Július 5.: I.e. 10 000 - Az Újvilág meghódítása, A dolgok állása, Hetedik
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy érdekfeszítő őskori dokumentumfilm, egy csavaros politikai krimi és minden idők egyik legjobb sorozatgyilkosos moziját ajánljuk tévézni vágyó olvasóinknak csütörtök estére.

I.e. 10 000 - Az Újvilág meghódítása

Spektrum, 20.20

David Padrusch 2008-as tényfeltáró-oknyomozó dokumentumfilmje az időszámításunk előtt 12 ezer évvel ezelőtti időszakba kalauzolja vissza nézőit. Az őskorszak történelmi jelentőségű pillanatával és következményeivel ismerkedhetünk meg, ekkor tették be ugyanis először a lábukat a mindenre elszánt vadászok Észak-Amerika területére. Legfontosabb zsákmányuk és túlélésük záloga az óriási termetű gyapjas mamut volt, amely végül nem élte túl a kegyetlen jégkorszakot. Az érdekfeszítő, látványos animációkkal színesített műsorban a legnevesebb egyetemek kiváló tudósai, illetve más szakemberek és kutatók segítenek megérteni az óriás elefántfélék kihalásának pontos okait és elődeink sorsát, akiknek nem csak a vadállatokkal, de a zord időjárási körülményekkel is meg kellett küzdeniük az életben maradásukért.

A dolgok állása

Cinemax, 21.00

A dokumentumfilmes Kevin Macdonald három évvel Az utolsó skót király diadala után újfent bebizonyította rátermettségét az igényes tömegfilmek világában: A dolgok állása címmel ugyanis egy egyszerre intelligens és szórakoztató politikai krimit rendezett. A remek színészekkel forgatott mozi szokványos alaphelyzetből indít: az ígéretes karrier előtt álló amerikai képviselő, Stephen Collins (Ben Affleck) asszisztensnője – aki egyben titkos szeretője is - gyilkosság áldozata lesz. Ennek kapcsán kezd el nyomozni a Washington Globe dörzsölt riportere, Cal McAffrey (Russell Crowe) a lap újonc bloggerhölgyével, Della Frye-jal (Rachel McAdams). A szálak azonban sokkal mélyebbre vezetnek, mint azt az elején bármelyikük is sejthette volna, helyzetüket pedig tovább bonyolítja, hogy McAffrey és Collins régi barátok. Kevin Macdonald a BBC One 2003-ban forgatott hatrészes sorozatát gyúrta össze egy feszes és hangulatos egészestés filmmé, amit bátran ajánlunk, ha szereted az olyan régi vágású nyomozós thrillereket, amelyek biztos kézzel csavarják a sztorit és hatásosan bonyolítják a rejtélyt.

Hetedik

TCM, 21.00

Minden bizonnyal sokan meglepődtek, amikor a kilencvenes évek elején az akkor még teljesen ismeretlen és szinte pályakezdő David Fincherre bízta a 20th Century Fox az Alien-saga harmadik felvonásának megrendezését. Az 1992-ben bemutatott A végső megoldás: Halál azonban korántsem lett olyan rossz mozi, mint ahogyan azt az ellentábor a mai napig hangoztatja, de bárhogyan vélekedjünk is rendezői bemutatkozásáról, annyi bizonyos, hogy David Fincher három évvel később nem csak a kilencvenes évek és pályafutásának egyik legjobb filmjét, hanem minden idők egyik legmarkánsabb pszichothrillerét készítette el Hetedik címmel. A komor atmoszférájú krimiben két nyomozó, a bölcs és öreg William Somerset (Morgan Freeman) és tanítványa, David Mills (Brad Pitt) egy könyörtelen sorozatgyilkos után nyomoz az esős New Yorkban, aki a Bibliában olvasható hét főbűn szerint öli meg áldozatait. Megdöbbentő gyilkosságok, kimért, ám mégis magával ragadó tempó, egyre fokozódó suspense és a filmtörténet egyik olyan elemi erejű csavarja, amely még akkor is könyörtelenül letaglóz, ha már láttad a filmet. Ez pedig több mint bravúros teljesítmény.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.