Hogy csinálhat ilyen zenét egy 18 éves srác? - Madeon: Adventure-kritika
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez jött ki a szánkon, amikor először találkoztunk ezzel a francia csodagyerekkel, aki persze még fiatalabb lehetett, amikor megírt olyan cuccokat, mint az Icarus. Most kijött egy egész lemeze. És még mindig csak most lesz 21.

Lehet mondani, hogy nem nagy truváj lenyúlni a Daft Punk és a Justice életművét, de jól csinálni nehéz. Magának a Justice-nak sem mindig sikerül jó Justice-t játszani, a Daft Punknak pedig érezhetően nincs túl sok kedve a french electronicával kokettálni, úgyhogy pont kellett már valaki, aki nem csak hogy hangzásban hozza mindazt, amit a zsánertől elvárunk, hanem képes jó dalokat is írni hozzájuk.

Madeon, azaz Hugo Pierre Leclercq irtózatosan fiatal fejjel fogta magát, 17 évesen feltöltött magáról YouTube-ra egy videót, amin 39 dalt mashupol élőben, de úgy, hogy az valami vérlázítóan zseniális. A jelenleg 29 milliós megtekintés fölött járó videóból látszik, hogy ez a srác genetikailag hordozza magában a francia elektronika minden jó jellemzőjét, és úgy tudja előadni, hogy az akár még a lakossági zajokat fogyasztók számára is úgy csússzon, mint egy VIP-koktél a Balaton Soundon.

Madeon a francia ízeket abszolút lakossági használatra keveri össze, egyszerűbb és könnyedebb is kollégáinál, hangzásban viszont az Ed Banger-istálló előadóira hajaz, ezért meg lehet őt vádolni bármivel, de azzal nem, hogy túlkomplikálta volna az Adventure-t.  És pont ettől szép ez a lemez. Egyszerre rettenetesen egyszerű és komplex, ez a srác ugyanis nettó ékegyszerűségű, de ettől még nagyon is pazar popdalokat ad el úgy, ahogy senki, remek hangképekkel, francia ízekkel, és nem mellesleg akkora feelgood-faktorral, amitől azonnal ki akarsz ülni egy szabadon választott strandra egy koktéllal a kezedben, még az esti buli előtt.

Az Adventure nem váltja meg a világot, de nem is akarja, mindössze úgy kezeli a popot, ahogy már régóta nem kezelte senki, megidézi a francia nagyokat, de nem akar beszállni a bulijukba, de ettől még csinál egy bulit magának, amivel minden valamirevaló fesztiválon ott van a helye, mert olyan dalokat, mint a Pay No Mind, a Home vagy az Imperium főleg ott lehet jó meghallgatni. De ha Madeon most ilyen zenét készít, akkor mi lesz, ha kissé érettebb lesz? Már alig várom, hogy kiderüljön! Ez egyelőre egy kellemes, nem komplikált, de technikás és hangulatos album, amit napfényben szanaszét lehet és illik is pörgetni.

8
  • Home
  • Imperium
  • Pay No Mind
  • Legjobb dalok:
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.