Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Judgment. Remek sztori, remek bunyók, feszültség, Japán. És még csak a Yakuza-szériát sem kell ismerned hozzá. Sőt, ha nem ismered, még jobb.

A Yakuza-játékszériával nem nagyon lehetett mellényúlni, de amikor kiderült, hogy jön egy spin-offja, akkor arra számítottunk, hogy valami nagyon más, valami minden elemében eltérő érkezik a megszokott világból. Nem teljesen így történt, de az eddigi elemek tökéletesítéséből egy olyan játék érkezett, ami úgy leültet és pofán vág, mint semmi, ami ebből a bűnös városból érkezik. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Judgment tökéletes játék, de nagyon közel áll hozzá.

A főhősünk egy szebb napokat is látott magánnyomozó, Takayuki Yagami, aki korábban szépreményű ügyvédként nyerte sorra az ügyeket, még olyanokat is, amelyeket elvileg reménytelennek tartottak. Van is ebből bent egy kis feszkó, de nemsokára már őrülten robogni kezd a káröröm-rovat, amikor Yagami egyik legerősebb ügye, egy férfi felmentése után nem sokkal a férfi meggyilkolja barátnőjét, majd a karrierje irdatlan gyorsan halottá nyilvánítható lesz. Yagami aztán detektívként folytatja tovább, ahol bele is szalad egy melóba, ami szépen kezd rémálommá válni számára.

Isten ments, hogy elspoilerezzük a sztorit, az egészben tulajdonképpen a történet a legérdekesebb, egy gyönyörűen megírt, érdekes karakterekkel teli trip ez a mocsokba, aminek keretet az a város ad, amit a Yakuzában már megismertünk. Kamurocho még mindig egy elég sötét hely tud lenni, és most is le kell majd rúgnunk benne mindenkit, aki azt hiszi, hogy belénk köthet. A sztorit angolul és japánul is végig lehet nyomni, angolul sem rossz, de azért az eredeti nyelv angol felirattal a legjobb kombó, ha az ember tényleg bele akar merülni a szereplők poklába.

 

Grafikailag nincs nagy különbség a Yakuza 6 és a Judgment között, de ez nem is feltétlenül baj. A szereplők szépek, a város neonjai gyönyörűek, az akciók is brutálisan jól néznek ki, szóval különösebben nem csóválja az ember a fejét, nincs is nagyon ideje rá. Az a szép a Judgmentben, hogy már az első pillanatoktól kezdve beszippantja az embert, és baromira hosszú időre nem is engedi el, alsóhangon van benne vagy 40 óra, a mellékküldetésekkel ezt akár a duplájára is lehet növelni.

Mivel detektívek vagyunk, ezért nem az lesz a fő tevékenységünk, hogy bandákat verünk pépesre a város utcáin, hanem nyomozunk. Követhetünk embereket, kihallgathatjuk őket, ehhez akár használhatunk drónt is, a lényeg, hogy megtaláljuk a nyomokat, vagy bizonyítékot gyűjtsünk. Különösebben nem izzasztja meg az embert semmi, ha minimálisan odafigyel, akkor már nyert ügye van, szóval nem lehet azzal vádolni a Judgmentet, hogy túlságosan nehéz lenne. Inkább a töménytelen mennyiségű tartalommal kompenzálja azt, hogy nem sikerült valami nehézre.

Kamurocho eléggé él, és el is veszhetünk benne, játéktermekben mulathatjuk az időt, még a Virtua Fighter 5 is játszható, ha kedvünk szottyan hozzá. Tökéletes. Pókerezhetünk, black jackezhetünk, mahjongozhatunk, és annyi mindent művelhetünk még, hogy azt felsorolni is nehéz lenne. Aprólékosan alkották meg ezt a világot, ezt már alig egy óra játék után is látja az ember, de csak utána kezd el igazán a mélyére nézni.

A harcok is elég jól sikerültek, bár néha kicsit unalmas, hogy tulajdonképpen két gombot, és azok kombinációit kell folyton nyomogatni, viszont legalább látványos, amit művelünk, és ez a lényeg. A tigris és a daru stílust váltogathatjuk, ki kell tapasztalnunk, nekünk melyik áll jobban. Nagyon vicces adalék, hogy akár össze is barátkozhatunk a város több lakójával, sőt, még barátnőink is lehetnek, szám szerint négy, ha esetleg nem lenne bőven elég a játék alaptartalma.

És igazából pont ez az, ami nagyon megfog ebben az egészben. Hogy érzed, mennyire azt akarja a Sega, hogy tényleg a része legyél ennek a világnak. Hogy foglalkozz vele, hogy menj el kajálni, hogy ugorj el benne egy játékterembe, hogy nézd meg a boltokat, formálj ezt-azt a saját képedre. De mégsem egy Sims ez, hanem egy nyomozós akciójáték, olyan, mint egy jó sorozat, ami baromi sokáig tart, és amit azok is bátran élvezhetnek, akik azt sem tudják, mi az a Yakuza. Lehet, hogy jobb is, mert így még erősebb gyomrost ad.

Sajnos egyszer-egyszer kissé vontatottá válik, és igen, bármikor becserélnénk a quick time eventeket valami másra, mondjuk bármi másra, de mindezekkel együtt is nagyon nehéz csalódni a Judgmentben. Hangulatos, szép, érdekesen van megírva és rengeteg időre leköt.

Ritkán találjuk meg ezt mostanában egy játékban. Ja, és még valami. A Sega annyira biztos volt a dolgában, hogy már egy hónappal a megjelenés előtt kiküldte a tesztkódokat a tesztelőknek. Ez nem egy felelőtlen tett volt. A Judgment tényleg van ennyire jó.

8
  • Brutálisan sok benne a tartalom
  • Nagyon jó a története
  • A harcrendszer egyszerű, de látványos

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.