Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Mátrix nemcsak a kilencvenes évek, hanem minden idők egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb kultuszfilmje is egyben. A Wachowski testvérek remekműve úgy beírta magát a kollektív emlékezetbe, mint Anettka űrruhája vagy Repülős Gizi önéletrajzi könyve. Talán még jobban is.

Egyeseket az agycsavaró akciójelenetek, másokat a film gondolatvilága és mögöttes filozófiája varázsolt el, de a kettőt ne válasszuk el egymástól, hiszen az együttes hatás miatt volt képes a film ennyire odasózni a képernyő előtt ülő legelvetemültebb elméknek is. Na meg azok a felejthetetlen zöld kódsorok, amelyek megannyi számítógépen váltak a kétezres években ikonikus képernyővédőkké:

A kérdés, amit viszont sokan nem mertek feltenni, mások pedig hiába is kérdezgették teljes erőbedobással, közel 20 év után válaszra talált: kiderült ugyanis, mit is jelentenek pontosan a legendás kódsorok.

Biztos, hogy tudni akarod? Jól gondold meg.

A kódsorokat különböző számok, betűk és japán írásjelek képezték, ugyebár. Sok találgatás született a film berobbanása óta, hogy milyen jelentést hordozhatnak, de egyik sem járt túl közel az igazsághoz, amely sokkal kevésbé „mátrixos”, viszont annál inkább illúzióromboló:

Van, amit jobb nem tudni? Igen, határozottan.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.