Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ma 25 éve jelent meg a legelső Hellboy-képregény. Ennek örömére március 23-át Hellboy-nappá nyilvánították, aminek örömére elolvastuk a most kijött A nagy vadászatot, és most több bennünk a kérdés, mint amikor megnéztük a belőle készült film előzeteseit.

A Hellboy rebootja már nagyon a nyakunkon van, április 11-én kerül mozikba a Mike Mignola történetén alapuló új mozi, aminek első trailere nem igazán győzte meg a rajongókat, pedig azért valljuk be, volt hangulata, csak éppen nagyon fura történésekkel volt tele. Óriások, Anglia, Milla Jovovich, plusz egy lángoló koronával, karddal a kezében előbukkanó Hellboy, hát mondjuk nem csoda, hogy többen gondolták ezt az egészet valami rossz viccnek, mintsem Hellboy-rebootnak.

A régebbi moziknak nagyon jó hangulata volt, mindenki szerette őket, de egyszerűen nem tudták folytatni a sorozatot a második rész után, pedig nagyon lett volna rá igény. Most már nem is fogják. Helyette inkább előkapták Mignola és Duncan Fegredo hatodik és hetedik (valamint részben az ötödik) Hellboy-kötetét, és azt farigcsálták addig, amíg nem jött ki belőle egy film. A jó hír, hogy ezt a bizonyos ötödik kötetet, A nagy vadászatot nemrég nálunk is kiadták magyarul, és el lehet olvasni, nagyvonalakban mi lesz a filmben. Így viszont már a legtöbb baromságnak gondolt képsornak van értelme. De azért kérdések maradnak, nem is kevés.

Nyugi, spoilermentesek leszünk. A nagy vadászat alapját az adja, hogy Hellboyt meghívják Nagy-Britanniába egy óriásvadászatra, amire azért van szükség, mert egyrész baromi jól néz ki lerajzolva és a nagyvásznon is, plusz a történet szerint a Brit szigeteken az óriások ébredezni kezdenek, és valakinek tennie kell valamit. Aztán a dolgok másképp alakulnak, és megjelenik Nimue, a Vérkirálynő, aki persze nem azért tért vissza, hogy megkóstolja a brit konyha újdonságait, hanem azért, hogy leigázza a vidéket. Hellboynak viszont más gondja is akad a saját múltjával, nem is kicsi, és ha valamiért, hát ezért választották ezt a történetet az új film alapjául.

Mignola története erősen gótikus hangulatú, míg a filmé abszolút modern, és ez máris más hangulatot ad az egésznek. A nagy vadászat sötét, szinte poros, halállal teli képsorai persze nem adnak ki egy teljes filmet, kellett hozzá a folytatás, a The Storm and the Fury, plusz az előzmény, a Szólít a sötétség is, plusz egy-két újdonság, mert hiába van itt minimális szerelmi szál, tragédia, főgonosz(ok) és érdekes fordulatok, még több akció nélkül nem mennének be moziba az emberek.

A Hellboy képregényben is erős, de ami a legfontosabb, legalább ugyanannyira vicces és laza. Hellboy megtört „szent szar”-ozása sokadszorra is komikus, a keménysége a rajzokon keresztül is csodásan átjön, legalább ugyanannyira lehet szurkolni érte és együtt érezni vele, mint a legjobb haveroddal, amikor nagy bajban van.

Az a helyzet, hogy bármennyire is féltünk Milla Jovovich jelenlététől, a képregény alapján remek Vérkirálynő lehet, csak ne játssza túl, bár nála ez igazából eléggé nehéz vállalás. A kötetben a királynő hideg és kegyetlen, szinte rezzenéstelen arccal söpör félre bárkit, és Jovovich az előzetes alapján pont ezt is teszi, úgyhogy van remény.

A nagy vadászat másik nagy kérdése Alice karaktere, akiből a filmben egy akcióhősnőt faragtak, miközben a képregényben egy csendes szomszédcsaj-típus, de nézzük a jó oldalát, a moziban akciózó Alice legalább nem lett egy nagycsöcsű modell, tulajdonképpen még annyira sem néz ki jól, mint a rajzokon, és itt felmerül egy újabb kérdés: ha nem kívánnak a filmben foglalkozni Alice-szel úgy, ahogy a képregényben, ha nem úgy mozgatja majd a cselekményeket, ahogy a képregényben, akkor lesz-e más feladata a lövöldözésen és bunyózáson kívül? A nagy vadászat egyik legmeglepőbb mozzanata pont az övé, ráadásul a következő kötetben is fontos karakter, de nem úgy tűnik, hogy a film egyáltalán abba az irányba akarja vinni a karakterét, mint a képregények. Lehet, hogy ez baj.

A nagy vadászat önmagában jó alap a megfilmesítésre, és tulajdonképpen akkor is érdemes elolvasni, ha nem akarod nagyon elspoilerezni magadnak a filmet, mert nagy valószínűséggel rengeteg ponton tér majd el az alapanyagtól. És hát ugye szükség lesz majd a film sztorijának teljes ismeretéhez a folytatásnak is. Tulajdonképpen állítólag a film az előző könyvet, a Szólít a sötétséget is megidézi majd valamennyire, úgyhogy azt is érdemes átnyálazni, már csak azért is, mert elég fasza, és kapható magyar nyelven. Ha már most szeretnéd tudni, mi az a lángoló korona Hellboy fején, akkor csak tessék, szerezd be A nagy vadászatot, vagy az 5. és 6. kötetet egyesítő Hellboy Omnibus 3-at, április 11-én pedig imádkozzunk, hogy a hozzáadott részek ne legyenek bénák. Hellboynak pedig boldog 25. születésnapot!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.