Egészen hihetetlen a Jim Carrey által eljátszott zseniális szélhámos igaz története

Steven Jay Russell jelenleg egy szigorúan őrzött texasi börtönben tölti 2140-ig tartó szabadságvesztését. Az őrök hetente új cellába költöztetik, és naponta bekukucskálnak az összes közelében lévő porszem alá. Hogy mit tett a kitüntető figyelem érdekében? Soroljuk.

Az 1957-es születésű Steven Jay Russell egy virginiai család örökbe fogadott gyermekeként nevelkedett fel. A középiskolát már nős emberként fejezte be, majd beállt a helyi rendőrség soraiba, de viszonylag hamar leszerelt, és egy élelmiszeripari cég kereskedelmi vezetőjeként kezdett dolgozni. Akkortájt vették észre először kollégái, hogy amint kivillan egy szőrös mellkas, Stevie elkezd furán viselkedni, ezért rövid úton kirúgták, később pedig az is kiderült, hogy eleve hamisított végzettséggel sasszézott be a céghez.

Ezután egy darabig egymást érték a ballépései. Amikor egy parkban rajtakapták, amint egy másik bácsival birkózik, közszeméremsértés miatt letartóztatták, majd egy gyorshajtás miatt akarták lekapcsolni, a szirénázó rendőrautók előli menekülésnek pedig súlyos karambol lett a vége. Akkor döntötte el, hogy nyíltan fogja vállalni másságát, úgyhogy elvált a feleségétől, és összeállt egy Jimmy Campbell nevű sráccal.

Russel életútja mérsékelten sikeres balhék és elképesztő trükkök sorozata. Az élelmiszeripar ölelő biztonságát hátrahagyva belevetette magát új életébe. Mivel valamiből élnie kellett, elkezdte az „elcsúsztam a nedves padlón és eltörtem a kezem” típusú perekkel kopasztani a gyorsétterem-láncokat. Egy idő után persze lekapcsolták és fél évre börtönbe küldték.

Hat hónap nem nagy idő, de Russellnek nem volt kedve az ücsörgéshez, ezért felöltözött a mosodából szerzett civil ruhákba, aztán a legnagyobb lelki nyugalommal kisétált a börtön kapuján. Szegény éppen csak addig szívhatott friss levegőt, amíg meglátogatta az AIDS-ben haldokló barátját, aztán elkapták és visszakísérték a kóterba. Ott találkozott végül élete szerelmével, egy Phillip Morris nevű elítélttel.

Itt éppen befelé

A szerelem felpörgette Stevie-t, és belevágott egyik legjobban jövedelmező balhéjába; pénzügyi igazgatóként kapott munkát – természetesen hamis papírokkal – a North American Medical Company-nál, ahol összesen 800 ezer dollárt sikkasztott el a költségvetésből. Amikor ismét börtönbe csukták és az elsikkasztott összegben határozták meg számára az óvadékot, Russell telefont ragadott, felhívta a Texasi Igazságügyi Hivatalt, és bíróként bemutatkozva szólt a segédhivatal írnokainak, hogy ugyan javítsák már ki az óvadékot 45 ezer dollárra, mert a 800 ezer dollár csak egy tévedés miatt szerepel a papírokon.

Bármilyen hihetetlen, a dolog működött, de volt ennél pofátlanabb trükkje is: a börtön könyvtárából ellopott zöld szövegkiemelőkkel zöldre festett egy szintén lopott fehér rabruhát, aztán ezt felöltve orvosnak adta ki magát, és kényelmes tempóban kiballagott a sittről. Persze ismét elkapták, és a felpaprikázott bíró 45 év letöltendőt osztott ki neki.

Steven Jay Russell csúcsteljesítménye az a szökés volt, amikor megrendezte a saját halálát 1997-ben. Elkezdett látványosan és vészesen fogyni, majd AIDS-t diagnosztizáltak nála, ezért elszállították egy szanatóriumba, ahonnan egy kísérleti kezelésre vitték. Végül a kezelést irányító intézet hívta fel a szanatóriumot, hogy az elítélt meghalt. Valójában az történt, hogy Russell hashajtókkal intézte a gyors fogyókúrát, az AIDS-ről szóló jelentéseket pedig maga hamisította egy írógéppel a börtön könyvtárában, majd ezeket becsempészte orvosi iratai közé.

Ez mind semmi! A szanatóriumban ő maga hívta fel a houstoni kutatóintézetet, doktorként mutatkozott be, és konkrétan meghívatta magát a speciális kezelésre. Végül az intézetből a saját kezelőorvosaként bemutatkozva hívta fel a szanatóriumot, hogy bejelentse; Steven Jay Russel az AIDS szövődményei következtében elhunyt. Még halotti bizonyítványt is hamisított magának.

Phillip Morris nem kicsit lepődhetett meg, amikor a halott Russel megjelent nála a börtönben, mint a kirendelt ügyvédje. Russel persze nem hagyott fel a svindlikkel, és végül ez lett veszte. Egy banki átverés után fogták el Floridában, amiért 15 évet kapott, így az addigiakkal együtt összesen 140 éves szabadságvesztésre vonult be a texasi börtönbe.

Russell elképesztő sztorija természetesen nem kerülte el a média figyelmét. Nem csak a 2009-ben Jim Carrey főszereplésével készült, I Love You Phillip Morris című filmet ihlette, de néhány éve olyan nagynevű magazinok rimánkodtak neki exkluzív interjúért, mint például az Esquire vagy a The Guardian, mely címlapsztorit csinált a történetéből. Még egy online petíció is indult a kiszabadítására, ő maga pedig levelek tucatjait kapja minden nap.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon