Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2019-ben összesen 19 millió turista látogatta meg Amszterdamot, ami egészen brutális szám. Tavaly ez érthető okokból bezuhant, de a világjárvány sem tarthat örökké, a holland város elöljárói pedig úgy döntöttek, hogy a leállást kihasználva tesznek egy kis rendet a belvárosban.

A vigalmi negyed már évek óta a turisták tömegének ostroma alatt áll. Ebből a 19 millióból a legtöbb embert ugyanis nem az egyébként rendkívül gazdag és pezsgő kulturális élet vagy az építészet érdekli, hanem az éjszakai élet, ami itt Európa-szerte híres és hírhedt, köszönhetően annak, hogy Hollandiában nemcsak a prostitúció, de a kannabisz árusítása és fogyasztása is legális.

Tavaly a város elöljárói megrendeltek egy közvélemény-kutatást, melynek során többek között azt is megkérdezték a városba látogatóktól, hogy pontosan miért döntöttek Amszterdam mellett. A válaszadók 57 százaléka elmondta, hogy számára rendkívül nagy szerepet játszott az úticél kiválasztásában az, hogy a belvárosban meglátogasson egy coffee shopot, ahol olcsón és legálisan lehet kannabiszt vásárolni.

Arra a kérdésre, hogy visszatérnének-e, amennyiben a belvárosban nem lehetne elérhető ez a lehetőség, a tengerentúlról érkezők 34 százaléka azt válaszolta, hogy nem biztos, 11 százalékuk pedig határozottan kijelentette, hogy ebben az esetben nem térne vissza.

Úgy tűnik Femke Halsema polgármester pont elégedett lenne ezzel a 11 százalékos csökkenéssel, ugyanis január 8-án levélben javasolta a város közgyűlése részére egy olyan rendelet kidolgozását, mely 2021. január 1-től megtiltaná a coffee shopoknak, hogy kannabiszt értékesítsenek turisták részére.

Ez a polgármester álláspontja szerint mérsékelné a belvárosban szinte egész évben hömpölygő tömeget, arról nem is beszélve, hogy jelentősen kezelhetőbbé tenné a helyzetet a rendőrség számára, egyúttal megnehezítené a szervezett bűnözés dolgát.

Amszterdam egy nemzetközi város és továbbra is örömmel várjuk a turistákat, de azt szeretnénk, ha a városunk gazdagsága, szépsége és kultúrája miatt érkeznének hozzánk – jelentette ki Halsema, majd hozzátette:

Nos, ezzel a döntéssel jövőre könnyen vége lehet az amszterdami vidáman füstös éjszakáknak.

Ez is érdekelhet:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.