Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az "emberszabású halálmasina" ma hetven, úgyhogy utánanéztünk, miként is jelent meg az ikonikus filmsztár a hazai médiában.

Amikor Arnold neve feltűnt a hazai újságokban, a médiát még sajtónak hívták, az amerikaiak még bombázták Vietnamot, a babaszappan ára 3 forint 40 fillér volt, a legmenőbb magnetofonnak pedig az MK 23 számított. 44 éve történt, 1972-t írtak, A hét című magazinban pedig egy oldalas cikket közöltek a testépítésről. Fotó nincs Arnoldról, de a neve ekkor tűnt fel először a magyar újságban.

1977-ben már a "kulturista" fotója is bekerült ugyanebbe a magazinba.

1977 októberében a Nemzeti Sportban Bocsák Miklós írt egy nagy cikket az Amerikában befutott testépítőről. Arrogáns izomkolosszusként, a testépítés Muhammad Alijaként festi le Arnoldot, akinek az izmainál csak az arca nagyobb.

Olyan rettenetesen nem állt távol a valóságtól ez az állítás, de nagy szimpátiával nem lehet vádolni az egykor neves sportújságírót – a cikk végén a testépítést a homoszexuális szubkultúrával is összekapcsolja.

1985-ben a Képes Sport közölt róla kétoldalas portrét, amelynek apropóját a Conan, a barbár nemzetközi sikere jelentette.

Schwarzenegger az 1984-es Terminator - A halálosztóval lépett be az akcióhősök közé, ám ezt a filmjét itthon csak 1988-ban mutatták be. A Szabad Földben július 1-én így írtak róla:

A nyolcvanas évek végén több filmjét is bemutatták a hazai mozik (a Kommandót például 1989-ben), ezzel párhuzamosan kalóz VHS-eken korábbi akciófilmjei (Kommandó, a Conan-filmek, Piszkos alku) is eljutottak a hazai filmrajongókhoz, így a 90-es évektől már cikkek százai jelentek meg róla a hazai sajtóban.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.