Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem éppen mai darab Leonard Freaky Deaky című műve, de a ’88-ban megjelent írást csak most olvashatjuk magyar nyelven. És hozza a színvonalat. Már ha szereted az írót.

Talán nem a Dinamit lesz a legjobb választás akkor, ha most szeretnéd elkezdeni az író műveivel való ismerkedést. Még akkor sem, ha tulajdonképpen minden szokásos EL-jegyet magán hordoz. Most is precízen felhúzott karakterek beszélgetnek egymással a végtelenségig. A könyv letehetetlen. Csak éppen sokkal nehezebben adja meg magát, mint amihez hozzászoktunk.

A történet szerint Skip és Robin, a két egykori önjelölt szabadságharcos dinamittal igyekszik rendet tenni a világban, ezúttal azonban személyes az ügy, egy régi sérelmükért igyekeznek bosszút állni, és ha már így alakult, mindjárt be is zsebelnek némi pénzt a pukkantgatás közben. Eközben Chris, a rendőrségi bombaszakértő utolsó napját tölti pozíciójában, innentől kezdve szexuális bűncselekményekkel foglalkozna tovább. Hogy a cselekmény még ennél is több szálon futhasson, Skip és Robin egyik célpontjára, Woodyra, vagy inkább pénzére többen is vadászni kezdenek. Hogy-hogy nem, a szálak keresztezik egymást.

Leonard a szokásosnál is lassabban bontja ki a karaktereket és a szálakat, ezért lehetséges, hogy néhányan feladják már a könyv első harmadánál, ami persze nem azt jelenti, hogy a Dinamit ne lenne szórakoztató. Nagyon is az. Egy finoman, ráérősen építkező krimi ez, tökéletes Leonard-karakterekkel, akiket szinte mind finom mocsok von be. Az események sodrása teljességgel filmszerűvé teszi a cselekményt, ami nem meglepő, Elmore szinte minden művét imádja a filmipar, ezt a kötetet is filmre vitték tavaly, de nem sült el túl jól az adaptáció. Szóval ez a Dinamit egy picit talán kisebbet robban, de ettől még rajongóknak kötelező, és azoknak is, akik szeretik a lassan értelmet nyerő krimiket.

Elmore Leonard: Dinamit, Jaffa Kiadó, 280 oldal, 2940 Ft

Itt veheted meg: Shopline

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.