendő, rendezetlen frizura, egy lelakott Peugeot 403-as, égő szivar, a bánatos tekintetű basset hound, a jellegzetes fejvakarás és a szállóigévé vált mondat: - Van itt még valami.... Falk Oscar díjat ugyan soha nem kapott – pedig kétszer is jelölték rá – de a televíziós műsorok legrangosabb elismerését, az Emmyt ötször is besöpörte. A TV Guide magazin szerint Columbo minden idők 7. legnépszerűbb televíziós figurája, míg Peter Falk a 21. legkedveltebb tévésztárja.

A sorozat mellett mozifilmekben is szerepelt, ezek közül kiemelkedik néhány John Cassavetes alkotás (Egy hatás alatt álló nő, Férjek), de játszott Wim Wenders klasszikusában, a Berlin felett az égben is. Kétszer nősült, első feleségével két gyermeket fogadtak örökbe, egyikőjük, Catherine nyomozó lett. A kétezres években többször tűnt fel Broadway-en játszott színdarabokban. 2005-ben a New York-hoz közeli Ossiningben utcát neveztek el róla, Falk egy esőkabát segítségével leplezte el az utcanév táblát.

Pontosan egy éve, 2011. június 23-án hunyt el hosszú betegség következtében, 83 éves korában.

Nézd meg Breuer Marcel piktogrammunkat!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.