Hogyan járjunk emelt fővel, amikor a világ összeomlott körülöttünk?

Mozikban az Egy fantasztikus nő, a film, ami megnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscarját a Testről és lélekről helyett. Most már tudjuk, miért.

Bár mi szívünk szerint továbbra is Enyedi Ildikó filmjének ítélnénk oda a díjat, és nem azért, mert magyar, hanem mert egy picivel jobbnak tartjuk, nem történt tévedés. Az Egy fantasztikus nő nagyon jó film. Olyan univerzális problémákat jár körül gyönyörűen, ami bárkit képes elérni, mégis sokan azonnal elfordulnak tőle a főszereplője miatt. Kár.

Ez a film a fiatal Marina története, aki boldogan él idősebb szerelmével, Orlandóval, mikor egyszer csak baj történik, a férfi hirtelen rosszul lesz, és meghal. Mintha ez nem lenne önmagában elég, Marina élete folyamatos megaláztatássá válik. Marina ugyanis történetesen transznemű, Orlando családja pedig nem nézi jó szemmel a férfi kapcsolatát. Az elhunyt testvérén kívül ugyanis mindenki úgy viselkedik, mint egy utolsó vásári paraszt. Frusztrált, szívtelen és agresszív mindenki, és a legkevésbé sem kíváncsiak Marinára. Ő pedig csak az alapvető jogait akarja, mégpedig azt, hogy méltóképpen el tudjon búcsúzni attól az embertől, aki mellett boldog lehetett.

Marinát nem hajlandóak nőként kezelni, ő azonban nem is nemiségével foglalkozik, hanem azzal, hogy igazi ember tudjon maradni a legkeményebb időszakban is. Végig emelt fővel jár, végig megmarad a méltósága, miközben az őt körülvevő emberek legnagyobb részének a méltóság csak egy felesleges szó a szótárban. Ettől lesz ő egy fantasztikus nő, hogy bár széllel szemben sétál, és majdnem minden ellene játszik, végig igazi nagybetűs ember marad.

Sebastián Leilo filmje néha azért kicsit átlép a giccshatáron, na jó, lehet, hogy nem is annyira kicsit, a főhőse viszont még ekkor is elviszi a balhét, és ez a nagyszerű ebben a filmben, hogy tulajdonképpen még akkor sem tudsz rá haragudni, ha egyébként lenne miért. Az Egy fantasztikus nő egyetlen karakter köré épít egy olyan drámát, ami minden szörnyűsége és emberi kicsinyessége ellenére felemelő, és megtanít arra az egyébként abszolút coelho-inak hangzó igazságra, hogy egyedül az határoz meg minket, hogy az életünk minden helyzetében igazi emberek tudunk-e maradni.

8
  • Daniela Vega elképesztően nagyot alakít
  • Szörnyű történet, ami mégis valahol felemelővé válik
  • Néhol átesik a giccspaci túloldalára

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon