Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A rocksztár kinézetű és lelkületű Timo Vuorensola és a szépséges Julia Dietze válaszoltak nekünk a Cinefesten minden égető kérdésünkre a rendezői változat bemutatásának örömére.

– Szóval van most már egy hosszabb változatunk is az Iron Sky-ból. Áruld el, miért örüljünk ennek!

Timo: – Azért készítettük el, mert az eredeti verzió forgatása alatt erős pénzbeli és időbeli problémákkal küszködtünk. Rohannunk kellett, hogy befejezzük a Berlini Filmfesztiválra, így súlyos döntéseket kellett hoznunk a bemutató közeledtével. Ki kellett hagynunk jeleneteket, mivel nem találtunk elég pénzt arra, hogy befejezzük a filmet. Ezzel kicsit a sztori is változott.

– Nehéz volt meghozni ezeket a döntéseket?

Timo: – Nem volt annyira nehéz, mert nem azt éreztem, hogy elveszítek valamit. Igazából én nagyon szeretem az eredeti változatot is. A rendezői viszont többet mond a karakterekről.

Julia: – És a CGI is sokkal szebb.

– De húsz perc nagyon nagy szelete a filmnek!

Timo: – Igen, de például Peter Jackson egy órával hosszabb rendezői változatokat készít.

– És miért most készült el? Nincs túl későn egy ilyen verzióhoz?

Timo: – Megpróbáltuk olyan korán kihozni, amennyire csak lehetett.

Julia: – És az sem mellékes, hogy idén pontosan ugyanabban az időpontban mutathattuk be az új változatot a Berlinalén, mint tavaly. Voltak olyan emberek, akik más országokból utaztak a premierre csak az Iron Sky miatt, már negyedszerre, ötödszörre látták, és mindannyian azt mondták, a rendezői változat sokkal mozisabb, szóval ha esetleg letöltve láttad, akkor is érdemes kifizetni rá egy mozijegyet, mert más az élmény. A karakterek is megváltoztak, még Renate is más egy kicsit.

– Timo, meséltél az előbb a problémákról. Most, hogy jön a második rész, úgy érzed, sikerült tanulnod belőlük?

Timo: – Ó, persze! Az egész egy nagy tanulási folyamat volt. De két nagyon fontos leckét mindenképpen megtanultam. Az első az, hogy a technikai stáb neked dolgozik és nem ellened. Ha ők azt mondják, hogy valamit ezért és ezért nem lehet megcsinálni, akkor ők ezzel nem akarnak rosszat.

– Harcos típusnak tűnsz…

Julia: – Timo egy igazi katona.

Timo: – Néha nehéz felfognom, hogy a filmkészítés csapatmunka. Azt tanultam, hogy egyetlen ember van, akiben bízhatsz, és az te magad vagy. Nem érdekesek a kommentek, a megjegyzések azzal kapcsolatban, milyen legyen a mozid. A hozzászólók általában szart sem tudnak. Ha magadban bízol, jó filmet forgatsz.

– Próbáltál másra hallgatni?

Timo: – Volt olyan, persze. De amikor valaki más mondta meg, mit tegyek, szinte kivétel nélkül rossz döntéseket hoztam.

– Gondolod, hogy az Iron Sky most van készen?

Timo: – Az első rész igen. Nem lesz belőle új változat. Van még pár kimaradt jelenetünk, de azok miatt nem vágunk össze egy harmadik verziót is. Most már a kettőre, a háromra, a négyre, az ötre koncentrálunk.

Julia: – Mondjuk én szívesen megnézném a meghallgatásainkat, amiket felvettünk. Talán majd a blu-rayre feltesszük, ahogy melegítőben olvasom a szövegeimet.

– Mi a helyzet a folytatással?

Timo: – 2016 előtt nem lesz belőle semmi, mert előtte még le kell forgatnom egy másik filmet. De annyi biztos, hogy Iron Sky: The Coming Race lesz a címe, a The Coming Race című könyvön alapul a sztorija. Ott folytatódik, ahol az első befejeződött, de lesz egyfajta előzményvonulata is. Szebb, nagyobb és őrültebb lesz…

– És drágább is.

Timo: – Ó, igen! Sokkal drágább.

– Tényleg teljes egészében tömegfinanszírozással akarod összeszedni rá a pénzt?

