A hatalomvágyról kezdőknek és haladóknak sok vérrel - Macbeth-kritika
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Shakespeare-feldolgozás még nem volt ennyire sötét. Michael Fassbender rég volt ennyire tökéletes. Nem könnyű, de csodálatos a Macbeth.

Jó kérdés, hogy kinek készült ez a film. Manapság már nehezen fogyasztható egy olyan mozi, ami a nettó kegyetlenségről és őrületről szól, nyelvezetét pedig nem voltak hajlandóak a könnyebbség kedvéért a mai kor igényeinek megfelelően alakítani. Bizonyám, a Macbeth-hez nem írtak új szöveget, Shakespeare remek szavait használták fel szövegkönyvként, ezekhez a szavakhoz azonban jelen korban olyan figyelem szükséges, amihez az átlag, de még a nem átlag mozinéző sincs hozzászokva.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Macbeth élvezhetetlen lenne. A nyelvezet nehézségét olyan képek ellensúlyozzák, amitől lassan elindul egy nyálcsík a szád szélén, és mire földet ér, már kellően undorodsz a főhősök problémamegoldó képességétől, a gyilkosságoktól, a kézhez tapadt vértől. Macbeth és Lady Macbeth története ugyanis a hatalomvágy krónikája, egy olyan rettenetesen mocskos történet, amiben a gyomrod fordul ki a főszereplőktől, ami viszont perfekt képet fest arról, hogy mire képes az ember, ha mindenáron a csúcsra akar törni.

Justin Kurzel ezt a végletekig romlott, hullákkal és szellemekkel tarkított parádét olyan csodásan rendezte meg, hogy attól illik leborulni. Brutálisan szépen megkomponált, lassításokkal tarkított csatajelenetek, retinába beégő képek tömkelegéből áll össze a Macbeth, amelyben Michael Fassbender élete alakítását nyújtja, de az asszonykáját alakító Marion Cotillard is lejátssza a csillagokat az égről, szóval érik a következő Oscar-jelölés mindkettejük számára, és erre nagyjából fogadni is lehet.

Jó kérdés, hogy a Macbeth kinek ajánlható jó szívvel, hiszen nem egy multiplex-közönségfilm, de a nagy mozik vásznán mutat igazán jól, szóval maradjunk annyiban, hogy akinek bírja a gyomra az igazán kemény történeteket zseniális megvalósításban, az ne hagyja ki. Aki pedig nagyon várja az Assassin’s Creed-mozifilmet, az meggyőződhet arról, mennyire jó kezekbe került a megfilmesítés joga, mert ha a jövő év végén érkező, szintén a Kurzel-Fassbender-Cotillard hármassal készülő mozi is ilyen minőségű lesz, akkor nem kérünk majd mást karácsonyra.

8
  • Fassbender élete alakítását nyújtja
  • Csodálatos és megrázó képekkel van tele
  • Nehézkessé teszi az értelmezést az eredeti nyelvezet

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.