Miből lesz a femme fatale? – Nélkülözhetetlen alaptulajdonságok a férfiak tönkretételéhez
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A VOX mozimagazin bemutatja: mit kell tudni a végzet asszonyairól, kiket imádunk, és miért imádjuk őket?

 1. 7/7


  Legyen gyönyörű!

  De ne csak simán szép, vagy bájos, hanem feltűnően gyönyörű, aki minden férfi tekintetét magára vonzza, ha belép egy helyiségbe. Mindezt ajánlatos kihívó öltözködéssel párosítani, ajánlott színek a fekete és a piros, ajánlott ruhadarabok a tűsarkú cipő és a combfix. Az erotikusan szájban és kézben tartott cigi kötelező kellék (fallikus szimbólum...). A mély, búgó, esetleg szexisen rekedt hang és a platinaszőke haj előnyt jelent.

  A minta: Rita Hayworth (A sanghaji asszony)

 2. 6/7

  Legyen szexuálisan ellenállhatatlan!

  Ez az, amire nincsen recept, és ez az, amit a filmekben legtöbbször bemondásra, a reakciókból kell elhinnünk: valakinek vagy van ellenállhatatlan erotikus kisugárzása, vagy nincs. A femme fatale-ok vonzereje a romlottságuktól még bujább, a sötét oldalra csábítja át a férfiakat, sutba dobva minden észérvet. Utóbbit nem egy esetben tényleges varázserővel magyarázzák meg a filmek.

  A minta: Kim Basinger (Szigorúan bizalmas)

 3. 5/7

  Legyen más, mint a többi!

  A különleges álomnő, akiről azt gondolta a férfi, hogy esélye sincs ilyenre az életben. Mentes minden kiábrándító hétköznapiságtól, elegáns, kifinomult, más társaságban mozog, gyakran a legfelsőbb körökben (lásd a Bond-lányokat, akik gyakran szintén femme fatale-ok). Elérhetetlennek kell tűnnie, és erős akarattal rendelkező, független nőnek — még akkor is, ha papíron van párja.

  A minta: Catherine Deneuve (Az éhség)

 4. 4/7

  Legyen a kapcsolati státusza bonyolult, a foglalkozása veszélyes!

  A femme fatale körül mindig több férfi forog, rajongók, volt és jelenlegi szeretők legyeskednek a társaságában. Annak ellenére, hogy gyakran van hivatalos partnere — csak épp mindig a rossz ember barátnője, felesége, vagy (fekete) özvegye. Így aztán birtokolni is lehetetlen, erőssége a poligámia, a flörtjeivel és hűtlenkedéseivel az őrületbe kergeti a belészerelmesedő férfiakat, és bár egyes elméletek szerint femme fatale-ból lesz a legjobb feleség, ezt még nem igazán sikerült bebizonyítani. A foglalkozása pedig nem véletlenül gyakran (volt vagy jelenlegi) luxusprosti, de mindenképpen valami alvilági: bárénekesnő, sztriptíztáncos, kém, bérgyilkosnő. Egy definíció szerint a femme fatale „az a nő, aki pisztolyt hord a táskájában” (fallikus szimbólum!).

  A minta: Patricia Arquette (Útvesztőben)

 5. 3/7

  Legyen rejtélyes!

  Ha egy femme fatale bemutatkozik a film elején, akkor jó eséllyel ki fog derülni róla később, hogy valójában nem is úgy hívják. De minimum van valami súlyos titok a múltjában, ami kihat a jelen eseményeire is. A vonzerejének egyik alkotóeleme is az, hogy rejtélyes, kiismerhetetlen — ezért megunhatatlan. Mindezekért aztán hazudik is össze-vissza, de rendkívül meggyőzően teszi, még bennünket, nézőket is megvezet.

  A minta: Kim Novak (Szédülés)

 6. 2/7

  Legyen okosabb!

  Mármint a férfinál (és a nézőknél). A femme fatale amiatt is különleges, hogy fel tudja mérni, kivel és mivel áll szemben, és szemérmetlenül hasznot tud húzni minden helyzetből. Jó emberismerő, okos intrikus, és nem fél a határozott döntésektől. Manipulálja és kihasználja a környezetében lévőket, mondjuk ki: egy számító ribanc. Ebben gyakran az anyagi haszonszerzés, de néha pusztán a játék élvezete motiválja.

  Minta: Sharon Stone (Elemi ösztön)

 7. 1/7

  Legyen a felszín alatt nagyon törékeny!

  Idővel azért a legtöbb femme fatale-ról kiderül, hogy a végzet asszonyának álcája mögött egy szeretetéhes, mások tetteinek, avagy saját sorsának áldozatául esett magányos lélek lakozik. Akinek óriási problémái vannak, próbál előre menekülni, miközben minden erejével a szétcsúszottságát próbálja leplezni. Ajánlott eszköz: tűsarkú és combfix.

  Minta: Nicole Kidman (Moulin Rouge)

  Még nincs vége! A cikk a VOX mozimagazin márciusi számában folytatódik, ahol a femmefatalógia mellett többek között interjúkat olvashatsz Willem Defoe-val és Saoirse Ronannel, de többet tudhatsz meg a 300 folytatásáról és a The Walking Dead-ről is. Ajánljuk!

  (Szöveg: Villányi Dániel)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.