Timo: – Nem teljesen, csak egy részét. Tizenötmillió a teljes összeg, de az Iron Sky-jal még ezt is össze lehetne szedni. Csak a forgatókönyvre sikerült behúznunk 150 ezer dollárt. A második részt ráadásul darabonként fogjuk leforgatni, így lesz időnk az anyagi vonatkozással foglalkozni közben is.

– Az hogyan lehetséges, hogy az első rész terjesztését a Walt Disney Finland végezte?

Timo: – A Disney hozta ki A csíkos pizsamás fiú-t is, ami egy koncentrációs tábori történet volt, és egyáltalán nem volt vidám. Egyébként vicces sztori ez, mert amikor az amerikai Walt Disney rájött, hogy a finn részleg benne van az Iron Sky-ban, jelezték, hogy ők ezt nem akarják, mert nem szeretnének egy újabb náci filmet. Később úgy döntöttek, hogy jó lesz ez, de a nevüket így sem adták hozzá, Buena Vista produkció lett, ami ugye a Disney része, szóval majdnem ugyanaz a helyzet. Furcsa egyébként, mert anno a Disneynek elég sok köze volt a nácikhoz. Mickey egér és Donald kacsa, hogy mást ne mondjak.

– Timo, te Finnországból jöttél. Áruld már el, miért inkább a metál, mint a filmek országa a hazád?

Timo: – Yeah, motherfucking heavy metal! Készítünk filmeket, de nem túl érdekeseket. Valamiért így alakult. Van néhány jó rendezőnk, és most kezd feljönni néhányuk. Ott van például Timo Vuorensola, ő egy nagyon jóképű, erős rendező. A viccet félretéve, azért valóban jön most néhány ügyes srác, akikre érdemes lesz odafigyelni.

– És ezt a felemelkedést az Iron Sky indította el? Büszke vagy erre?

Timo: – Nagyon büszke vagyok rá! Szerintem Finnország sötétsége és humora nagyon illik a filmekhez. Bár az igazat megvallva az Iron Sky sem teljesen finn film, az első rész ugyebár finn–német–ausztrál koprodukció volt. A második is hasonlóan fog elkészülni, de még azt sem tudjuk, hol forgatjuk.

– Horvátországot pletykáltak…

Timo: – Horvátország bekaphatja! Budapesten gondolkodom. Igazából jövőre már jövök is ide filmet forgatni. German Heart a címe, és műfaját tekintve sci-fi lesz.

– Milyen meglepő!

Timo: – Hát igen, ebben a tekintetben elég unalmas vagyok. Imádom a sci-fit. Szerintem minden film jobb, ha van benne egy kis űrharc. Mindegyik.

Julia: – És az a baj, hogy ezt teljesen komolyan mondja!

Timo: – De most komolyan! Szerintem A bukás is jobb lenne.

Julia: – Vagy a Született gyilkosok.

Timo: – Vagy a Brian élete. Az is jobb lenne több űrcsatával! Gondold el! Amikor Briant elviszik egy űrhajóra, akkor jöhetne több komolyabb harc! Ez az igazi filmkészítés. Le kellene forgatni a Brian élete remake-jét. Na jó, nem. Monty Pythont újraforgatni a legnagyobb öngyilkosság, amit valaki csinálhat.

– Julia, van valami, amin már régóta gondolkodom. Minden egyes német színésznőnek és színésznek játszania kell a karrierépítés érdekében az összes nyilvánvaló német tévésorozatban? Olyanokra gondolok, mint a Cobra 11, a Két férfi, egy eset vagy a Tetthely.

Timo: – Tényleg, szinte mindenki játszott az összes sorozatban!

Julia: – Mert egy melót magadnak vállalsz el, egyet pedig a pénz miatt. A tévés munkámért kapom a nagyobb pénzt, ez teszi lehetővé, hogy elvállaljak alacsony költségvetésű mozifilmeket, amikért néha fizetést sem kapok. És a reklámokba is ezért ugrom be, de belőlük nem akarok túl sokat, mert károsak lehetnek a karrieredre nézve. Ha mondjuk én lennék a Nivea reklámarca, senki sem hinné el nekem Renate karakterét az Iron Sky-ban. A legtöbb német színész is ezért tévézik. És ez teljesen rendben van.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.